Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

     7, 14.02.2017г., град Д.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Д.кият окръжен съд, наказателно отделение

 на четиринадесети февруари, две хиляди и седемнадесета година

 В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                        Председател: Деница Петрова       

                                Членове:  Калиптен Алид    

                                                 Марина Георгиева                                   

Секретар: Ж.Х.

Прокурор: Виолета Великова

като разгледа, докладваното от съдия К.Алид ч.н.д. № 492 по описа за 2016г., за да се  произнесе съобрази следното:

Производството е образувано по реда на чл.32, ал.1 във вр. с чл.16, ал.1 от ЗПИИРКОРНФС /Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции/  за разглеждане на постъпило в Окръжен съд – град Д. от Централно правосъдно инкасо бюро, Министерство на правосъдието – Кралство Нидерландия Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно признаване на финансова санкция, постановена с акт от 06.04.2016г. на Полиция, модул за административна обработка на глобите Брабант-Югоизток, Кралство Нидерландия, влязъл в сила на 18.05.2016г., засягаща българския гражданин Ю.Ж.,***.

В съдебно заседание представителят на Окръжа прокуратура - град Д. изразява становище, че следва производството да бъде прекратено поради наличие на предпоставки за отказ да бъде признат и изпълнен чуждестранният акт.

Засегнатото лице се явява лично и пледира да не бъде признат и изпълнен чуждестранният акт.

Д.кият окръжен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

В изпратеното Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, което е изготвено по образец в б.”е”, т.2 - данни за юридическо лице, са визирани имената на български гражданин Ю.Ж. и адрес ***, без никакви други индивидуализиращи данни.

От приложената по делото справка от Национална база данни „Население” е видно, че има общо девет лица с имена Ю.Ж., като само едно тях е регистрирано на ул.”Любен Каравелов” № .., вх…, ет…, ап…, а именно Ю.П.Ж., роден на ***г. В тази връзка същият е призован за настоящото производство.

С оглед възраженията на горепосоченото лице и твърденията му, че не е пребивавал в Кралство Нидерландия и съответно никога не е притежавал и не е бил наемател на превозно средство с регистрационен номер TLPN91, визирано в акт от 06.04.2016г., издаден от Полиция, модул за административна обработка на глобите Брабант – Югоизток, Кралство Нидерландия, влязъл в сила на 18.05.2016г., както и предвид факта, че вместо горепосочения акт по преписката, изпратена в Министерство на правосъдието е приложено само разпореждане на Централно инкасо бюро, Нидерландия за събиране на процесната сума, на основание разпоредбата на чл.16, ал.5 от местния закон - ЗПИИРКОРНФС, съответстваща на чл.7, т.3 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета, съдът двукратно по надлежния ред е изискал от компетентния орган на издаващата държава акта, послужил като титул за  издаването на разпореждане за изпълнение на финансовата санкция в настоящото производство и допълнителна информация относно следното:

1. По какъв начин е установено, че именно българският гражданин Ю.Ж., живущ *** е титуляр на правото на собственост върху процесното превозно средство с регистрационен номер TLPN91 или негов ползвател съгласно акт от 06.04.2016г., издаден от Полиция, модул за административна обработка на глобите Брабант – Югоизток, Кралство Нидерландия, влязъл в сила на 18.05.2016г.;

2. По какъв начин българският гражданин Ю.Ж., живущ *** е бил уведомен за отпочналото административно производство – лично или по друг, предвиден  процесуален ред.

Поради липсата на изисканата двукратно от издаващата държава допълнителна информация по делото, настоящият съдебен състав констатира, че са налице две предпоставки за постановяване на отказ от признаване и изпълнение на решението на чуждестранния несъдебен орган, респ. за прекратяване на производството. В конкретния случай удостоверението от една страна е непълно с оглед липсата на индивидуализация на извършителя на нарушението, а от друга – следва да се приеме, че същото не съответства на решението, доколкото изобщо липсва приложен процесният акт.         

            По гореизложените съображения и на основание чл.16, ал.7, т.2 от ЗПИИРКОРНФС, Д.кият окръжен съд

             

Р  Е  Ш  И :

 

ОТКАЗВА да признае и приведе в изпълнение решение за наложена финансова санкция на чуждестранен несъдебен орган - акт от 06.04.2016г., издаден от Полиция, модул за административна обработка на глобите Брабант – Югоизток, Кралство Нидерландия, влязъл в сила на 18.05.2016г. срещу Ю.Ж.,***.

ПРЕКРАТЯВА производството по ч.н.д. № 492/2016г. по описа на Окръжен съд – Д..

Да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, както и копие на уведомлението да се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – град Варна в седмодневен срок от днес.

 

 

Председател:                                       Членове: 1.

 

 

                                                                              2.