ОПРЕДЕЛЕНИЕ  

                                                    53

                                 гр. Добрич, 23.01.2017г.          

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ , на двадесет и трети  януари  през две хиляди и седемнадесета  година  в закрито  съдебно заседание , в следния  състав :

 

                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ :        АЛБЕНА ПЕЕВА                                                               

секретар   ......................... 

прокурор   ...........................

като разгледа докладваното от   съдия Албена Пеева   гр. дело №586/2016г.,  по описа на Добрички окръжен съд и за да се произнесе,съобрази следното :

Производството е по чл. 130 от ГПК .

Образувано е по  искова молба от П.В.  С. с ЕГН ********** понастоящем в Софийски централен затвор срещу  С.А.Р. ***  за осъждането й да му заплати сумата от 50000лв. неимуществени вреди,  ведно със законната лихва от увреждането  до окончателното й изплащане .

От твърдението в исковата молба се установява ,че гражданската отговорност по реда на чл.45 от ЗЗД се търси от ответницата в качеството й на съдия  по време на  провеждания срещу него наказателен процес по досъдебно производство 154/2009г. по описа на ОДМВР-Ш. ,н.о.х.д. 303/2011г. ШОС.

 Незаконосъобразните й действия се изразявали в отхвърляне искането за  сваляне на белезници  по време на процеса, унизителното й отношение към него  и показана предубеденост .

В отговор  ответницата е  изразила становище за недопустимост на иска с оглед  конституционния й имунитет по реда на чл.132  от Конституцията на РБ .

С оглед  горното  съдът намира следното :

Съгласно чл.132 от Конституцията на РБ при осъществяване на съдебната власт магистратите –съдии  в случая  не носят гражданска отговорност  за техните служебни действия ,освен ако извършеното от тях не съставлява  умишлено престъпление.

Т.е. конституцията определя  функционалния имунитет на магистратите .

В случая ясното  назоваване в исковата молба  качеството на ответника като съдия  и служебния характер на действията й , за които се търси гражданска отговорност  ,очевидно  е изключена като надлежна страна в процеса . Това е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на иска  ,за която съдът следи служебно .Затова поради липса на надлежна пасивна легитимация,  която обуславя принадлежността на иск  е основание за недопустимостта му .С оглед на това съдът няма право да решава спора по същество  ,а следва да прекрати делото   и върне исковата молба .

Водим от горното  Добричкият окръжен съд

 

                           О П Р Е Д Е Л И  :

 

ПРЕКРАТЯВА   производството по гр.д. 586/2016г. ДОС  и връща искова молба  с рег.№18960/13.07.2016г., ведно с приложенията към нея .

Определението подлежи на обжалване  в едноседмичен срок пред Апелативен съд –Варна .

 

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ  :