П Р И С Ъ Д А

3

град Д., 22.02.2017г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Д.ки окръжен съд, наказателна колегия, в публично съдебно заседание

 на двадесет и втори февруари, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

Председател: Калиптен Алид,

Съдебни заседатели:  И.Т. и С.Ц.,

при участието на прокурор Радослав Бухчев и съдебен секретар А.Н.,

 разгледа н.о.х.д.№ 434 по описа на ДОС за 2016г., като

 

ПРИСЪДИ:

 

          Признава подсъдимия С.П.С. - роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, рибар на риболовен кораб, осъждан, ЕГН **********

 

за виновен в това, че:

 

1. На 16.01.2016г., около 15:30 часа в жилището на А.Р.И. и В.В.П.,***, чрез използване на нож е направил опит да умъртви другиго – И.Н.Г. ***, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, поради което на основание чл.115, ал.1 от НК във вр. с чл.18, ал.1 от НК и чл.54, ал.1 от НК му налага наказание «лишаване от свобода» за срок от петнадесет години.

На основание чл.58а, ал.1 от НК намалява наложеното наказание с една трета, като подсъдимият С.П.С. следва да изтърпи наказание «лишаване от свобода» за срок от десет години.

2. На 15.01.2016г. в град Балчик, при условията на продължавано престъпление, около 18:00 часа противозаконно е унищожил чужда движима вещ – задна гума марка „Goodear ultragrip 8 M +S 195/65R15 91Т“, монтирана на лек автомобил „Ауди А4“, червен на цвят, с рег.№ ***, паркиран пред частен дом на ул.“***“ № 65, собственост на А.С. *** на стойност 80.80 лева и около 18:15 часа на спирка на обществен превоз на пътници, намираща се пред сладкарница „***“, на ул.“***“, противозаконно е повредил чужда движима вещ - външна гума 19 цола, марка „Hankook“, монтирана на автобус „БМЦ Пробус“ с рег.№ ТХ2087ХН, собственост на „***“ ЕООД – Д. с ЕИК ***, представлявано от В. Д.В. на стойност 24.00 лева, като общата стойност на причинените имуществени вреди възлиза на 104.80 лева, поради което на основание чл.216, ал.1 от НК във вр. с чл.26, ал.1 от НК му налага наказание «лишаване от свобода» за срок от 1 година и 6 месеца.

На основание чл.58а, ал.1 от НК намалява наложеното наказание с една трета, като подсъдимият С.П.С. следва да изтърпи наказание «лишаване от свобода» за срок от 1 година.

На основание чл.23, ал.1 от НК подсъдимият С.П.С. следва да изтърпи най-тежкото между така наложените наказания, а именно лишаване от свобода за срок от десет години, при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

На основание чл.59, ал.1 от НК при изпълнение на наказанието следва да се приспадне времето, през което подсъдимият е бил задържан и с мярка за неотклонение «задържане под стража», считано от 19.01.2016г. до 19.09.2016г.

Осъжда подсъдимият С.П.С. да заплати сумата от 50 000.00 лева като обезщетение за нанесени от процесното деяние неимуществени вреди, а за разликата до 60 000.00лева отхвърля иска като неоснователен .

Осъжда подсъдимият С.П.С. да заплати сумата от 186.16 лева като обезщетение за нанесени от процесното деяние имуществени вреди, а за разликата до 1376. 45 лева отхвърля иска като недоказан.

На основание чл.111, ал.1 от НПК веществените доказателства, приложени по делото – стирка за под, парчета тапет с петна от червеникава течност, ролка черно тиксо, бяла пластмасова бутилка от 2 литра с прозрачна течност и 1 брой катинар, след влизане на присъдата в сила, да се унищожат.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия С.П.С. да заплати сторените по делото разноски в размер на 2 456.43 лева по сметка на ОД на МВР- град Д., държавна такса върху уважения размер на кумулативно предявените граждански искове, съответно в размер на 2000.00 лева и 74.50 лева, както и сторените от гражданския ищец разноски в размер на 500.00 лева за адвокатско възнаграждение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - *** в 15-дневен срок от днес.

 

 

            Председател:                         Съдебни заседатели: 1/                       2/             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

град Д., 22.02.2017г.

 

 

           Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД – НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ в открито съдебно заседание на двадесет и втори февруари, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИПТЕН АЛИД

                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.Т.  

                                                                                              С.Ц.

 

            секретар: А.Н.

            при участието на прокурор: РАДОСЛАВ БУХЧЕВ

            разгледа, докладваното от председателя н.о.х.дело № 434/2016г. по описа на Окръжен съд – град Д.

            Съдът на основание чл.309 от НПК служебно и сам се занима с мярката за неотклонение на подсъдимия С.П.С. и констатира следното:

              По отношение на подсъдимия С.П.С. по н.о.х.дело № 434/2016г. по описа на Окръжен съд – град Д. е постановена присъда за извършени от него в реална съвкупност две умишлени престъпления по чл.115 от НК във вр. с чл.18, ал.1 от НК и по чл.216, ал.1 от НК във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като му е наложено на основание чл.23, ал.1 от НК да изтърпи най-тежкото между двете наложени наказания, а именно лишаване от свобода за срок от 10 години.

              Начинът на извършване на процесните престъпления, както и данните относно личността на дееца, който е с предходно осъждане и с лоши характеристични данни, указват на висока обществена опасност не само на деянията, но и на подсъдимия, респективно за наличие на реална опасност същият да се укрие. В тази насока е не само законовата презумпция, визирана в разпоредбата на чл.309, ал.3 от НПК, но и обстоятелството, че С.П.С. след извършване на горепосочените престъпления се е укривал от органите на полицията.

Поради изложените съображения, настоящият съдебен състав намира, че наложената по отношение на подсъдимия С.П.С. мярка за неотклонение «гаранция в пари» в размер на 1000.00 лева следва да се замени с най-тежката мярка за неотклонение «задържане под стража» до влизане на присъдата в сила.

Воден от горното, съдът на основание чл.309, ал.1 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ЗАМЕНЯ наложената по отношение на подсъдимия С.П.С., ЕГН **********мярка за неотклонение „гаранция в пари” в размер на 1000.00 лева с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба и протест в седмодневен срок от днес пред Апелативен съд – град ***.

 

                                                                   

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                              Съд. заседатели: 1.

 

                                                                                              2.