О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  65                                              25.01.2017 год.                            гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                        гражданско отделение

На двадесет и  пети януари                                                                2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ДИАНА ДЯКОВА

                                                             ЧЛЕНОВЕ:              ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                                     АЛБЕНА ПЕЕВА

Като разгледа докладваното от председателя в.гр.д.№33 /2017 год. за да се произнесе съобрази следното:

        

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК по жалба рег.№ 4532/21.11.2016 год. на „***“ООД,ЕИК ***, гр.***, к.з. ***, комплекс *** вх.Б, ет.4, ап.27 срещу решение № 131/03.11.2016 год. по гр.д.№ 142/2016 год. на  Районен съд-гр.***,с което е отхвърлен иска на дружеството против ***  за заплащане на сумата в размер на 2237.50 лв./, с която ответникът неоснователно се е обогатил, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

При извършената служебна проверка  съдът констатира ,че понастоящем не са налице условията за образуване и разглеждане на производството.

Гр.д.№ 142/2016 год. на БРС е образувано,след като с  определение № 115/25.03.2016 год. по гр.д.№ **/2014 год.  производството по иск на  „***“ООД,ЕИК ***, гр.***,предявен като насрещен с отговора на подадената искова молба от *** ,е  било отделено  за разглеждане в ново гражданско дело.

Предявяването на насрещен иск е обусловено от връзката му с първоначалния иск или ако може да стане прихващане с него-така чл. 211 ал.1 от ГПК.С оглед на горното,ответникът по делото не представя всички доказателства,от значение за разрешаването му,тъй като те вече са представени от противната му страна-ищецът,заявил първоначалната искова претенция.Горното налага,при отделянето му за разглеждане в отделно производство,да се изпращат не само материалите по насрещния иск,а и копие от  тези по първоначалния.Горното не е сторено по делото.Нещо повече ,в кориците по делото не се съдържа посочената в определението молба от 21.03.2016 год.,а върху приложения препис от отговор на искова молба не е поставено клеймо от регистратурата за датата на постъпването й в съда,от значение  с оглед естеството на спора за преценка на допустимост,приложение  на института на давността и пр.

С оглед на горното,производството по делото подлежи на прекратяване и същото следва да бъде върнато на първоинстанционния съд за администриране.

По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.гр.д.№ 33/2017 год.

ВРЪЩА  делото на БРС за администриране:окомплектоване на делото с прилагане на :1./подаден от  „***“ООД,ЕИК ***, гр.***, к.з. ***, комплекс *** вх.Б, ет.4, ап.27 отговор на искова молба с клеймо на регистратурата за датата на постъпването й в съда,2./молба от 21.03.2016 год.,3./ копие от исковата молба,въз основа на която е образувано гр.д.№ **/2014 год.   ,4./копие от приложенията на исковата молба,въз основа на която е образувано гр.д.№ **/2014 год.   и 5./ всички материали по гр.д.№ **/2014 год. ,постъпили от образуваното му и до постановяването на определение № 115/25.03.2016 год. по гр.д.№ **/2014 год. 

         След изпълнение на процедурата ,делото да бъде върнато на ДОС за произнасяне по въззивната жалба,ведно със справка от деловодната система за движението по гр.д.№ **/2014 год.  и етапа на висящност,а в случай че е приключило-копие от постановения съдебен акт.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                   ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                          2.