О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№63

02.03.2017, град Добрич

 

 

Добрички окръжен съд                                         Наказателно отделение

на втори март,

две хиляди и седемнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

                      

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ

            ЧЛЕНОВЕ: АТАНАС КАМЕНСКИ

                                       КАЛИПТЕН АЛИД

 

като разгледа, докладваното от съдия Алид

ВНЧД № 59 по описа на съда за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по реда на чл.243, ал.5 от НПК по частен протест на прокурор в Районна прокуратура - Б. срещу определение № 23/13.02.2017г. по ч.н.д. № 33 по описа на РС - Б., с което на основание чл.243, ал.1, т.3 от НПК  е отменено постановление на наблюдаващия делото прокурор за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № 169/2016г. РУ – Б. при ОД на МВР - Добрич, водено срещу „неизвестен извършител” за престъпление по чл.325б, ал.1  от НК, а именно за това, че на 06.05.2016г. в град Б. до контейнера за смет на ул.” ***”, пред дом № 2Б е проявил жестокост към гръбначно животно – коте и му причинил смърт.

Въззивният съдебен състав прие за установено следното:

След приключване на разследването по досъдебно производство № 169/2016г. по описа на РУ- Б. при ОД на МВР – Добрич и след разбор на събрания доказателствен материал, наблюдаващият прокурор е приел, че автор на процесното престъпно деяние е С.Н.Ч., роден на ***г. В изпълнение на правомощията си по чл.242, ал.1 от НПК, без да е повдигнато обвинение срещу горепосоченото лице, представителят на прокуратурата е прекратил на основание чл.243, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.24, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.9, ал.2 от НК наказателното производство. В мотивите на акта е визирано, че деянието макар и формално да осъществява признаците на чл.325б, ал.1 от НК поради своята малозначителност не е общественоопасно.  За да направи този извод, прокурорът е приел, че е налице ниска степен на увреждане на обществените отношения и ниска обществена опасност на дееца - Ч. е на преклонната възраст, има тежки заболявания – диабет и паркинсон, чисто съдебно минало и е с добри характеристични данни.

Недеволна от горепосочения акт, го е обжалвала пред Районен съд – Б. Ж.Л. Р.-Н. в качеството й на председател на сдружение «В.о.», БУЛСТАТ **********. Тя е оспорила законосъобразността и обосноваността на атакуваното постановление и е искала неговата отмяна, респективно връщане на делото на прокурора със задължителни указания относно прилагането на закона.

На основание чл. 243, ал.5, т.3 от НПК Районен съд – Б. с определение № 23/13.02.2017г. по ч.н.д. № 33/2017. е отменил постановление на Районна прокуратура - Б. от 01.02.2017г. за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № 169/2016г. по описа на РУ- Б. при ОД на МВР – Добрич, образувано срещу „неизвестен извършител” и е върнал делото на прокурора за извършване на допълнителни процесуално-следствени действия.

В законоустановения срок е депозиран частен протест срещу горепосочения съдебен акт с искане същият да бъде отменен като незаконосъобразен поради неправилно приложение на процесуалния закон, тъй като жалбоподателката не е сред кръга от лица, които имат активна процесуална легитимация.

Разгледан по същество частният протест е основателен по следните съображения:

В конкретния случай не се спори, че сдружение „В.о.”, БУЛСТАТ ********** е юридическо лице с нестопанска цел, в чийто устав е предвидена дейност за защита на животните и съгласно чл.57 от Закона за защита на животните осъществява обществен контрол, като на основание чл.58, т.3 от  Закона за защита на животните може да сезира компетентните органи с искане за извършване на проверки относно спазване изискванията за защита на животните, както и да получи информация за резултата от тях.

Съгласно разпоредбата на чл.74, ал.1 от НПК пострадал е лицето, което е претърпяло имуществени или неимуществени вреди от престъплението.

Независимо, че юридическо лице с нестопанска цел „В.о.”, БУЛСТАТ ********** има правомощията да инициира проверки относно спазване изискванията за защита на животните, както и да получи информация за резултата от тях, в конкретния случай не е легитимирано да оспорва пред съда постановлението за прекратяване на наказателното производство, а разполага само с възможността да сезира по реда на йерархичния контрол по-горестоящата прокуратура. Това е така, защото сдружението не е претърпяло имуществени или неимуществени вреди от процесното деяние, а процедурата по чл.243 от НПК обезпечава интересите само на лице, което при предпоставките на НПК може да встъпи като граждански ищец и/-или частен обвинител в наказателния процес.

Предвид изложените съображения, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОТМЕНЯ определение № 23/13.02.2017г. на РС – Б. по ч.н.д.№ 33/2017г., с което е отменено постановление от 01.02.2017г. на Районна прокуратура – Б. за прекратяване на наказателно производство, образувано срещу «неизвестен извършител» за престъпление по чл.325б, ал.1 от НК по досъдебно производство № 169/2016г. по описа на РУ - Б. при ОД на МВР – Добрич.

           ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.н.д. № 59/2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич.

         Определението е окончателно.

 

 

Председател:                  Членове: 1/                           2/