О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е Н  И    Е

№ 45

                                                   Гр.Добрич ,25.01.2017 година

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИ окръжен съд,Търговско  отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  двадесет и пети януари,две хиляди и седемнадесета година ,в състав:

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

т. дело № 280 по описа за 2016 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

              Производството по делото е образувано по подадена от „Д.“ООД ЕИК-** искова молба срещу Д.Т.С. ЕГН-**********,С.С.С. ЕГН-********** и „В.“ООД ЕИК-** гр.Добрич ,с която е предявен иск по чл.19,ал.3 от ЗЗД.

              Съгласно разпоредбата на чл.104,ал.1 от ГПК,по правилата на родовата подсъдност,на окръжният съд,като първа инстанция са подсъдни искове по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв.

              Родовата подсъдност е абсолютна процесуална предпоставка за допустимост на предявения иск ,за  наличността на която съдът е длъжен да следи и служебно-чл.119,ал.1 от ГПК.

              В настоящият случай,видно от представената данъчна оценка на имота, цената на иска,определена по правилата на чл.69,ал.1,т.4,вр. с т.2 от ГПК  е под 25 000 лв.,поради което  настоящото дело следва да се прекрати.

              На  основание чл.118,ал.2 от ГПК исковата молба следва да се изпрати на компетентния по правилата на родовата и местна подсъдност съд,който в случая и съгласно разпоредбата на чл.105,във връзка с чл.103 от ГПК е Районен съд гр.Добрич.

              Като се води от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

О     П     Р     Е     Д     Е    Л     И :

 

               ПРЕКРАТЯВА производството по т. дело №280/2016 г. по описа на    ДОС.

              ИЗПРАЩА  исковата молба за разглеждане на Добрички районен съд.

              Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд,гр.Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                        Окръжен съдия: