О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                              161                 ,6.03.2017 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

 На шести март две хиляди и седемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ДИАНА ДЯКОВА

Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                ЕЛИЦА СТОЯНОВА

  

        

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно част-но гражданско дело номер 74 по описа за 2017 година, намира следното :

 

 

                   Производството е образувано по частна жалба с вх.№ 1850/ 2.02.2017 г. ( по регистратурата на ДРС ) от Д.К.Б. *** Тошево , заявител в производство по член 410 от ГПК, срещу определение № 134 от 24.01.2017 година на Добричкия районен съд по ч. гр.д.№ 231/2017 г. в частта, с която заповедното производство е изпратено на Софийски районен съд по седалището на единия от двамата длъжници – „ ***”ЕАД, град София на основание член 411,ал.1 от ГПК .

         В частната жалба заявителят изразява искане заявлението да бъде разгледано от Генералтошевския районен съд – като съд, в чийто район съгласно извършената от първоначално сезирания съд – ДРС проверка по член 411,ал.1 от ГПК се намира постоянният адрес на втория съдлъжник – В.Ж.Г. .

         Частната жалба е подадена от процесуално легитимирано лице с пра-вен интерес да иска отмяна на съответната част от подлежащото на съде-бен контрол съгласно член 121 от ГПК определение за местната подсъд-ност на заявлението по член 410 от ГПК . Правото на частна жалба е уп-ражнено редовно в срока по член 275,ал.1 от ГПК, считан от 26.01.2017 г.

         Длъжниците в заповедното производство нямат право на отговор .

         Със заявление с вх.№ 1090 /20.01.2017 г. ( по регистратурата на ДРС) частната жалбоподателка Д.К.Б. е поискала издаване от Добричкия районен съд на заповед по член 410 от ГПК за изпълнение на парично вземане срещу двама солидарни длъжници - „ ***”ЕАД, град София и В.Ж.Г. . Постоянният адрес на длъж-ника – физическо лице - не е в град Добрич , както е посочено в заявление-то, а в град Генерал Тошево, съгласно извършената от сезирания съд - ДРС проверка по член 411,ал.1 от ГПК.  При положение, че с частната жалба  заявителят е упражнил правото си на избор по член 116 от ГПК между СРС ( като съд по седалището на единия длъжник ) и ГТРС ( като съд по посто-янния адрес на втория длъжник ) ,като е посочил втория, обжалваното оп-ределение по член 411,ал.1 от ГПК за изпращането на делото на Софийски районен съд следва да се отмени и замести с друго – за изпращането му на Генералтошевския районен съд .

         Воден от горните съображения, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И   :

         ОТМЕНЯ определение № 134 от 24.01.2017 година на Добричкия районен съд по ч. гр.д.№ 231/2017 г. в частта, с която заповедното произ-водство по заявление с вх.№ 1090 /20.01.2017 г. ( по регистратурата на ДРС) на Д.К.Б. е изпратено на Софийски районен съд съгласно правилото на член 411,ал.1 от ГПК ,КАТО ВМЕСТО ТОВА ПОС-ТАНОВЯВА :

         ИЗПРАЩА делото на Генералтошевския районен съд , като местно-компетентен съд по избор на заявителя на основание член 116 от ГПК.

         Определението да се изпрати за сведение на ДРС .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                    ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                                2.