О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                № 21

 

                                   Гр.Добрич  09.01.2017 г.

 

 

                             В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание  на пети януари   през две хиляди и седемнадесета  година в състав:

                                                            

                                                        Председател:  Таня Ангелова

 

 

                                                                             1. Албена Пеева

                                                        Членове :

                                                                             2.мл.с.Марина Георгиева

 

При секретаря            като разгледа докладваното от Т.Ангелова в.гр.д.№ 656/2016г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по  чл.435  и сл. от ГПК.

        Образувано е по повод  жалба на Д.Б.Д. с ЕГН-********** *** –длъжник по изп.д.№ 1163/2015г.  срещу действия на ЧСИ *** с рег. № *** на КЧСИ с район на действие Окръжен съд гр.Добрич по изп.дело № 1163/2015г. на ЧСИ,изразяващи се в извършен на 12.10.2016г. опис на недвижим имот,ведно с построена в него сграда с адрес гр.Добрич,ул.”***” № 1.

        В жалбата се твърди,че сградата в имота е единствено жилище на длъжника и нито той,нито членовете на семейството му притежават друго жилище.Безспорно от справките по делото се установявало,че жилището е единствено за длъжника,че не са налице предпоставките на чл.39 ал.2 от ЗС ,липсвали данни поделяем ли е имота,налагат ли се преустройства,имотът не бил ипотекиран в полза на взискателя.Сочи се,че взискателят може да насочи изпълнението върху имотите на другите солидарни длъжници по делото,с което да се удовлетвори.    Претендира се да бъде отменено обжалваното действие,изразяващо се в насочване на изпълнението върху несеквестируемо имущество,като се прави искане за спиране на изпълнението до окончателно решаване на спора.

        Взискателят „***/България/”ЕАД сочи,че жалбата е недопустима,тъй като изпълнението е насочено върху имущество,представляващо търговски обект в режим на съсобственост.Описът бил процесуално средство за индивидуализиране на годен обект за изпълнение.От протокола било видно,че описът е недовършен  като ЧСИ е възложил допълнителни задачи на вещи лица за индивидуализация на предмета на изпълнение и неговата оценка.Дали ще бъдат нарушени несеквестируеми права на длъжника ще се изясни едва при насрочване на публична продан на имуществото ,в който момент ще възникне правото му на защита.Позовава се на т.1 от ТР№ 2/2013г. по тълк.д.№ 2/2013г. на ВКС-ОСГТК.   Навежда доводи и за неоснователност на жалбата,като твърди,че в жалбата умишлено се премълчава,че имуществото-обект на изпълнение не е жилище на длъжника ,а собствена на длъжника идеална част от кафене-заведение за обществено хранене на първия етаж от сградата.

        Приложени са писмени мотиви на помощник- ЧСИ Петър Петров,в които се сочи недопустимост и неоснователност на жалбата.

        Жалбата  е недопустима,поради което следва да се прекрати производството по настоящото дело по следните съображения:

        Видно от приложеното копие от изпълнително дело  на ЧСИ Л.***  с рег.№ *** на КЧСИ с район на действие Окръжен съд гр.Добрич ,същото е образувано с взискател „*** /БЪЛГАРИЯ/”АД гр.София  с длъжници „***”ООДгр.Добрич *** Б.Д. *** и И.И.Г. ***  за парично вземане по изпълнителен лист.След редица изпълнителни действия по образуваното дело  ЧСИ е уведомил страните ,че насрочва опис върху собствената идеална част на длъжника Д.Д. ***.Страните са редовно уведомени,включително съсобственика длъжник ***.От протокол за опис на недвижим имот от 12.10.2016г. е видно,че описът е недовършен,тъй като ЧСИ е възложил допълнителна задача на вещи лица за индивидуализация на предмета за изпълнение.

        Описът на имуществото на длъжника е процесуално средство за индивидуализация на годен обект за изпълнение.Отделно обжалване на изпълнителните действия като възбрана,опис,насрочване на продан и пр. във връзка с несеквестируемост на имущество на длъжника е недо- пустимо съгл. задължителните разяснения на ВКС-ОСГТК в ТР № 2/2013г. по тълк.д.№2/2013г.Съгл. т.1 от същото Тълкувателно решение длъжникът може да упражни чрез жалба правото си на закрила поради несеквестируемост на вещ,върху която е насрочено изпълнението до изтичането на едноседмичния срок от връчването на съобщението за насрочване на проданта.Към настоящия момент жалбата е недопустима,поради което  производството по делото следва да се прекрати,като жалбата се остави без разглеждане.

     Воден от гореизложеното Окръжният съд

                        О П Р Е Д Е Л И :

     ОСТАВЯ без разглеждане жалба на Д.Б.Д. с ЕГН-********** ***.12.2016г.против действия на ЧСИ *** с рег.№ *** на КЧСИ по изп.дело № 1163/2015г.,изразяващи се в извършен опис на недвижим имот на 12.10.2016г.

     П Р Е К Р А Т Я В А  производството по в.гр.д.№656/2016г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич.

     Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в едноседмичен срок от съобщението до страните.

 

 

 

Председател:                              Членове : 1.                     2.