П Р О Т О К О Л

 

                        02.03.2017г.,  град Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                                         НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

на втори март, две хиляди и седемнадесета година,

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ПАВЛОВ

ЧЛЕНОВЕ: КАЛИПТЕН АЛИД

МАРИНА ГЕОРГИЕВА

                                                                       

Секретар – Ж.Х.

Прокурор – ВЕСЕЛИН ВИЧЕВ

Сложи за разглеждане, докладваното от съдия Калиптен Алид ВЧН дело № 55 по описа за 2017год.

На именното повикване в 13:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТИ.М.Р. - Воден от органите на ОЗ “Охрана” гр. Добрич, явява се лично и с адв. К.С. от ДАК, назначен за служебен защитник от хода на досъдебното производство.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ДОБРИЧ – Редовно уведомена, представлява се от прокурор Вичев.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

АДВ. С. Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

След изслушване становищата на страните и с оглед липсата на процесуални пречки, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

Съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу членовете на състава, прокурора и секретаря и след като не постъпиха възражения в тази насока, разяснява правата по НПК и запитва за искания по доказателствата.

АДВ. С.Поддържаме жалбата си.  Няма да представяме писмени доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Жалбата е неоснователна. Нямаме искания по доказателствата.

С оглед липсата на искания по доказателствата, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

АДВ. С. -  Намираме, че обв. И.Р. е обвинен за тежко умишлено престъпление. Доказателствата по досъдебното производство са изцяло събрани с негова подкрепа. Той се е явил лично в РУ-Балчик, с идеята да признае за извършеното от него в миналото деяние. Макар и да е осъждан в миналото, към момента е работил и се е опитал да издържа семейството си. Намираме, че "Задържане под стража" би оказало неприятни последствия върху семейната среда - има бременна приятелка и дете на година и половина. В тази връзка, моля да бъде изменена мярката му в по-лека.

Още повече обвиняемият има лична карта и постоянен адрес, на който адрес живеят приятелката му и майка му също, т.е. роднините му и семейството му се намират на този адрес, който за полицията е добре известен и може да бъде открит.

В тази връзка, моля да постановите по-лека мярка - „Домашен арест”.

 

ПРОКУРОРЪТ – Жалбата е неоснователна. Първоинстанционният съдебен акт е правилен, законосъобразен, добре мотивиран. Правилно първоинстанционният съд при постановяване на първоначалната мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия е преценил, че е налице обосновано предположение, че именно той е извършил разследваното по делото престъпление, за което на 21.02.2017г. му е било повдигнато съответно обвинение.

Престъплението е било осъществено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29 ал. 1 б.”а” от НК и то забележете два месеца и половина след като обвиняемият е изтърпял наказание лишаване от свобода по предходно негово осъждане, поради което е налице и законовата презумпция по чл. 63 ал. 2 т. 1 пр. 2 от НПК, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и/-или да извърши ново, различно от разследваното по настоящото наказателно производство  престъпление.

Доказателствата относно личността на дееца са изключително лоши. Явно е, че досегашните му осъждания не са оказали каквото и да е превъзпитателно въздействие върху него и не са му попречили да извърши ново престъпление, поради което Ви моля да потвърдите съдебния акт, с който по отношение на обв. Р. е била определена мярка за неотклонение "Задържане под стража".

 

Съдът предоставя на жалбоподателя последна дума.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Искам да съм под „Домашен арест”.

 

След изслушване становищата на страните, съдът се оттегли на тайно съвещание, след което обяви акта си в тяхно присъствие и разясни, че същият е окончателен и не подлежи на обжалване и протест.

Съдът прие за установено следното:

Настоящото производство е образувано по реда на чл.64, ал.6 от НПК по повод депозирана частна жалба срещу определение № .. от 22.02.2017г. по н.ч.д. № ../2017г. по описа на РС – Балчик, с което е взета на обвиняемия И.М.Р. мярка за неотклонение „задържане под стража” по досъдебното производство № ../2017г. по описа на РУ- Балчик при ОД на МВР – Добрич в по-лека е оставена без уважение.

Пред въззивната инстанция жалбата се поддържа с изложените в нея доводи, като се изтъква, че наложената мярка за неотклонение „задържане под стража”е необосновано тежка с оглед обстоятелството, че обвиняемият  има постоянно местоживеене, полага грижи за семейството си и не съществува опасност да се укрие.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич изразява становище жалбата да бъде оставена без уважение, а поднадзорното определение като законосъобразно да бъде потвърдено изцяло.

Съдът, след като изслуша становищата на страните и последната дума на задържаното лице и след преценка на събраните в хода на досъдебното производство доказателства, намира жалбата за неоснователна по следните съображения:

Видно от материалите по делото е, че по отношение на обвиняемия Р. е било предявено обвинение за извършено в съучастие с трето лице тежко умишлено престъпление по смисъла на чл.93, т.7 от НПК – престъпление по чл.196, ал.1, т.2 във вр. чл.195, ал.1, т.З във. чл.29, ал.1, б. “а“ от НК, извършено при условията на опасен рецидив.

От събраните до момента гласни и писмени доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Р. е автор на процесното деяние. Този извод е базиран на неговите обяснения и протокол за извършен следствен експеримент, които изцяло си кореспондират с протоколите за оглед на местопроизшествие и останалите едностранни и взаимнодопълващи се свидетелски показания относно релевантни за предмета на доказване по делото обстоятелства - времето, мястото, начина на извършване на престъплението, предметът на престъпно посегателство и дееца.

По повод изложеното, съдът намира, че първоинстанционният съдебен състав строго е съблюдавал за наличието на кумулативно предвидените в чл.63, ал.1 от НПК предпоставки, включително и относно съществуваща реална опасност обвиняемият извърши друго престъпление. По отношение на последната визирана алтернатива е относима не само законовата презумпция, визирана в разпоредбата на чл.63, ал.2, т.т.1 и 2 от НПК, но и данните относно личността на дееца – същият е многократно осъждан, има лоши характеристични данни и последното, наложено с краен съдебен акт, влязъл в сила на 10.08.2015г.  наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, изтърпяно на 25.11.2016г., явно не е изиграло своя превъзпитателен ефект. Ето защо, въззивният съдебен състав намира, че дори наличието на постоянно местоживеене, семейство и трудова заетост, за които няма ангажирани по делото доказателства, не изключват опасността обвиняемият да извърши друго престъпление.

             Поради изтъкнатите съображения и с оглед липсата към настоящия момент на ангажирани доказателства за влошено здравословно състояние на обвиняемия, несъвместимо с местата за лишаване от свобода, съдът намира определението на РС – град Балчик за правилно и законосъобразно.           

Предвид горното, съдът на основание чл.64, ал.8 от НПК

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И : № 62

 

ПОТВЪРЖДАВА  протоколно определение  № т 22.02.2017г. по ЧНД №../2017г. по описа на Районен съд - Балчик, с което по отношение на И.М.Р. с ЕГН **********, обвинен по досъдебно производство № ../2017г. по описа на РУ – Балчик, е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                         

            ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                       2.         

 

Делото приключи в 13:45 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                               СЕКРЕТАР: