О   П   Р   Е  Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                             

                                                № 55

                            гр.Д., 22 февруари 2017 г.

 

 

 

                В     И   М   Е   Т   О     Н   А     Н   А   Р   О   Д    А

 

 

 

Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД наказателно отделение в открито заседание на двадесет и първи февруари две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ФЛОРЕНТИНА  НЕДЕЛЧЕВА

                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.Г. 

                                                                 М.Р.

                                                                 

 

 

при участието на секретаря А.Н. и окръжния прокурор Радослав Бухчев разгледа докладваното от съдия Флорентина Неделчева ч.н.д. № 16  по описа на 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

 

Производството е образувано по реда на  чл.306 ал.1 т.3 във връзка с чл.39 ал.1 от НПК и чл.68 ал.1 от НК.

Постъпило е предложение от прокурор при Окръжна прокуратура гр.Д. с искане за произнасяне за приложението на чл.68 ал.1 от НК спрямо  осъдения Г.И.Ж. по отношение на наказанието, което не е изтърпял и което му е било наложено с Определение № 62 от 25.11.2015 г. по н.ох.д. № 1515/2015 г. по описа на РС-Д..

В предложението се твърди, че Г.Ж. е извършил престъпление, за което е бил признат за виновен с определение за одобряване на споразумение, което се явява влязлата в сила присъда, по н.ох.д. № 501/2016 г. по описа на Окръжен съд-Д., в срока на условното му осъждане от РС-Д..

В проведеното публично заседание  окръжният прокурор поддържа предложението като счита, че са налице всички изисквания на закона т.е. на чл.68 ал.1 от НК за  изтърпяването и на отложеното на основание чл.66 ал.1 от НК наказание по посоченото дело на РС-Д..

Осъденият Г.Ж. чрез назначения му служебен защитник изразява становище за основателност на предложението на основание чл.68 ал.1 от НК т.е. че следва да се постанови изтърпяване и на наказанието по предходното осъждане от РС-Д..

В последна дума осъденият пледира, че трябва да изтърпи и трите месеца, за да приключат осъжданията му.

С оглед предложението, изразените становища на страните, събраните доказателства, Окръжният съд от фактическа и правна страна приема следното:

С определение № 62 от 25.11.2015 г. по н.ох.д. № 1515/2015 г. по описа на РС-Д. е одобрено споразумение, с което Г.Ж. е признат за виновен в извършване на престъпление по чл.354а ал.1 т.3 от НК на 21.06.2015 г. като му е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от три месеца, което на основание чл.66 ал.1 от НК е отложено за изтърпяване за срок от три години. Съдебният акт е влязъл в сила на 25.11.2015 г. като изпитателния срок изтича на 25.11.2018 г.

С определение № 27 от 14.12.2016 г. по н.ох.д. № 501/2016 г. по описа на Окръжен съд-Д. е одобрено споразумение, с което Г.Ж. е признат за виновен в извършване на престъпление по чл.354а ал.1 от НК на 18.05.2016 г. като му е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от единадесет месеца, което да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Определението е влязло в сила на 14.12.2016 г.

С оглед така установените факти, от правна страна Окръжният съд приема следното:

Предложението е основателно.

Предвидените в нормата на чл.68 ал.1 от НК правни последици настъпват при наличието на следните правно значими факти: да не е изтекъл определения от съда с влязла в сила присъда изпитателен срок като одобреното от съда споразумение съгласно чл.383 ал.1 от НПК има правните последици на влязла в сила присъда, в този срок осъденият да е извърши друго умишлено престъпление от общ характер, като за това престъпление макар и след този срок да му е наложено наказание „лишаване от свобода”.

Г.Ж., въз основа на акта на РС-Д., е със статут на условно осъден, тъй като изтърпяването на наказанието „лишаване от свобода” е отложено с три годишен изпитателен срок, изтичащ на  25.11.2018 г.

Съгласно одобреното от ОС-Д. споразумение, същият на 18.05.2016 г. е извършил престъплението по чл.354а ал.1 от НК т.е. умишлено престъпление от общ характер преди да изтече посочения изпитателен срок – 25.11.2018 г.

При съпоставката на изпитателния срок като дати с датата на осъщественото второ по време  престъпление по одобреното споразумение от ДОС, се констатира, че последното е извършено от Ж., докато е текъл този изпитателен срок.

За престъплението по чл.354а ал.1 от НК е предвидено наказание „лишаване от свобода” за срок от една  до осем  години следователно и двете престъпления, за които е осъден са умишлени по смисъла на чл.11 ал.2 от НК.   

От установените факти се налага изводът, че изискванията на чл.68 ал.1 от НК спрямо осъдения Г.Ж. са изпълнени.

В съответствие с констатираните фактически обстоятелства и правни изводи, Окръжният съд приема, че трябва на основание чл.68 ал.1 от НК да постанови Г.И.Ж. да изтърпи отделно и изцяло наказанието „лишаване от свобода” за срок от три месеца , наложено му с определението на РС-Д.. На основание чл.61 т.2 и чл.60 от ЗИНЗС следва да се определи първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип за изтърпяване на наказанието.

ВОДИМ ОТ ГОРЕИЗЛОЖЕНИТЕ СЪОБРАЖЕНИЯ, ОКРЪЖНИЯТ СЪД

                                         О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И  :

ПОСТАНОВЯВА Г.И.Ж.  ЕГН ********** да изтърпи изцяло наказанието „лишаване от свобода” в размер на три месеца, наложено му по н.ох.д. № 1515/2015 г. по описа на РС-Д. при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Определението подлежи на обжалване и протестиране с частна жалба или частен протест  пред Апелативен съд гр.*** в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

                                                

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                                 2.