Р    Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                         19                ,30.01.2017 година, град Д.

 

                                     В      ИМЕТО   НА     НАРОДА

 

          Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На шестнадесети януари две хиляди и седемнадесета година

  В публичното заседание в следния състав :

 

                                       Председател : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

 

 Секретар Н.Б.  

 като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова

 гражданско дело номер 347 по описа за 2016 година намира следното :

 

 

                  „ Д.К. ” ЕООД, град Д. е предявило за съвместно разглеждане при предпоставките по член 213 от ГПК в защита на придобито по договор за продажба, сключен на  20.10.2005 година с Община град Д., право на собственост върху поземлен имот с площ от 1 306 кв.м. и идентификатор № *****.***.**** по кадастралната карта на град Д.  общо девет отрицателни установителни иска с пет самостоятелни предмета, както следва :

Два пасивно субективно съединени иска по член 4**,ал.1 от ГПК срещу ответниците : А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** и „ Д. ” ООД, град Д. ( като длъжник и взискател по изпълнително дело № 2012***0**0100 на ЧСИ, с рег.№ *** по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС ) за установяване, че ответникът - ЕТ не е носител на частта от правото на строеж върху поземления имот на ищеца за посочените в пункт І от исковата молба 30 самостоятелни  обекти ( подробно индивидуализирани с данни от одобрен инвестиционен проект като 14 броя апартаменти и 16 броя парко – места ) – предмет на принудителното изпълнение ;

Два пасивно субективно съединени иска по член 4**,ал.1 от ГПК срещу ответниците : А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** и „ А.В.С.” ООД, град В. ( като длъжник и взискател по изпълнително дело № 2011***0**1644 на ЧСИ, с рег.№ *** по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС за установяване, че ЕТ не е носител на частта от правото на строеж върху поземления имот на ищеца за посочените в пункт ІІ от исковата молба 59 самостоятелни обекти ( индивидуализирани с данни от одобрен инвестиционен проект като 34 броя апартаменти , 17 броя парко – места и 8 броя складове ) – предмет на принудителното изпълнение ;

Един иск по член 124,ал.1 от ГПК срещу ответницата Е. Й. Д. *** ( като частен правоприемник на А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. Л.В.” ЕТ по договор за продажба № ***, нот.д.№ ***/2009 г. от дата 25.03.2009 г. ) за установяване, че тази ответница не е носител на правото на строеж върху поземления имот на ищеца за посочения в пункт ІІІ от исковата молба един обект, кой-то съгласно одобрен инвестиционен проект съставлява апартамент № *** със застроена площ от 68,54 кв.м. ;

Два пасивно субективно съединени иска по член 124,ал.1 от ГПК срещу А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** и „ Д.Е.Х.” ООД, град Д. ( като ипотекарен длъжник и кредитор с бивше фирмено наименование „ Д. – строй ” по договор за ипотека , сключен с нот.акт № ***  от дата 14.07.2010 г. , нот.д. № ***/ 2010 г. на Нотариус, с рег.№ *** ,с район на действие – ДРС)  за установяване, че дружеството - ответник не е носител на ипотечно право върху правото на строеж относно собствения на ищеца поземлен имот , за посочените в пункт ІV от исковата молба 30 самостоятелни обекти ( индивидуализирани с данни от одобрен инвестиционен проект като 14 броя апартаменти и 16 броя парко –места ) ;

Два пасивно субективно съединени иска по член 124,ал.1 от ГПК срещу А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** ( като ипотекарен длъжник и лице, вписало законна ипотека , рег. № ****/31.07.2012 г. ,акт № **,Т.*, по книгите на СВ , град Д. ) за установяване, че ответната Община не е носител на ипотечно право върху правото на строеж относно собствения на ищеца поземлен имот, за посочените в пункт V от исковата молба 19 самостоятелни обекти ( индивидуализирани с данни от одобрен инвестиционен проект като 19 броя апартаменти ).

Основание на исковете са следните твърдяни общи по исковете факти : на 8.08.2008 г. с договор по нот. акт № **, нот.д.№ ***/2008г. на Нотариус, с рег.№ *** с район на действие – ДРС, ищецът учредил в полза на ответницата А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** право на строеж върху собствения си имот с идентификатор № *****.***.**** по кадастралната карта на град Д. срещу задължението на търговеца да построи сграда с разгъната застроена площ от 5 295,30 кв.м, от която да придобие самостоятелни обекти ( извън тези, за които ищецът си запазил правото на строеж) ; срокът за извършване на строителството е с начало 8.08.2008г. , ответницата – суперфициар не е изградила сградата до степен на завършеност „ груб строеж ” до 8.08.2013 г. ; правото на строеж на ответника – ЕТ първоначален суперфициар , правото на строеж за един обект на ответницата Д. – частен правоприемник на ответницата – ЕТ са прекратени считано от 8.08.2013 г. въз основа на извършеното с исковата молба позоваване на погасителното действие на изтичането на петгодишния срок по член 67,ал.1 от ЗС.

Относими само към исковете за установяване несъществуването на ипотечни права в полза на ответниците „ Д.Е.Х.” ООД, Д. и Община град Д. са твърденията, че погасяването на правото на строеж ,което е обременено с ипотеките, прекратява и последните. Тези твърдения налагат спорът за несъществуването на ипотечните права ( ма-ар да са определяни преобладаващо в правната теория и съдебната практика като абсолютни вещни права ) да се разгледа при участието ( освен на ипотекарните кредитори ) и на титуляра на правата на строеж, срещу когото ищецът упражнява правото по член 67,ал.1 от ЗС. Исковете са предявени срещу всички надлежни страни, в т.ч. А.Д.Г. – ЕТ.

Срещу допустимостта на исковете са въведени възражения : от ответницата Д., че ищецът не е правоимащо лице по член 35 от отменения ЗППДОбП и договорът за приватизация на общинския нежилищен имот е нищожен поради противоречие със закона ; от ответниците - „ Д. ООД, град Д. и „ Д.Е.Х.” ООД, град Д., че ищецът е получил искова защита на правата си чрез развалянето на договора за отстъпване на право на строеж с влязлото в сила решение по т.д.№*0/2013 г. по описа на ДОС и че правопогасяващият факт ( изтекла давност ) засяга правоотношението между ищеца и суперфициаря и не може да се им се противопоставя, защото не са страна по него.  

Срещу основателността на исковете са въведени възражения : от ответницата Д., че е осъществено ( въз основа на извършена по реда на член 145,ал.2 от ГПК в първото по делото заседание от 29.11.2016 г. конкретизация на възражението от отговора ) еднократно спиране на строителството - пречка за завършване на срока на погасителната давност; от ответниците „ Д. ” ООД, град Д., „ Д.Е.Х.” ООД, град Д. и Община град Д., че титуляр на правото на строеж за отделните обекти – предмет на възбраната по изпълнителното дело, на договорната и законната ипотека към датите на тяхното вписване е била ответницата -ЕТ; както и че изтичането на срока по член 67,ал.1 от ЗС няма правопрекратя-ващо действие срещу тях - ипотекарните  кредитори с оглед следването на имота от ипотеките съгласно член 173 от ЗЗД и по аргумент от член 17,ал.2 от ЗЗД .

Срещу основателността на исковете ответницата А.Д.Г. - ЕТ се брани с възражение, че началото на срока за упражняване на отстъпеното й право на строеж е 10.04.2009 г.

Единствено ответникът „ А.В.С.” ООД, град В. в писмена молба с вх.№ 7264/28.11.2016 г. ( след срока за отговор ) не оспорва иска, а напротив изразява становище, че е основателен и поради това нас-тоява да не бъде осъждан за разноски в полза на ищеца.  

По общата на всички отрицателни установителни искове процесуална предпоставка за допустимост – правния интерес на ищеца като собственик на поземления имот – обект на отричаните права – ограничени вещни и ипотечни права – съдът приема следното : твърдяният придобивен акт е договор за покупко – продажба на общински нежилишен имот, сключен на  20.10.2005 г. Съгласно писменото доказателство за него и за предхождащото го Решение 51-12 по протокол № 51 от проведено на 26.11.2002 година заседание на Общински съвет град Д. за откриване на основание член 3,ал.3,т.2 ,член 4,ал.2 от ЗПСК ( в редакция от Дв,бр. 78 от 13.08.2002 г. )  , процедура за приватизация на имот – бивша ЦДГ №* ,състоящ се от двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 128 кв.м. и терен с площ от 1 308 кв.м. – УПИ ***-*** в кв. ** по плана на град Д. договорът е приватизационен .

При открита след 23.03.2002 г. от общинския съвет процедура по приватизация приложим е Законът за приватизация и следприватизацион-ния контрол ( по аргумент от правилата на § 17,ал.1 и ал.3 от ПЗР на този закон ), а не отмененият Закон за преобразуване и приватизация на дър-жавни и общински предприятия. За разлика от ЗППДОбП (отм.) ЗПСК не урежда права в полза на определени лица ( като посочените в член 35 от ЗППДОбП ) на преференциално изкупуване – без търг и конкурс – на дър-жавни и общински имоти . Обратно , признато е равно участие в привати-зацията на всички физически и юридически лица – член 7,ал.1. Следователно с оглед качеството на ищеца  – избран за купувач като обявен за спечелил проведения търг с явно наддаване -  договорът не е нищожен на ос-нование член 26, ал.1 от ЗЗД и легитимира дружеството - ищец като собственик на поземления имот, заснет в КК на града като имот с идентифика-тор № *****.***.**** , върху който ответниците претендират права – на строеж и от ипотеки. Ищецът има правен интерес от провеждането на ис-ковете .

С осъщественото по – рано разваляне по съдебен ред на договора за суперфиция между ищеца и ответницата Г. ( по влязлото в сила Решение № 15 от 5.02.2014 г. на Д.кия окръжен съд по т.д.№*0/2013 г.)  е постигната правна промяна ( отпадане на вещно - прехвърлителното действие ), каквато е целена с настоящите искове . Тя ( макар постановена на друго основание ) поражда отвод за присъдено нещо по делото, ако може да бъде противопоставена на всички настоящи ответници ( ответницата ЕТ е обвързана от решението като страна по спора за разваляне ). Но както е посочено в определението от 21.10.2016 г. по член 1**,ал.1  от ГПК тя им е непротивопоставима на основание член с член 88,ал.2 от ЗЗД и член 453, т.2 от ГПК, с оглед предхождащото вписването на исковата молба за разваляне от дата 5.11.2012 г. вписване на изпълнителната възбрана от 4.04.2012 г. в полза на ответника „ Д.” ООД ,град Д. , на изпълнителната възбрана от 3.10.2011 г.  в полза на ответника „ А.В.С.” ООД, град В. ; на продажбата от 25.03.2009 г., по която купувач е ответница-та Д. ; на договорната ипотека от 14.07.2010 г. в полза на ответника „Д.Е.Х.” ООД, град Д. и на законната ипотека от 31.07.2012 г. в полза на ответника Община град Д.. Ето защо ищецът - собственик на поземления имот - има правен интерес и след развалянето да се позове на погасителна давност като самостоятелно основание за прекратяване на всички вещни тежести върху имота му, каквито са разясненията на ТР №1 от 4.05.2012 г.   по т.д.№ 1/ 2011 година на ОСГК на ВКС.

Съгласно обстоятелствената част на исковата молба ищецът призна-ва, че съответните ответници са придобили права на строеж и ипотечни права върху правото на строеж над имота му на основанията, които се по-сочват и от тях в отговорите. Тези основания са установени със събраните по делото доказателства и съставляват : учредената от ищеца в полза на от-ветницата – ЕТ суперфиция по нот.акт № **/ 8.08.2008 г. нот. д.№ ***/ 2008г. на Нотариус, с рег.№ *** ; договорът за продажба на част от пра-вото на строеж , сключен от ЕТ и ответницата Д. , с нот. акт № *** от 25.03.2009 г. по  нот.д.№ ***/2009 г. на Нотариус ,с рег.№ *** ; догово-рът за ипотека върху част от правото на строеж, сключен от ЕТ и ответника „ Д.Е.Х.” ООД, град Д. с нот.акт № ***  от 14.07.2010 г. по нот.д. № ***/ 2010 г. на Нотариус, с рег.№ *** ; вписването на законна ипотека върху част от правото на строеж на ЕТ в полза на ответната община, в рег. № ****/31.07. 2012 г. ,акт № **,Т.*, по книгите на Служба по вписванията, град Д.. Не е спорно още, че изпълнението по изпълни-телнителни дела : № 2011***0**1644 на ЧСИ, с рег.№ *** по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС и № 2012***0**0100 на ЧСИ, с рег. № *** по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС не е приключено до налагането на обезпечителните мерки по член 397,ал.1,т.3 от ГПК по настоящите искове.    

С акта за суперфиция от 8.08.2008 г. ответницата ЕТ е поела задъл-жение да извърши в имота на ищеца строителството на сграда с разгъната застроена площ от 5 295,30 кв.м., част от обектите ( с жилищно и търгов-ско предназначение ) от която ще бъдат придобити от ищеца срещу запазеното от него право на строеж, а друга част от обектите , индивидуализирани ( с данни за застроена площ, местонахождение по етаж от одобрен ин-вестиционен проект) като: 35 броя апартаменти, 17 броя паркоместа ( реални обекти - гаражи в подземния етаж, всеки със съответна застроена площ) и 8 броя складове ще бъдат придобити от суперфициаря. За строежа ( пет-етажна жилищна сграда с офиси и магазини ) е издадено разрешение № ****/6.11. 2008 г. на главния архитект.  На 10.04.2009 г. е съставен прото-кол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна ли-ния и ниво на строежа. На 26.10.2010 г. е съставен на основание член 7, ал.3,т.10 от Наредба №* от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и прото-коли по време на строителството ( поради оттегляне на консултантската фирма ) акт ( по образец от приложение 10 ) за установяване състоянието на строежа – изпълнение на фундаменти на  секция „ А”. Според удосто-верение № **-**-*/ 18.11.2016г. на Община град Д. строежът е в това състояние ( изпълнение на част от фундаментите ) без постигната степен на завършеност – груб строеж и към датата на издаването му.

Съдът намира, че започването на строителството е било възможно от дата 10.04.2009 г. Съставеният на 26.10.2010 г. акт удостоверява само от-тегляне на участник в процеса на строителството и състоянието на строежа тогава. Няма правно значение, каквото му придава ответницата Д., на акт от компетентен орган по член 198,ал.1 и ал.2 от ЗУТ за спиране на строителството поради строителна забрана. Липсата на консултант е преч-ка за продължаване на строителството, но има субективен характер, от-странима е от възложителя – строител при полагане на дължимата грижа - чрез възлагане на дейността на друг по реда на член 166,ал.1 от ЗУТ. Сле-дователно след дата 10.04.2009 година не е настъпило обстоятелство, което да причинява невъзможност за извършването на строежа . Петгодишният давностен срок по член 67,ал.1 от ЗС е завършен на 10.04.2014 г., без гру-бият строеж да е изпълнен.

Според  даденото в т.1 разрешение на ТР № 1 от 4.05.2012 г. по т.д.№ 1/ 2011 година на ОСГК на ВКС право на строеж, учредено за цяла сграда в полза на един правен субект, каквото е оспореното, се счита упражнено с изграждането й в груб строеж като началото на петгодишния срок спрямо суперфициаря – строител обвързва и частния му правоприемник . С оглед изложените по – горе фактически изводи и извършеното от ищеца позова-ване на погасителна давност относно правото на строеж на ответницата Г. в обема на всички обекти ( без разпореденото от нея право на стро-еж за един апартамент ) и на ответницата Д. само за обекта – апартамент № *** със застроена площ от 68,54 кв.м. следва да се приеме, че вещ-ните права на тези ответници са прекратени на основание член 67,ал.1 от ЗС . Прекратяването не води до правоприемство и следващото от него въз-становяване на пълното право на собственост върху поземления имот в полза на ищеца - учредител е противопоставимо и на ответниците по част от исковете – взискателите „ Д. ” ООД, град Д. и  „ А.М.С. ООД, град В. ,без оглед на датите ,на които са вписани изпъл-нителните възбрани .

Погасяването на обремененото с ипотека право на строеж в полза на собственика на поземления имот има значение за ипотекарните кредитори. И тук важи посоченото по – горе : ипотекираното право е изгубено, без да е придобито от друг поради уреденото специфично за правото на строеж

( каквото относно правото на ползване е основанието в член 59,ал.1 от ЗС ) прекратително основание. Ипотечно право върху погасено право следва да се счита също за прекратено ,без оглед на датата , на която е вписана ипотеката . При това положение прекратяването на правото на строеж на от-ветницата Г. е основание за прекратяване на ипотечните права, които са възникнали от договорната и законната ипотека в полза на ответниците „ Д.Е.Х.” ООД, град Д. и Община град Д..

         Всички искове са основателни и съдът признава на поддържаното ос-нование ( съдебно установеното начало на давностния срок - 10.04.2009 г., вместо според посоченото в ИМ от 8.08.2008 г. е в рамките на въведеното основание ) и съобразно исканията на ищеца несъществуването на правата на строеж и на ипотечните права на съответните ответници за посочените по всеки от съединените искове обекти .

         По искането за разноски : ответникът „ А.В.С. ” ООД, град В. не дължи разноски на основание член 78,ал.2 от ГПК . Установеното срещу него правно положение е резултат от упражнено срещу длъжника му по исков ред право по член 67,ал.1 от ЗС при приложението на член 120 от ЗЗД . Извънпроцесуалното поведение на този ответник е без значение, но значение има извършеното от него признание на иска .

Съгласно платежните документи ,приложени към списъка на ищеца по член 80 от ГПК заплатена е част от адвокатското възнаграждение, рав-няваща се на 3 783,78 лева,  действително внесената ДТ е 7 707, 29 лева и другите разноски са общо 24 лева или общо 11 515 лева. Съобразно посочените в определението по член 1**,ал.1 от ГПК цени на отделните осно-вателни искове общата сума за разноски се разпределя по следния начин : по първия иск - двамата ответници – ЕТ и „ Д.” ООД дължат разноски от по 1 953,** лева ,от които по 641,90 лева – адвокатско възнаграждение , което не е прекомерно ( с оглед цена на иска от 261 522,30 лева ) и по въз-ражението на ответника – дружеството не следва да се намалява ; по втория иск ответницата ЕТ дължи разноски от 1 953,** лева ; по третия иск ответницата Д. дължи разноски от 85,18 лева , в това число 28 лева – адвокатско възнаграждение което ( с оглед цената на иска срещу нея от 5 702,10 лева ) също не е прекомерно ; по четвъртия иск ответниците – ЕТ и „ Д.Е.Х.” ООД дължат разноски от по 861,35 лева ; по петия иск ответниците – ЕТ и Община град Д. дължат разноски от по 946,** лева. Общата сума на дължимите само от ответницата – ЕТ разноски е 5 714,71 лева .

Воден от горните съображения, Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

                                      Р       Е      Ш      И     :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по иска по член 4**,ал1 от ГПК , предявен от „ Д.К.” ЕООД, град Д. , ул. „ Д. П.” №*, * срещу А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** и „ Д. ” ООД, град Д. ,бул.

„ Т.М.” № ** , че А.Д.Г. , ЕТ „ А. *** е носител поради погасяването по дав-ност на правото на строеж върху поземлен имот с площ от 1 306 кв.м. и идентификатор № *****.***.**** по кадастралната карта на град Д. за изграждането в пететажната жилищна сграда с офиси и магазини на следните обекти :

         апартамент № В11 /единадесет/в секция В, на първи жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В12 /дванадесет/ в сек-ция В, на първи жилищен етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В13 /тринадесет/ в секция В, на първи жилищен етаж със застроена площ от 69,64 кв.м. ;апартамент № В14 /четиринадесет/ в секция В, на първи жилищен  етаж, със застроена площ от 78,29 кв.м. ; апартамент № В21 /двадесет и едно/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В22 /двадесет и две/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м.; апартамент № В23 /двадесет и три/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 69,64 кв.м. ; апартамент № В41 /четиридесет и едно/ в секция В, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апарта-мент № В42 /четиридесет и две/ в секция В, на четвърти жилищен   етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В** /четиридесет и три/ в секция В, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 69,64 кв.м; апартамент № В44 /четиридесет и четири/ в секция В, на четвърти жили-щен етаж. със застроена площ от 78,29 кв.м.; апартамент № В51 /петдесет и едно/ в секция В, на пети жилищен етаж, със застроена площ от 86,** кв.м. ; апартамент № В52 /петдесет и две/ в секция В, на пети жилищен етаж, със застроена площ от 148,71 кв.м. ; апартамент № В6 /шест/ в секция В, на шести жилищен етаж със застроена площ от ***,94 кв.м

гараж - парко-място № 1 /едно/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,03 кв м./ /; гараж - парко-място № 5 на подземен етаж със зас-троена площ от 14,70 кв.м. ; гараж - парко-място № 11 /единадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 22,57 кв.м. ; гараж - парко-място № 13 /тринадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 23,20 кв.м /, гараж- парко-място № 14 /четиринадесет/ на подземен етаж, със застрое-на площ от 14,70 кв.м. /четиринадесет цяло и седемдесет стотни/ ; гараж – парко -място № 15 /петнадесет/на подземен етаж, със застроена площ от 24,53 кв.м. ; гараж -паркомясто № 16 /шестнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 21** кв.м. ; гараж – парко-място № 17 /седемна-десет/ на подземен етаж, със застроена площ от 14,77 кв.м. ; гараж – пар-комясто № 18 /осемнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 16,68 кв.м ; гараж - парко-място № 19 /деветнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,88 кв.м. ; гараж – парко -място № 20 /двадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 22.03 кв.м./; гараж - парко-мяс-то № 21 /двадесет и едно/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,75 кв.м. ; гараж - парко-място № 22 /двадесет и две/ на подземен етаж, със застроена площ от 20,21 кв.м. ; гараж - парко-място № 23 /двадесет и три/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,49 кв.м. ; гараж - парко-мяс-то № 24 /двадесет и четири/ на подземен етаж, със застроена площ от 17,06 кв.м. и гараж - парко-място № 25 /двадесет и пет/ на подземен етаж, със застроена площ от 19,24 кв.м.

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по иска по член 4**,ал1 от ГПК , предявен от „ Д.К.” ЕООД, град Д. , ул. „ Д. П.” №*, * срещу А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** и „ А.В.С.” ООД, град В., район М., ул. „ К.Ф.” № *** , че А.Д. Г. , ЕТ „ А.Г. *** не е носител поради погасяването по давност на правото на строеж върху поземлен имот с площ от 1 306 кв.м. и идентификатор № *****.***.**** по кадастралната карта на град Д. за изграждането в пететажната жилищна сграда с офиси и магазини на следните обекти :

апартамент № А 11 /единадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж със застроена площ от 68,41 кв.м. ;апартамент № А12 /дванадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 77,13 кв.м.; апартамент № А13 /тринадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 58.69 кв.м. ;апартамент № А14 /четиринадесет/ в сек-ция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 68,54 кв.м. ; апар-тамент № А15 /петнадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 85,36 кв.м; апартамент № А21 /двадесет и едно/ в сек-ция А , на втори жилищен етаж , със застроена площ от 68,41 кв.м.; апар-тамент № А22 /двадесет и две/ в секция А, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 77.13 кв.м. ;апартамент № А23 /двадесет и три/ в секция А, на втори жилищен етаж със застроена площ от 58,69 кв.м. ;апарта-мент № А25 /двадесет и пет/ в секция А, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 85,36 кв.м. ; апартамент № А35 /тридесет и пет/ в секция А, на трети .жилищен етаж , със застроена площ от 85,36 кв.м. ; апарта-мент № А41 /четиридесет и едно/ в секция А, на четвърти жилищен етаж , със застроена площ от 68,41 кв.м. ;апартамент № А42 /четиридесет и две/ в секция А, на четвърти жилищен етаж , със застроена площ от 77,13 кв.м. ; апартамент № А** /четиридесет и три/ в секция А, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 58.69 кв.м. ; апартамент № А44 /четиридесет и четири / в секция А, на четвърти жилищен етаж , със застроена площ от 68,54 кв.м. ; апартамент № А45 /четиридесет и пет/ в секция А, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 85,36 кв.м. ;апартамент № А51 /петдесет и едно/ в секция А, на пети жилищен етаж , със застроена площ от 78,68 кв.м. ; апартамент № А52 /петдесет и две/ в секция А, на пети жилищен етаж , със застроена площ от 90,93 кв.м. ; апартаментА53 /петдесет и три/ в секция А; на пети жилищен етаж , със застроена площ от 131,19 кв.м. ; апартамент № А6 /шест/ в секция А, на шести жилищен етаж , със застроена площ от 131,19 кв.м. ; апартамент № В11 /единадесет в секция В, па първи жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В12 /дванадесет/ в секция В, на първи жилищен етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В13 /тринадесет/ в секция В, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 69,64 кв.м. ; апарта-мент № В14 /четиринадесет/ в секция В, на първи жилищен  етаж, със за-строена площ от 78,29 кв.м; апартамент № В21 /двадесет и едно/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В22 /двадесет и две/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В23 /двадесет и три/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 69,64 кв.м. ; апартамент № В24 /двадесет и четири/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 78,29 кв.м. ; апартамент № В41 /четиридесет и едно/ в секция В, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В42 /четиридесет и две/ в секция В, на четвърти жилищен   етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В** /четиридесет и три/ в секция В, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 69,64 кв.м. ; апартамент № В44 /четиридесет и четири/ в секция В, на четвърти жили-щен етаж. със застроена площ от 78,29 кв.м. ; апартамент № В51 /петдесет и едно/ в секция В, на пети жилищен етаж, със застроена площ от 86,** кв.м. ; апартамент № В52 /петдесет и две/ в секция В, на пети жилищен етаж, със . застроена площ от 148,71 кв.м. и апартамент № В6 /шест/ в секция В, на шести жилищен етаж, със застроена площ от ***,94 кв.м.

гараж - парко-място № 1 /едно/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,03 кв м./ /; гараж - парко-място № 5 на подземен етаж със зас-троена площ от 14,70 кв.м. ; гараж - парко-място № 11 /единадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 22,57 кв.м. ; гараж - парко-място № 12 /дванадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 22.96 кв.м. ; гараж - парко-място № 13 /тринадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 23,20 кв.м /, гараж- парко-място № 14 /четиринадесет/ на подземен етаж, със застрое-на площ от 14,70 кв.м. /четиринадесет цяло и седемдесет стотни/ ; гараж – парко -място № 15 /петнадесет/на подземен етаж, със застроена площ от 24,53 кв.м. ; гараж -парко-място № 16 /шест-надесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 21** кв.м. ; гараж – парко-място № 17 /седемна-десет/ на подземен етаж, със застроена площ от 14,77 кв.м. ; гараж – паркомясто № 18 /осемнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 16,68 кв.м ; гараж - парко-място № 19 /деветнаде-сет/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,88 кв.м. ; гараж – парко -място № 20 /двадесет/ на подземен етаж със застроена площ от 22.03 кв.м.;  гараж - парко-място № 21 /двадесет и едно/ на подземен етаж със зас-троена площ от 15,75 кв.м. ; гараж - парко-място № 22 /двадесет и две/ на подземен етаж, със застроена площ от 20,21 кв.м. ; гараж - парко-място № 23 /двадесет и три/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,49 кв.м.;  гараж - парко-място № 24 /двадесет и четири/ на подземен етаж със зас-троена площ от 17,06 кв.м. и гараж - парко-място № 25 /двадесет и пет/ на подземен етаж, със застроена площ от 19, 24 кв.м.

склад № 2 /две/ на подземен етаж, със застроена площ от 5,69 кв.м.; склад №* /три/ на подземен етаж, със застроена площ от 19,26 кв.м. /деветнадесет цяло двадесет и шест стотни ; склад * /четири/ на подзе-мен етаж, със застроена площ от 17,77 кв.м. ; склад № 5 /пет/ на подземен етаж, със застроена площ от 5,16 кв.м. ;  склад № 6 /шест/ на подземен етаж със застроена площ от 7,00 кв.м.; склад № 7 /седем/ на подземен етаж със застроена площ от 4,65 кв.м. ; склад № 8 /осем/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,85 кв.м. и склад № 9 /девет/ на подземен етаж, със застроена площ от 10,94 кв.м.

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по иска, предявен от „ Д.К.” ЕООД, град Д. , ул. „ Д. П.” №*, * срещу Е. Й. Д., ЕГН: ********** ***, че Е.Й.Д. не е носител поради погасяването по дав-ност на правото на строеж върху поземлен имот с площ от 1 306 кв.м. и идентификатор № *****.***.**** по кадастралната карта на град Д. за изграждането в пететажната жилищна сграда с офиси и магазини на следния обект - апартамент № *** /двадесет и четири/ в секция А, на вто-ри жилищен етаж , със застроена площ от 68,54 кв.м. , състоящ се от дне-вен тракт/кухня, трапезария, дневна/, спалня, баня и два балкона.

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по иска, предявен от „ Д.К.” ЕООД, град Д. , ул. „ Д. П.” №*, * срещу А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** и „ Д.Е.Х.” ООД, град Д., бул. „ Д.” *, че „ Д.Е.Х.” ООД, град Д. не е носител поради погасяването по давност на част от правото на строеж – предмет на ипотека по договор по нот.акт № ***  от 14.07.2010 г. по нот.д. № ***/ 2010 г. на Нотариус, с рег.№ *** на ипотечно право върху правото на строеж относно поземлен имот с площ от 1 306 кв.м. и идентификатор № *****.***.**** по кадас-тралната карта на град Д. за изграждането в пететажната жилищна сграда с офиси и магазини на следните обекти :

апартамент № В11 /единадесет в секция В, па първи жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В12 /дванадесет/ в сек-ция В, на първи жилищен етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апар-тамент № В13 /тринадесет/ в секция В, на първи жилищен етаж , със зас-троена площ от 69,64 кв.м. ; апартамент № В14 /четиринадесет/ в секция В, на първи жилищен  етаж със застроена площ от 78,29 кв.м; апартамент № В21 /двадесет и едно/ в секция В, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м. ; апартамент № В22 /двадесет и две/ в секция В на втори жилищен етаж, със застроена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В23 / двадесет и три / в секция В на втори жилищен етаж със застроена площ от 69,64 кв.м. ; апартамент № В41 /четиридесет и едно/ в секция В, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 81,78 кв.м.; апартамент № В42 /четиридесет и две/ в секция В, на четвърти жилищен етаж със зас-троена площ от 61,81 кв.м. ; апартамент № В** /четиридесет и три/ в сек-ция В, на четвърти жилищен етаж със застроена площ от 69,64 кв.м. ; апартамент № В44 /четиридесет и четири/ в секция В, на четвърти жили-щен етаж. със застроена площ от 78,29 кв.м. ; апартамент № В51 /петдесет и едно/ в секция В, на пети жилищен етаж, със застроена площ от 86,** кв.м. ; апартамент № В52 /петдесет и две/ в секция В, на пети жилищен етаж, със застроена площ от 148,71 кв.м. и апартамент № В6 /шест/ в секция В, на шести жилищен етаж, със застроена площ от ***,94 кв.м.

гараж - парко-място № 1 /едно/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,03 кв м./ /; гараж - парко-място № 5 на подземен етаж със зас-троена площ от 14,70 кв.м. ; гараж - парко-място № 11 /единадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 22,57 кв.м. гараж - парко-място № 13 /тринадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 23,20 кв.м /, гараж- парко-място № 14 /четиринадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 14,70 кв.м. /четиринадесет цяло и седемдесет стотни/ ; гараж – парко -място № 15 /петнадесет/на подземен етаж, със застроена площ от 24,53 кв.м. ; гараж -парко-място № 16 /шестнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 21** кв.м. ; гараж – парко-място № 17 /седемна-десет/ на подземен етаж, със застроена площ от 14,77 кв.м. ; гараж – парко  място № 18 /осемнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 16,68 кв.м ; гараж - парко-място № 19 /деветнадесет/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,88 кв.м. ; гараж – парко -място № 20 /двадесет/ на подземен етаж със застроена площ от 22.03 кв.м.;  гараж - парко-място № 21 /двадесет и едно/ на подземен етаж със застроена площ от 15,75 кв.м. ; гараж - парко-място № 22 /двадесет и две/ на подземен етаж със застрое-на площ от 20,21 кв.м. ; гараж - парко-място № 23 /двадесет и три/ на подземен етаж, със застроена площ от 15,49 кв.м.;  гараж - парко-място № 24 /двадесет и четири/ на подземен етаж със застроена площ от 17,06 кв.м. и гараж - парко-място № 25 /двадесет и пет/ на подземен етаж, със застроена площ от 19, 24 кв.м.

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по иска, предявен от „ Д.К.” ЕООД, град Д. , ул. „ Д. П.” №*, * срещу А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. ***, че Община град Д. не е носител поради погасяването по давност на част от правото на строеж – предмет на законна ипотека, вписана в вх. рег. № ****/31.07. 2012 г. ,акт № **,Т.*, по книгите на Служба по вписванията, град Д. – на ипотечно право върху правото на строеж относно поземлен имот с площ от 1 306 кв.м. и идентификатор № *****.***.**** по кадастралната карта на град Д. за изграждането в пететажната жилищна сграда с офиси и магазини на следните обекти :

апартамент № А 11 /единадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж със застроена площ от 68,41 кв.м. ;апартамент № А12 /дванадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 77,13 кв.м.; апартамент № А13 /тринадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 58.69 кв.м. ;апартамент № А14 /четиринадесет/ в сек-ция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 68,54 кв.м. ; апартамент № А15 /петнадесет/ в секция А, на първи жилищен етаж , със застроена площ от 85,36 кв.м; апартамент № А21 /двадесет и едно/ в сек-ция А , на втори жилищен етаж , със застроена площ от 68,41 кв.м.; апар-тамент № А22 /двадесет и две/ в секция А, на втори жилищен етаж, със застроена площ от 77.13 кв.м. ;апартамент № А23 /двадесет и три/ в секция А, на втори жилищен етаж със застроена площ от 58,69 кв.м. ;апарта-мент № А25 /двадесет и пет/ в секция А, на втори жилищен етаж, със зас-троена площ от 85,36 кв.м. ; апартамент № А35 /тридесет и пет/ в секция А, на трети .жилищен етаж , със застроена площ от 85,36 кв.м. ; апарта-мент № А41 /четиридесет и едно/ в секция А, на четвърти жилищен етаж , със застроена площ от 68,41 кв.м. ;апартамент № А42 /четиридесет и две/ в секция А, на четвърти жилищен етаж , със застроена площ от 77,13 кв.м. ; апартамент № А** /четиридесет и три/ в секция А, на четвърти жилищен етаж, със застроена площ от 58.69 кв.м. ; апартамент № А44 /четиридесет и четири / в секция А, на четвърти жилищен етаж , със застроена площ от 68,54 кв.м. ; апартамент № А45 /четиридесет и пет/ в секция А, на четвър-ти жилищен етаж, със застроена площ от 85,36 кв.м. ;апартамент № А51 /петдесет и едно/ в секция А, на пети жилищен етаж , със застроена площ от 78,68 кв.м. ; апартамент № А52 /петдесет и две/ в секция А, на пети жилищен етаж , със застроена площ от 90,93 кв.м. ; апартаментА53 /петдесет и три/ в секция А; на пети жилищен етаж , със застроена площ от 131,19 кв.м. и апартамент № А6 /шест/ в секция А, на шести жилищен етаж , със застроена площ от 131,19 кв.м.

ОСЪЖДА А.Д.Г. , ЕТ „ А.Г. *** да заплати на „ Д.К.” ЕООД, град Д. сумата от 5 714,71 ( пет хиляди седемстотин и четири-надесет лева и седемдесет и една стотинки ) лева, сторени по делото раз-носки съразмерно цената на уважените срещу нея искове .

ОСЪЖДА „ Д. ” ООД, град Д. ,бул. „ Т.М.” № ** да заплати на „ Д.К.” ЕООД, град Д. сумата от 1 953,** ( хи-ляда деветстотин петдесет и три лева и четиридесет стотинки) лева разноски съразмерно цената на уважения срещу дружеството иск .   

ОСЪЖДА Е.Й.Д., ЕГН: ********** *** да заплати на „ Д.К. ” ЕООД, град Д. сумата от 85,18 (осемдесет и пет лева и осемнадесет стотин-ки) лева разноски съразмерно цената на уважения срещу нея иск .  

ОСЪЖДА „Д.Е.Х.” ООД, град Д., бул. „ Д.” * да заплати на „ Д.К. ” ЕООД град Д. сумата от 861,35

(осемстотин шестдесет и един лева и тридесет и пет стотинки ) лева раз-носки съразмерно цената на уважения срещу дружеството иск .

ОСЪЖДА Община град Д. да заплати на „ Д.К. ” ЕООД, град Д. сумата от 946,** ( деветстотин четиридесет и шест ле-ва и петдесет и шест стотинки ) лева разноски съразмерно цената на уваже-ния срещу нея иск.

ОПРЕДЕЛЯ на ищеца шестмесечен срок, считан от влизането в сила на решението за отбелязването му по член 115,ал.2 от ЗС .

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ пред Вар-ненския апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните .

 

 

                            СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД :