Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е     № 25

                     В ИМЕТО НА НАРОДА

                                 гр.Добрич 20.02.2017 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД.................... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  открито заседание на седемнадесети февруари

през две хиляди и седемнадесета                                                година в състав:

 

                                         

                                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

 

 

при  секретаря ......Б.М.-ЮСУФ...............................      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Т.СТОЕВА..................Т.д.№285           по описа за 2016г.и за да се произнесе взе предвид   следното:.......................

       Постъпила е искова молба от О. П. гр.Добрич за прекратяване по реда на чл.155 т.3 от ТЗ на дружество“К.“ЕООД,със седалище гр.Добрич,ул.“З. С.“№*,ет.1,ап.2,ЕИК ****,поради смърт на управителя на дружеството.

      Исковата молба е редовна и допустима.

      В съдебно заседание,чрез назначения му особен представител дружеството не оспорва иска.

     Като се запозна с представените по делото писмени доказателства,съдът намира за установено следното:“К. „ЕООД ,със седалище и адрес на управление-гр.Добрич,ул.“З. С.“№*,ет.1,ап.2 е  вписано в ТР с ЕИК****,с управител С. И. К. ЕГН ***********.Видно от Препис извлечение на акт за смърт от 13.12.2016г.на Община Добрич.град управителят на дружеството е починал на 29.03.2013г.След смъртта му дружеството е без управител.

   Съгласно разпоредбата на чл.157 ал.1 от ТЗ дружеството,в което капитала се притежава от едно и също физическо лице се прекратява със смъртта му ,ако не е предвидено друго или наследниците на пожелаят да встъпят в правата на едноличния собственик на капитала.

   Ищецът е оправомощен да поиска прекратяване на дружеството,на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ-когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител,какъвто е и настоящия случа.

  На основание чл.157 ал.2 от ТЗ дружеството ще следва да бъде прекратено,като след влизане на решението в сила бъде уведомен ТР при АВ да открие служебно процедура по ликвидацията му.

  Ответникът следва да заплати по сметка на ДОС сумата от 50 лв.държавна такса и сумата от 300 лв.-дължими разноски за назначаване на особен представител.

  Искът като основателен и доказан следва да бъде уважен.

  Водим от изложеното Окръжният съд,

         Р   Е  Ш  И:

   ПРЕКРАТЯВА “К.“ЕООД,със седалище гр.Добрич,ул.“З. С.“№*,ет.1,ап.2,ЕИК ****,поради смърт на управителя на дружеството.

  ОСЪЖДА “К.“ЕООД,със седалище гр.Добрич,ул.“З. С.“№*,ет.1,ап.2,ЕИК **** да заплати по сметка на Добрички окръжен съд сумата от 300 лв./триста лева/-разноски за назначаване на особен представител и сумата от 50 лв./петдесет лева/-държавна такса.

  Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 След влизане в сила на настоящото съдебно решение да се уведоми ТР при АВ за предприемане на служебна ликвидация на дружеството.

 

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: