Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ 12

 

град Д., 06.03.2017година

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД - НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ, в публично съдебно заседание на двадесет и осми февруари, две хиляди и седемнадесета година,  в  състав:

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕНИЦА ПЕТРОВА

                                                              ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА       

                                                                                   КАЛИПТЕН АЛИД

                       

         

                         

при участието на секретар Ж.Х. и в присъствието на прокурор Димитър Димитров, като изслуша докладваното от съдия К.Алид в.ч.н.д. № 31 по  описа  за 2017г. на Д.ки окръжен съд, за да се произнесе взе  предвид  следното:

 

Въззивното производство е образувано по жалба на частния тъжител И.И.Д. срещу определение № 192/29.12.2016г. по НЧХД № ../2016 година на Районен съд – град Г.Т..

С определение № ../29.12.2016г. съдия-докладчикът по н.ч.х.д. № ../2016г. по описа на Районен съд – град Г.Т. на основание чл.250, ал.1 от НПК е прекратил наказателното производство по делото, образувано по повод депозирана частна тъжба срещу Д.П.Г., квалифицирана от тъжителя като престъпление по чл.147, ал.1 от НК.

Определението е обжалвано от тъжителя чрез неговия процесуален представител по реда на чл.250, ал.5 от НПК с претенции за незаконосъобразност и неправилност на първоинстанционния акт поради неправилно приложение на процесуалния закон. Пледира се за отмяна на атакуваното определение и връщане делото на Районен съд - град Г.Т. за разглеждането му от нов състав.

След като обсъди и прецени събраните в хода на разследването материали, становищата и доводите на страните, съдът счете жалбата за основателна по следните съображения:

Първоинстанционното производство по НЧХД № ../2016г. по описа на Районен съд – град Г.Т. е било образувано по тъжба на И.И.Д. срещу Д.П.Г. за извършено престъпление по чл.147, ал.1 от НК, а именно за това, че на 19.09.2016г. в град Г.Т. в Районна прокуратура – Г.Т. с жалба вх.№ 378/19.09.2016г. му е приписала извършването на престъпление.

С определение по чл.250, ал.1 от НПК съдия-докладчикът по делото е прекратил наказателното производство, позовавайки се на обстоятелството, че прокурорът по горепосочената преписка се явява надлежен орган на властта и деянието, описано в обстоятелствената част на тъжбата осъществява признаците на престъпление от общ характер – престъпление по чл.286, ал.1 от НК. Последното визирано обстоятелство указва за наличие на произнасяне на спора по същество, което е недопустимо на този етап от развитието на процеса, защото в разпоредбата на чл.250, ал.1 от НК лимитативно са изброени основанията за прекратяване на наказателното производство, а настоящият случай не попада в тези хипотези. Този извод би бил реализируем едва в един по-късен момент, а именно в хода на съдебното следствие, когато съдът може да прекрати съдебното производство, но вече на основание чл.287, ал.7 от НПК.

При изложената констатация (неправилно приложение на процесуалния закон и наличие на отстранимо съществено процесуално нарушение, обусловило ограничаване на процесуалните права на страна в процеса), атакуваният акт следва да бъде отменен изцяло, а делото върнато за разглеждане от нов състав в РС – град Г.Т..

Воден от изложеното и на основание чл.335, ал.2 от НПК във вр. с чл.334, ал.1,пр.2 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ изцяло определение № .. от 29.12.2016г. по н.ч.х.д. № ../2016г. по описа на Районен съд – град Г.Т..

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд – град Г.Т..

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                           2.