РЕШЕНИЕ

№18

гр.Добрич,24.01.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в публично заседание на осемнадесети януари  през 2017г. в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                       ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                                             ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря П.П. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА в.гр.дело №456 по описа за 2016г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по реда на глава ХХ от ГПК по въззивна жалба вх.№12243/13.07.2016г., подадена от адв.К.К.-ДАК, като пълномощник на Р.Д.И. с ЕГН **********,*** /с определение №763 от 09.11.2016г. производството по въззивната жалба, подадена от адвоката от името на М.Д.М. е прекратено/, срещу решение №720/27.06.2016г. по гр.д.№2650/2014г.на ДРС, с което е извършена делба на недвижим имот, находящ се в с.П. М. , общ.Д. - дворно място от 1862 кв.м., представляващо имот с планоснимачен номер * в кв.* по регулационни план на село П. М. ,включващо 730 км.м. от УПИ ***/целият с площ от 820 кв.м. / , 982 кв.м. от УПИ  ***,целият с площ от 1010 кв.м. и 150 кв.м. площ от УПИ ***-** , ведно с жилищна сграда  , състояща се от три стаи и входно предверие  и пристройка към  жилищната сграда  ,двете на  площ от 96.00 кв.м.  и второстепенни постройки –стопанска сграда с площ 35.00 кв.м. и външна тоалетна с плащ 6 кв.м. ,съсобствен между  И.М.И. с ЕГН **********  с 2/4 идеални части , М.Д.М. с ЕГН ********** с 1/ 4 идеална част  и  Р.Д.И. с ЕГН ********** с 1/4 идеална част,  чрез изнасянето му на публична продан.

Излага се, че решението е неправилно и незаконосъобразно, постановено при нарушение на материалния  и процесуалния закон, тъй като при постановяването му не били обсъдени всички представени и приети доказателства, постановено било и при непълнота на доказателствата. Изразено е несъгласие с извода на съда за липсата на предпоставките на закона за възлагане на делбения имот в дял на М.Д.И.. Иска се отмяна на решението с присъждане на разноски.

В  срока по чл.263, ал.1 от ГПК писмен отговор по жалбата е подаден от въззиваемата страна- И.М.И.,  който я счита за бланкетна, подадена с цел да се забави изнасянето на имота на публична продан. Жалбата била и неоснователна, тъй като ответниците проявили незаинтересованост във връзка с предложени от вещото лице варианти за делба. Правилен бил извода на съда за липсата на предпоставките на чл.349, ал.2 от ГПК по отношение на съделителя М.И.. Жилището не е наследствено за него, не бил живял там, не установил и, че не притежава друго жилище. Иска да бъде потвърдено решението и да му бъдат присъдени разноски.

По повод жалбата Добричкият окръжен съд разгледа съдържащите се в нея оплаквания, становището на противната страна и с оглед на тях и събраните по делото доказателства провери обжалваното решение и основателността на исковете, като приема за установено следното: 

Въззивната жалба е била подадена от адв.К.К.-ДАК, като пълномощник на Р.Д.И.  и М.Д.М., т.е. от името и на двамата съделители, като в последствие жалбата от името на М.Д.М. е оттеглена. По повод констатирани нередовности /липсата на посочени адреси, липсата на надлежно овластяване на адвоката от страна на м.М. за извършване на действия по разпореждане с предмета на делото/ на двамата е даден седмичен срок за посочване на  адресите, и същия срок само на М.Д.М. да потвърди извършеното от негово име оттегляне на въззивната жалба. Въззивникът Р.Д.И. е отстранил нередовностите на въззивната жалба с посочване на адреса си. Въззивникът М.Д.М. не е предприел каквито и да е процесуални действия както за отстраняване на нередовностите по сезирането, така и по десезирането на съда.  При това положение, поради неизправяне  нередовностите на въззивната жалба, подадена от името на М.Д.М. в срока по чл.262, ал.1 от ГПК, изтекъл на 25.10.2016г. , производството по нея прекратено.

 Поради това в предмета на въззивното производство е жалбата на Р.Д.И.. Жалбата е допустима, но неоснователна.

Производството по гр.д.№2650/2014г. на Добрички районен съд е за делба на недвижим имот във фазата на извършването и. С влязло в сила  на 22.10.2015 г.  решение № 83/24.06.2015г. по същото дело е допусната делба  на недвижим имот, находящ се в село П. М. , община Д. –дворно място от 1862 кв.м., представляващо имот №* в кв.* по регулационни план на селото, включващо 730 км.м. от УПИ ***/целият с площ от 820 кв.м. /, 982 кв.м. от УПИ  ***,целият с площ от 1010 кв.м. и 150 кв.м. площ от УПИ ***-** , ведно с жилищна сграда, състояща се от три стаи и входно предверие  и пристройка към  жилищната сграда, двете на  площ от 96.00 кв.м.  и второстепенни постройки –стопанска сграда с площ 35.00 кв.м. и външна тоалетна с площ 6 кв.м. , между съделителите И.М.И. с ЕГН ********** с квота   2/4 идеални части, М.Д.М. с ЕГН ********** и  Р.Д.И. с ЕГН **********, всеки от тях с квота от 1/4идеална част.

С обжалваното съдебно решение делбата е извършена по реда на чл.348 от ГПК при преценка/ по повод искане за възлагане/ за липсата на предпоставките на чл.349 ал. 2 от ГПК за възлагане на неподеляемия апартамент. Решението е правилно.

Няма спор по фактите относно произхода на съсобствеността - по силата на наследяване за И.М. и по силата на правни сделки, извършени от втория сънаследник *** М. в полза на М.Д.М. и Р.Д.М., както няма спор и относно  неподеляемостта на имота, установена със заключението на вещото лице арх.***, поради което не е необходимо повторно да бъдат  обсъждани  всички доказателства във връзка с тези факти. Пред въззивната инстанция се изтъкнава единствено неправилно приложение на нормата на чл.349, ал.2 от ГПК, което по съществото си е оплакване във връзка със способа за извършване на делбата.

Изборът на способ за извършване на делбата е обусловен от поделяемостта на имота съобразно броя на съделителите. Според разпоредбата на чл.349, ал.2 от ГПК , при делба на неподеляем жилищен имот, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в негов дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Този способ за делба на неподеляем жилищен имот е допустим само при възникнала по наследяване съсобственост, т.е. при сънаследствен имот /така и постановките на т.7 и 8 от ТР № 1 от 19.05.2004 год. по т.д.№ 1/2004 год. на ОСГК на ВКС , по приложението на чл.288 ал.3 от ГПКотм., аналогичен на чл.349 ал.2 от ГПК/. Следователно, при неподеляем имот, приложимостта на  способа  за делба по чл. 349 ал.2 от ГПК  е обусловена от кумулативната даденост  на следните предпоставки: предмет на делбата да е неподеляемо жилище; съсобствеността върху неподеляемото жилище да е възникнала в резултат на наследяване; съделителят, поискал възлагането, да е живял в жилището при откриване на наследство; съделителят, поискал възлагането, да не притежава друго жилище. При липса на която и да е от предпоставките, правото на съделителя, направил възлагателна претенция, следва да бъде отречено. Настоящият случай е именно такъв.

В срока по чл.349, ал.4 от ГПК възлагателна претенция е отправена от съделителя М.М., но същият няма качеството на наследник, което е достатъчно да се отрече приложимостта на нормата на чл.349, ал.2 от ГПК. Същият не е установил и факта на живеене в имота към момента на откриване на наследството /събраните гласни доказателства чрез разпита на св.Стоян Атанасов Георгиев и св.Йордан Марков Георгиев са в обратния смисъл/, както и липсата на друго жилище.

След като възлагателната претенция на М.М. не отговаря на изискванията на чл.349, ал.2 от ГПК, делбата следва да се извърши с изнасяне неподеляемия жилищен имот на публична продан.

 

 

 

 

Поставеното по реда на чл. 348 от ГПК   решение е законосъобразно  и на основание чл.271 ал.1 от ГПК следва да бъде потвърдено.

Съобразно изхода от спора пред въззивната инстанция, искането на въззиваемия  И.М.  за присъждане на разноски е основателно и следва да му се присъдят такива под формата на платено за въззивното производство адвокатско възнаграждение, удостоверено в размер на 800лв.

По тия съображения,съдът

 

Р   Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА решение №720/27.06.2016г. по гр.д.№2650/2014г.на Добрички районен съд.

ОСЪЖДА  Р.Д.И. с ЕГН ********** ***, да заплати на И.М.И. с ЕГН ********** ***, сторени във въззивното производство съдебно-деловодни разноски в размер на 800лв. адвокатско възнаграждение

Решението подлежи на обжалване при условията на чл. 280 от ГПК  пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                      2.