П Р О Т О К О Л

Гр. Добрич, 08.02.2017 година.

                              

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в публично съдебно заседание на осми февруари две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                             

При участието на секретаря П.П., сложи за разглеждане гражданско дело № 264 по описа за 2016 година, докладвано от Председателя.

На именното повикване в 14:30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ - П.К.П. редовно призован, не се явява,  представлява се от адвокат П.Т., редовно упълномощен от преди.

ОТВЕТНИЦИТЕ:

Г.Д.К. редовно призована, не се явява, представлява се от адвокат П.Г., редовно упълномощена от преди.

Д.А.С. редовно уведомена по реда на чл.56, ал.2 от ГПК, не се явява, представлява се от адвокат К.К., редовно упълномощен от преди.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

Адв.Т.: Да се даде ход на делото.

Адв.Г.: Да се даде ход на делото.

Адв.К.: Моля да дадете ход на делото.

СЪДЪТ, с оглед липсата на процесуални пречки за даване ход на делото,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Адв.Т.: Представям изрично пълномощно от моя доверител за сключване на спогодба. Постигнахме спогодба, която моля да одобрите, както следва:

Моят доверител П.К.П. е наследник по закон на К. П.П., починал на 25.02.2016год. и има запазена част от наследството му в размер на 1/2, която е накърнена в резултат на извършените от наследодателя в полза на Г.Д.К. и Д.А.С. завещателни разпореждания по саморъчно завещание от 16.02.2011год., обявено на 09.03.2016год. от нотариус с рег.№ *** и район на действие БРС. Освен това доверителят ми със същото завещание е получил ¼ от описаните в него имущества.

Съгласни сме заедно със завещаната му ¼ и чрез възстановяване на запазената му част до размера от ¼ П.К.П. да получи ½ от описаните в завещанието имущества.

За възстановяване на запазената му част до размера от ¼ се съгласихме завещателното разпореждане в полза на Г.Д.К. да бъде намалено с 2/12, а завещателното разпореждане в полза на Д.А.С. да бъде намалено с 1/12.

Разноските сме съгласни да останат за всяка страна както са сторени.

Адв.Г.: Доверителката ми Г.Д.К. е съгласна запазената част на П.К.П. от наследството на К. П.П. да бъде възстановена, като за целта извършеното в нейна полза от наследодателя завещателно разпореждане се намалява с 2/12. Доверителката ми се съгласява, че ищеца П.К.П. има и ¼ от имуществата по завещанието въз основа на извършено в негова полза завещателно разпореждане.

Разноските сме съгласни да останат за всяка страна както са сторени.

Адв.К.: Доверителката ми Д.А.С. е съгласна запазената част на П.К.П. от наследството на К. П.П. да бъде възстановена, като за целта извършеното в нейна полза от наследодателя завещателно разпореждане се намалява с 1/12. Доверителката ми се съгласява, че ищеца П.К.П. има и ¼ от имуществата по завещанието въз основа на извършено в негова полза завещателно разпореждане.

Разноските сме съгласни да останат за всяка страна както са сторени.

СЪДЪТ, като взе предвид изложеното от страните, намира, че постигнатата от тях спогодба не противоречи от закона и добрите нрави, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба, а именно: П.К.П. с ЕГН – **********, е наследник по закон на К. П.П., починал на 25.02.2016год. и има запазена част от наследството му в размер на 1/2, която е накърнена в резултат на извършените от наследодателя в полза на Г.Д.К., ЕГН - ********** и Д.А.С., ЕГН - ********** завещателни разпореждания по саморъчно завещание от 16.02.2011год., обявено на 09.03.2016год. от нотариус с рег.№ *** и район на действие БРС. П.К.П. със същото завещание е получил ¼ от описаните в него имущества.

П.К.П., Г.Д.К. и Д.А.С. са съгласни за това П.К.П. заедно със завещаната му ¼ и чрез възстановяване на запазената му част да получи ½ от описаните в завещанието имущества.

За възстановяване на запазената част на П.К.П. завещателното разпореждане в полза на Г.Д.К. се намалява с 2/12, а завещателното разпореждане в полза на Д.А.С. се намалява с 1/12.

Разноските и адвокатските възнаграждения на страните остават за тях както са сторени.

Споразумението се подписа в три еднообразни екземпляра – по един за всяка страна.

                             ………………………                              

Адв.П.Т. за ищеца П.К.П.

                             ………………………

Адв.П.Г. за ответницата Г.Д.К.

                    

                          ………………………

Адв.К.К. за ответницата Д.А.С.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           СЕКРЕТАР:

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид постигнатата спогодба и на основание чл.78 ал.9 от ГПК

О П Р Е Д Е Л И:

На ищеца П.К.П. да се възстанови ½  от  внесената държавна такса, а именно 1 125,93лв.

С оглед постигнатата между страните спогодба СЪДЪТ,

О П Р Е Д Е Л И: № 102

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 264/2016 г. по описа на ДОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Апелативен съд - Варна.

ДЕЛОТО приключи в 16:20 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 08.02.2017год.

 

         

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             СЕКРЕТАР: