Р   Е  Ш   Е   Н   И   Е  №17

 

                             Гр.Добрич 10.02.2017г.

 

 

                           В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в публичното заседание на девети февруари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                        Съдия : Таня Ангелова

 

При секретаря Б.М.-Юсуф като разгледа докладваното от съдия Т.Ангелова т.д.№ 291 /2016г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        С предявения иск на основание чл.155 т.3 във вр. с чл.157 ал.1 от ТЗ О. П. гр.Добрич претендира да бъде прекратено „***”ЕООД ЕИК *** гр.Добрич,ул.”***”№ * .Сочи се в исковата молба,че управителят на дружеството *** е починал на 31.12.2013г.,не е вписан нов управител и наследниците не са изявили желание да продължат дейността на дружеството.

        Писмен отговор от дружеството не е постъпил в срока по ГПК.

        След преценка на данните по делото и становището на ищеца съдът намира,че предявеният иск като основателен следва да се уважи.Представени са справка от Търговския регистър № ТР-71/12.12.2016г.,писмо № 4549/30.11.2016г. на НАП,ТД гр.Варна-офис Добрич,от които е видно,че вписаният управител на дружеството е ***.От препис-извлечение от акт за смърт и удостоверение за наследници,издадени от Община Добрич- град се установява,че Дончо Петров е починал на 31.12.2013г.Съгл. чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ дружеството може да бъде прекратено по иск на прокурора ,ако повече от 3 месеца няма вписан управител,а съгл. чл.157 ал.1 от ТЗ дружеството ,в което капиталът се притежава от едно физическо лице се прекратява със смъртта му,ако наследниците не поискат да продължат дейността.Налице са условията за прекратяване на дружеството съгласно цитираните текстове на ТЗ,наследниците не са поискали продължаване дейността на дружеството.Искът следва да се уважи,като ответникът предвид чл.78 ГПК следва да заплати дължимата държавна такса от 30 лв.

        Воден от гореизложеното Окръжният съд

                        Р    Е    Ш   И   :

        ПРЕКРАТЯВА „***”ЕООД ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.Добрич,ул.”***”№ * .

        О С Ъ Ж Д А  „***”ЕООД ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.Добрич,ул.”***” № * да заплати държавна такса от 30 лв./тридесет лева/ по сметка на Окръжен съд гр.Добрич.

        Решението може да се обжалва пред Апелативен съд гр.Варна в двуседмичен срок от съобщението до страните.

 

                                                               Съдия: