Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

№___8____/ 26 .01.2017 год.   ,гр.Добрич

 

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ  окръжен съд         ТЪРГОВСКО                    отделение

На деветнадесети януари                                                              2017 год.

В открито заседание в следния състав:

                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:          АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

 

Секретар:Н.Б.

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

търговско    дело       № 253                   по описа  за 2016 год.

за да се произнесе съобрази следното:

 

          Делото е образувано  въз основа на молба от Гаранционен фонд,гр.София срещу А.Е.Р. ЕГН-********** ***  .

В срока по чл.367 от ГПК,ответникът А.Е.Р. не е   депозирал  отговор на исковата молба, с който да изрази становище по допустимостта и основателността на претенцията.

          Твърди се в исковата молба, че на основание чл. 288а ал.3  във връзка с чл.288,ал.12 от КЗ(отм.), че ищецът е възстановил изплатените от Националното бюро на Германия чрез Националното бюро на българските автомобилисти/НББАЗ/претенции  увреденото лице *** за изплащане на обезщетение в размер на 14 997,69 евро за щети по увреденото МПС л.а.“Форд Галакси“ с рег. № ***, които вреди са причинени при ПТП, настъпило на дата 01.03.2011 г в гр.Гау-Алгесхайм.

Виновен за катастрофата бил ответникът, който управлявайки собствения си лек автомобил „Форд Екскорт“ с ДК № ***,при извършване на маневра завой на ляво не пропуснал движещия се с предимство насрещно в права посока лек автомобил на *** и го ударил в предната лява част.В нарушение на КЗ ответникът управлявал увреждащия автомобил без да има сключена за него задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.След отправената му покана   не е погасил задълженията си, поради което се настоява за осъждането му за сумата от 34 039,03 лв.,включваща  на изплатеното обезщетение от 14 997,69 евро и сумата от 2 406,19 евро  разходи за определяне и изплащане на обезщетението,ведно със законната лихва върху сумите от датата на завеждане на иска.Претендират се и разноските по делото.

Ответникът не е подал писмения отговор по чл. 131 от ГПК, с който да изрази становище по допустимостта и основателността на претенцията.

          Препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на ответника, с указанията по чл. 367 - 370 от ГПК, като в срока по чл. 367, ал. 1 от ГПК не е представил отговор на исковата молба и не е направил искане за разглеждане на делото в негово  отсъствие.

          В първото съдебно заседание ищецът е направил искане по чл. 238 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение.

   Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал. 1 ГПК за постановяване на неприсъствено решение, тъй като ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се е  явил в първото по делото заседание, без да е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие. Съгласно чл. 239, ал. 1, т. 1 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страната са  указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването й в съдебно заседание.

         Видно от материалите по делото, тези изисквания са изпълнени по отношение на ответника.Ответникът е  бил  уведомен за последиците от неподаване на отговор или неупражняване на права,включително и за възможността да бъде постановено неприсъствено решение срещу него.             

         Второто изискване, съгласно чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК, за постановяване на неприсъствено решение е искът да е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства. Съдът счита, че и това изискване в случая е налице.

         Налице са достатъчно убедителни доказателства за вероятната основателност на ищцовата   претенция,поради което на основание чл.239, ал.2 от ГПК следва да бъде постановено неприсъствено решение по делото,без да се мотивира по същество.

          От представените по делото доказателства се установява факта на събитието и извършеното от ищеца плащане от 14.11.2011 г.

          На основание чл.78,ал.1 от ГПК , ответникът  следва да се осъди да заплати на ищеца  сумата от 1 361,56 лв.  за внесена държавна такса.

          Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р       Е      Ш      И  :

 

            ОСЪЖДА   А.Е.Р. ЕГН-********** *** да заплати на Гаранционен фонд,гр.София сумата от 34 039,03 лв.,ведно със законната лихва от 14.11.2016 г.

             ОСЪЖДА   А.Е.Р. ЕГН-**********  да заплати на Гаранционен фонд,гр.София сумата  от 1 361,56 лв. съдебно-деловодни разноски.

             Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                         Окръжен съдия: