Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 15

 

                                       Гр.Добрич  09.02.2017г.

 

                                      В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд  търговско отделение в закрито заседание на девети февруари  през две хиляди и  седемнадесета година в състав:

 

                                                      СЪДИЯ: ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

При секретаря                             като разгледа докладваното от Т. Ангелова т.д.№ 20/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по реда на чл.25 от Закона за търговския регистър.

        Образувано е по подадена жалба от „***”  ЕООД ЕИК *** гр.Добрич чрез заявителя-пълномощник адв.М.П.-ДАК против отказ на длъжностното лице по регистрация при Агенцията по вписванията да регистрира заявени обстоятелства по партидата на търговеца – пререгистрация и ликвидация на дружеството.Сочи се в жалбата,че отказът е неоснователен .Твърди се,че  съгласно пар.5г,ал.4 от ПЗР на ЗТР дружествата с прекратена дейност,които към 31.01.2017г. не са пререгистрирани се смятат за заличени.Позовава се  на разпоредбата на пар.5г ал.5 от ПЗР на ЗТР,която предвижда ,че в случай на открито имущество на търговец,който се счита заличен,може да се извърши ликвидация по реда на чл.273 ал.2 от ТЗ,като твърди,че след като законодателят предвижда възможност за уреждане на имуществото на търговското дружество след 2017г., то по аргумент на по-силното основание следва да се допусне това и в периода 2015-2017г.,преди дружеството да бъде заличено.Моли да бъде отменен отказа на ТР при Авп и да се дадат указания за вписване на пререгистрация и ликвидация на дружеството.

        Жалбата е подадена в законоустановения срок,видно от приложеното уведомително писмо отказът е връчен на жалбоподателя   с дата 31.01.2017г.,а жалбата е постъпила на 03.02.2017г.

        Разгледана по същество жалбата е основателна.Пред Агенцията по вписванията са представени  заявление обр. Б6 от Наредба № 1 за водене,съхраняване и достъп до търговския регистър с приложени доказателства, като е заявена пререгистрация с откриване на производство по ликвидация за търговец,чиято дейност е била прекратена на осн. пар.5 ал.2 от ПЗР на ЗТР.Без да преценява приложените доказателства като сочи,че са приложени необходимите документи длъжностното лице по регистрацията е постановило отказ единствено позовавайки се на изтичане на законоустановения срок и преклузия за подаване на заявлението.

       Освен изискуемите по ЗТР доказателства за вписване на ликвидацията са представени и доказателства за наличие на имущество на търговското дружество-копие от нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот в с.Соколово и вписването му в Служба по вписванията,придобит от търговското дружество,което имущество ще подлежи на осребряване в едно производство по ликвидация.Поради това  ДОС намира,че следва да се приложи специалната хипотеза на пар.5г ал.5 във вр. с ал.4 от ПЗР на ЗТР,която дава възможност за подаване на заявление за ликвидация и след срока по ал.4-31.01.2017г. в случай,че бъде открито имущество на търговско дружество с прекратена дейност,което и ще е вече заличено.Следва да се приеме,че визиранията в пар.5а ал.1 срок 31.01.2015г. е инструктивен,тъй като законът не е посочил изрично последици от неспазването му по начин,позволяващ  интерпретирането му като преклузивен.По аргумент на по-силното основание следва да се приеме,че разпоредбата на пар.5г ал.4 от ПЗР на ЗТР намира приложение и спрямо тези търговски дружества с прекратена дейност,които не са пререгистрирани,но заедно с това и не са още заличени.В този смисъл е и съдебната практика по сходни случаи./ виж решение № 347/30.04.2015г. по т.д. № 628/2015г. на ОС гр.Варна,реш.№ 73/02.06.2015г. по т.д. № 876/2015г. на ОС-Плевен,реш.№ 625/21.07.2015г. по т.д. № 1172/2015г. на ОС-Варна /.

        Приложени са изискуемите доказателства.Заявлението е подадено от адвокат,упълномощен от ликвидатора  ,приложени са  удостоверение по чл.77 от ДОПК,нотариално заверено съгласие с образец от подписа на ликвидатора,протокол на едноличния собственик с взети решения за ликвидация и избран ликвидатор.

        Предвид гореизложеното съдът намира,че следва да бъде отменен обжалваният отказ като незаконосъобразен ,като на Агенцията по вписванията бъдат дадени указания да впише заявените обстоятелства по пререгистрация и ликвидация на дружеството  .

       Воден от горното и на основание чл.25 ал.4 от ЗТР Окръжният съд

                    Р    Е    Ш   И  :

       О Т М Е Н Я      отказ  № 20170124111751/25.01.2017г.  на Агенция по вписванията,Търговски регистър да впише заявените от пълномощник адв.М.П.-ДАК  със заявление вх.№ 20170124111751/24.01.2017г. обстоятелства по ликвидация,след като се извърши пререгистрация на търговското дружество „***”ЕООД ЕИК *** гр.Добрич .

       Указва на Агенция по вписванията да извърши исканото вписване по заявление за пререгистрация и откриване на ликвидация.

       Решението подлежи на незабавно изпълнение.

       Решението не подлежи на обжалване по аргумент чл.538 ал.1 ГПК.

       Препис от решението да се обяви в регистъра по чл.235 ал.5 ГПК,както и да се изпрати на Агенция по вписванията  на осн. чл.25 ал.5 ЗТР.

 

 

                                                                   Съдия: