Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                                        № 20

                                    Гр.ДОБРИЧ  15. 02.2017г.

                                    В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в публичното заседание на ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ФЕВРУАРИ 2017г.в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

 

  При участието на секретаря Б.М.-Юсуф  като разгледа докладваното от Председателя т.д.№ 284/2016г.по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид  следното:

 

  Производството по делото е образувано по предявен от Окръжна прокуратура,гр.Добрич против ЕООД „ Н. С.“,ЕИК **,със седалище и адрес на управление:гр.Г. Т.,ул. „В. А.“ № **,иск с правно основание чл.155,т.3,във вр. с чл.157,ал.1 от ТЗ.Твърди се,че ответното дружество следва да бъде прекратено на посоченото основание,тъй като след смъртта на едноличния собственик на капитала и управител на дружеството,в продължение на повече от три месеца,не е вписан нов управител.

  Ответната страна не е подала писмен отговор на исковата молба,не изразява становище по иска и в съдебно заседание.

  Добричкият окръжен съд,като прецени събраните по делото доказателства,намира за установено от фактическа и правна страна следното:

  Справка в Търговския  регистър сочи,че ЕООД „ Н. С.“,ЕИК **,е със седалище и адрес на управление:гр.Г. Т.,ул. „В. А.“ № **.Като управител на дружеството е бил вписан Н. Т. К.,ЕГН:**********,който е и едноличен собственик на капитала.

  Видно от препис-извлечение от акт за смърт № **г.,издаден от Община,гр.Варна,на 08.08.2014г.Н. Т. К., ЕГН:**********,е починал.

  В тримесечен срок от смъртта на едноличния собственик на капитала и управител на дружеството не е вписан нов управител.Видно от извършената служебна справка по ЕИК за актуалното състояние на фирмата,към момента починалия Н. Т. К., ЕГН:**********,продължава да фигурира по партидата на дружеството като едноличен собственик и управител.

  Така установената фактическа обстановка обоснова извод,че е налице предпоставката за прекратяване на ответното дружество по чл.155,т.3,във вр. с чл.157,ал.1 от ТЗ.След като от справката в ТР по партидата на ответното дружество е безспорно установено,че не е избран управител на ЕООД „ Н. С.“,ЕИК **,за срок по-дълъг от три месеца,считано от 08.08.2014г.-датата на смъртта на досегашния едноличен собственик на капитала и управител,дружеството не може да функционира нормално,с оглед на което следва да се прекрати.

  С оглед изхода на делото и на основание чл.78,ал.6 от ГПК,ответникът следва да заплати по сметка на Добрички окръжен съд дължимата съгласно чл.3 от Тарифа за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК,държавна такса за образуване на делото,в размер на 30.00 лв.

  Мотивиран от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                               Р   Е   Ш   И :

 

  ПРЕКРАТЯВА на основание чл.155,т.3,във вр. с чл.157,ал.1 от ТЗ ЕООД  „Н. С.“,ЕИК **,е със седалище и адрес на управление:гр.Г. Т.,ул. „В. А.“ № **.

   ОСЪЖДА ЕООД  „Н. С.“,ЕИК **,е със седалище и адрес на управление:гр.Г. Т.,ул. „В. А.“ № **, да заплати по сметка на Добрички окръжен съд държавна такса в размер на 30.00 лв./тридесет лева/

  След влизане в сила препис от решението да се изпрати на АВ за служебно вписване прекратяването на дружеството в Търговския регистър при Агенцията по вписванията  и  извършване  на последващите действия по чл.156 от ТЗ по ликвидация на дружеството.

  РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд,гр.Варна.

  

                                                                

                                                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: