Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 50

23 .02.2017г.гр.Добрич

 

В  ИМЕТО   НА  НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в публично заседание    на  тридесети януари     през  две хиляди и седемнадесета   година   в състав :

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЖЕЧКА МАРГЕНОВА    

                                   ЧЛЕНОВЕ:       1.АЛБЕНА ПЕЕВА     

                                                             2.МАРИНА ГЕОРГИЕВА  

 

при секретаря  С.Д.        в присъствието на  прокурора,разгледа докладваното  от съдията Ал.Пеева  в.гр.д.516 по описа за 2016г. и за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е по чл.258   и сл.  от ГПК .

 Образувано е по въззивна жалба  от Дирекция „Социално подпомагане„Б.  срещу решение №83 от 15.07.2016г. постановено по гр.д. 312/2016г.БРС ,с което е отхвърлена молбата й за прекратяване настаняването на   детето E.Ж. Р.  в семейството на Е.Д.Х. .

Тввърдяно е че решението е неправилно и незаконосъобразно. По същество в жалбата се излагат обстоятелствата  обследвани в първоинстанционното производство. 

Въззиваемите   Е.Д.Х. и заинтересованата страна  Ж.Р.Д. не заемат становище . 

 

 

По повод жалбата  Добричкият окръжен съд  разгледа, съдържащата  се в нея  оплаквания ,становището на  страните   и с оглед тях и  събраните по делото доказателства  провери обжалваното решение  и основателността на иска ,като приема за установено следното :

Въззивната жалба е   предявена в срок и е процесуално допустима.

Производството  е образувано по  молба от  Дирекция „Социално подпомагане„Б. за прекратяване мярката на закрила на детето E.Ж. Р.  род.***г. настанено  в семейството на Е.Д.Х. *** .Сочи се ,че обстоятелствата са променени и че  от молба на  Е.Х. се установява ,че детето ще замине за Г.  ,където ще живее  заедно с брат си .Тези обстоятелства  препятствали възможността дирекцията  да проследява отглеждането му в  настанителното семейство . В тази насока била налице декларация на майката Ж.Р.Д..

Въззиваемата Е.Х. е заела становище  за прекратяване на настаняването с оглед заминаване на детето в Г. и  събирането му с брат му ,който също е там и по отношение на който настаняването в приемно семейство е прекратено .

С оглед изложеното съдът намира следното :
Със заповед № 123/01.03.2010г. на директора на Дирекция „Социално подпомагане „Б.  детето E.Ж. Р.  род.***г. е настанено  в семейството на Е.Д.Х. *** ,потвърдено с решение на Районен съд-Б. .

Спрямо брата на детето М.  Ж. Р.  е предприета същата  мярка и настанено в дома на Е.Д.Х. .По-късно тази мярка е била прекратена  с решение на РС –Б. поради промяна на обстоятелствата – заминаване на детето в Г. .

С молба  до въззивника  Е.Х. е посочила ,че желае да замине за Г. .Получила е  декларация от майката на детето  ,за да го изведе със себе си в Г.  и желае прекратяване на настаняването . Извън страната детето щяло да живее съвместно с нея и брат си М. .

С оглед на изложеното съдът намира следното :

Съгласно чл.29 т.9 от Закона за закрила на детето  настаняването се прекратява  при промяна на обстоятелствата свързани с детето .

Извеждането на детето в Г.  и събирането му с брат му,но също в семейството на Е.Х. по същество не представлява промяна на обстоятелствата . При твърдяното ,че не се знае къде е майката на детето  и че договорът  с приемното семейство не е прекратен ,то не е в интерес на детето прекратяване на настаняването .

Решението е правилно и законосъобразно и следва да бъде  потвърдено.

Водим от горното Добричкият окръжен съд

                                    Р Е Ш И  :

ПОТВЪРЖДАВА решение №83 от 15.07.2016г. постановено по гр.д. 312/2016г.БРС .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване .

ПРЕДСЕДАТЕЛ  :

 

ЧЛЕНОВЕ  : 1.

 

                      2.