Р Е Ш Е Н И Е     

                                                 28

                                     гр.Д.  07.02.2017г.

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                Д.кият окръжен  съд ,гражданска колегия в открито  съдебно заседание на деветнадесети януари      през   две хиляди и  седемнадесета      година  в състав: 

                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ   : АЛБЕНА ПЕЕВА

Секретар Б.М. -Юсуф

сложи на разглеждане гр.д. №118 по описа за 2016 година, докладвано от съдията и за да се произнесе, съобрази следното:                                  

         Постъпилата искова молба   е   подадена от  О. гр.Д. срещу ПК Н. „В.“ гр.Д. ,ул.“К.С.“№* с ЕИК ********* за осъждането й да заплати 36000лв. обезщетение  за ползване без правно основание  на общински терен ,намиращ се в централна градска част  в гр.Д. , върху който е изградил едноетажна сграда  от сглобяема метална  конструкция  с площ от 1116 кв.м. за периода м. май 2013г.- до м. април 2014г.,  ведно със законната лихва върху главницата  от датата на завеждане на иска до окончателното изплащане.

Претендирани са съдебните разноски .

Твърдяно е ,че от м .май 2013г. до  м. април  2014г. ответникът ползва имота без основание и не заплаща обезщетение ,поради което се обогатява неоснователно .

В отговор ответникът е оспорил иска .Твърдял е ,че обезщетението следва да се определи по действащи пазарни цени . Отрича ,че дължи  обезщетение за неоснователно обогатяване. Счита ,че пазарната наемна цена следва да се съобрази с тази на отдаваните под наем паркинги.

Претендирани са съдебните разноски .

С оглед изложеното съдът намира следното:

Не е спорно ,че  собственик на терен  с площ от 1116 кв.м. в Централна градска част на пл.“С.“  е  О. –Д. ,както и че върху нея е изградена  едноетажна сграда от  сглобяема етажна конструкция собственост на ответника .

Не се спори и че за очертания период м. май 2013г.- м.април  2014г. сградата с терена се ползва от ответника без сключен между страните наемен договор.

От заключението на техническата експертиза се установява, че   наемът определен по сравнителния метод  е 26784лв. ,по метода на капитализиране 26784лв.,а за паркинг  624.96л. месечен наем .

Съгласно чл.59 от ЗЗД всеки ,който се е обогатил без основание за сметка на другиго  ,дължи да му върне  онова ,с което се е обогатил  до размера на обедняването .

Съдът намира ,че размерът на обедняването на собственика  следва да  бъде определен на базата  на средно месечния пазарен наем  според характеристиките на имота . Като се има предвид,че предназначението на имота е за „Делови търговски център“,то  пазарния наем следва да се определи по  пазарните аналози на сравнителния метод или  общо за периода  26784лв.

С оглед резултата от спора на основание чл.78 от ГПК  ответникът следва да заплати на  ищеца сторените съдебни разноски в размер на 1145.76лв. и  юрисконсултско възнаграждение в размер на 1333лв.

С оглед отхвърлената част от иска   ищецът следва да заплати на  ответника разноски в размер на 600лв.

Водим от горното  Д.кият окръжен съд

                                    Р Е Ш И  :

ОСЪЖДА ПК Н. „В.“ гр.Д. ,ул.“К.С.“№* с ЕИК *********да заплати на О.  гр.Д. сумата от 26784лв. обезщетение  за ползване без правно основание  на общински терен ,намиращ се в централна градска част  в гр.Д. , върху който е изградил едноетажна сграда  от сглобяема метална  конструкция  с площ от 1116 кв.м. за периода м. май 2013г.- до м. април 2014г.,  ведно със законната лихва върху главницата  от датата на завеждане на иска до окончателното изплащане ,ведно с направените съдебни разноски в размер на 1145.76лв. и  юрисконсултско възнаграждение в размер на 1333лв.

ОСЪЖДА  О. гр.Д. да заплати на ПК“Н. „В.“  600лв.  адвокатско възнаграждение.

Решението  подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна  в двуседмичен срок .

 

                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ  :