Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                                     № 43

 

                                    17 .02.2017г.гр.Добрич

 

                                    В  ИМЕТО   НА  НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в публично заседание    на  осемнадесети януари     през  две хиляди и седемнадесета   година   в състав :

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:АЛБЕНА ПЕЕВА    

                                   ЧЛЕНОВЕ:       1.ЖЕЧКА МАРГЕНОВА      

                                                             2.МАРИНА ГЕОРГИЕВА  

 

при секретаря  П.П.       в присъствието на  прокурора,разгледа докладваното  от съдията Ал.Пеева  в.гр.д.575 по описа за 2016г. и за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е по чл.258   и сл.  от ГПК .

Образувано е по въззивна жалба  от О.А.  гражданин на Република У.  с адрес гр.Б. ул.“А. п.“ №*вх* ет.* ап.* чрез адв. Б. и адв. Г. срещу решение №94/15.08.2016г. ,постановено по гр.д. 130/2016г. БРС ,с което е прекратен брака му с  О.А.  гражданка на Украйна с адрес *** по взаимна вина .

Твърди се,че решението е неправилно и незаконосъобразно .

Сочи се че делото е неподведомствено на българския съд. Незаконосъобразно било проведено производството без назначен преводач на жалбоподателя.

В отговор въззиваемата оспорва жалбата .

По повод жалбата  Добричкият окръжен съд  разгледа, съдържащата  се в нея  оплаквания ,становището на  страните   и с оглед тях и  събраните по делото доказателства  провери обжалваното решение  и основателността на иска ,като приема за установено следното :

Въззивната жалба е   предявена в срок и е процесуално допустима.

Производството  е образувано по искова молба от  О.А.  срещу О.А.  за прекратяване на брака им с развод по вина на съпруга  и съединените брачни искове за предоставяне упражняването на родителските брава на роденото от брака дете  Анастасия  род.***г. ,определяне  мерки за лични контакти с детето ,определяне правото на ползване на семейното жилище  и за фамилното име .

Решението се обжалва в частта за вината .

Твърдяно е ,че семейните отношения се влошили .Съпругът вдигал скандали , проявявал неоснователна ревност  ,обиждал  ищцата лично и пред трети лица и детето . Достигнал до физическа разправа като започнал да я души  ,на която станало свидетел детето .  Претендирани са съдебни разноски .

Ответникът в отговор е оспорил исковете .Предявил е насрещен иск  като  за виновна за настъпването на дълбоко и непоправимо разстройство в брака счита съпругата  и брачната й изневяра.

Претендирани са съдебните разноски .

Ответницата по насрещния иск го оспорила като неоснователен .

По дъпустимостта на иска съдът намира следното . Съгласно чл.7 от Кодекса за международно частно право  брачните искове са подведомствени на българските съдилища  ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България .

Съгласно чл.48 ал.7 от КМЧП под обичайно местопребиваване  на физическо лице се разбира  мястото , където то е установено преимуществено  да живее без това да е свързано с необходимост от регистрация  или разрешение за пребиваване или установяване .  За определянето на това място  трябва да бъдат специално съобразени  обстоятелствата от личен  или професионален характер  ,които произтичат от трайни връзки на лицето  с това място  или от намерението му да създаде такива връзки .

В случая  и двете страни по спора са с  продължително местопребиваване в страната ,имат собствено жилище  и адрес и професия . Исковата молба е заведена на 04.12.2015г. в ДРС ,по късно делото изпратено по подсъдност на Балчишки районен съд .

В хода на висящото  производството в настоящата инстанция се представя определение на Украински съд ,от което е видно ,че бракът между страните е прекратен с влязло в сила решение от  15.11.2016г.

С оглед на това  съдът намира ,че следва да зачете този съдебен акт  ,поради което и  решението на Балчишки районен съд като недопустимо в частта за развода  следва да  се обезсили .

Водим от горното Добричкият окръжен съд

                                Р Е Ш И  : 

ОБЕЗСИЛВА    решение №94/15.08.2016г. ,постановено по гр.д. 130/2016г. БРС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване .

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ  :                      ЧЛЕНОВЕ  : 1. 

 

                                                                          2.