О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

№ 200/20.03.2017 г.,

град Добрич

 

  ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАД ДОБРИЧ, в закрито заседание от двадесети март две хиляди и седмнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:                 АЛБЕНА ПЕЕВА

мл.с.   МАРИНА ГЕОРГИЕВА

 

разгледа докладваното от младши съдия МАРИНА ГЕОРГИЕВА, в.ч.гр.д. № 114/2017 г., по описа на Окръжен съд, град Добрич, образувано по частна жалба с вх. № 826/01.03.2017 г. на „***“ ООД, със седалище и адрес на управление: град Б., представлявано от управителя Ц.А.Д. срещу протоколно определение, постановено по гр.д. № 543/2014 г. по описа на Районен съд, град Балчик.

Съдът след като се запозна с материалите по настоящото производство констатира, че частната жалба е изпратена директно до Окръжен съд, град Добрич без извършване на процедурата по администриране на частната жалба на основание чл.275 ГПК при съответното приложение на разпоредбите на чл.259, ал.2-4; чл. 260; чл. 261; 262 и чл. 273 ГПК, аргумент от чл. 275, ал.2 ГПК.

Процедурата по администриране на частните жалби се извършва от първоинстанционния съд, който проверява дали същата е подадена в срок, а при констатация, че не е на основание чл. 275, ал.2 във връзка с чл.262, ал.2, т.2 връща същата. В случай на констатация, че жалбата не отговаря на законовите изисквания, на основание чл. 275, ал.2 във връзка с чл. 262 ГПК дава указания за тяхното отстраняване.   

В настоящия случай не е извършена проверка относно това дали частната жалба е депозирана в срок; не е събрана дължимата държавна такса; не е налице спазване на изискването относно посочване на това кое е обжалваното определение, тъй като от съдържанието на жалбата същото не става ясно; жалбата не е изпратена за отговор на насрещната страна в производството. Освен това преписката не е окомплектована от първоинстанционния съд като не е изпратено заверен препис от протокола, в който е обективирано атакуваното определение.

С оглед така извършената проверка, съдът следва да върне делото на Районен съд, град Балчик за извършване на процедурата по администриране на частната жалба, при приключването на която да се върне делото на въззивната инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия, аргумент от чл.276, ал.2 ГПК.

            Водим от горното, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по в.ч.гр.д.№ 114/2017 г. по описа на Окръжен съд, град Добрич и ВРЪЩА делото на Районен съд, град Балчик за изпълнение на процедурата по администриране на частна жалба с вх. № 826/01.03.2017 г. на „***“ ООД, със седалище и адрес на управление: град Б., представлявано от управителя Ц.А.Д.

След извършване на действията по администриране, делото да се изпрати на въззивния съд за продължаване на съдопроизводствените действия

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              

ЧЛЕНОВЕ:  1.

                                                                                             

2. мл.с.