Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   №43

       В ИМЕТО НА НАРОДА                                         

  гр.Добрич.....15.03..................................2017     г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД................търговска колегия в   открито   заседание  на   десети март..................................................

през две хиляди и петнадесета                                               година в състав:

                                      

 

                                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

при  секретаря Б.М.-ЮСУФ                                            и в присъствието на

прокурора................................................................................като разгледа докладваното      от съдия докладчик Т.Стоева......................Т.Д.№ 100                 по описа за 2014 г.  и за да се произнесе взе предвид следното:.........................

      Предявен  е иск от ООД”***”гр.С.,ж.к.”***”,бл.*,вх.*,ет.* ,ап.* ,представлявано от управителя Е.Д.Н. и Л.З.А. срещу ЗК”***”,в ликвидация,ЕИК *** с правно основание чл.625 от ТЗ във вр.с чл.608 от ТЗ-за откриване на производство по несъстоятелност на ответната кооперация,обявяването й в несъстоятелност на основание чл.630 ал.2 от ГПК и определяне на началната дата на неплатежоспособността й.

   Ответното дружество счита,че не са налице основания за обявяването му в неплатежоспособност и откриване на производство по несъстоятелност за кооперацията.

   Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по делото,прие за установено следното:

   Ищецът твърди ,че е кредитор на кооперацията за сумата от  68 394 ,74 лв.,от които главница-сумата от 31 370 лв.по запис на заповед,задължението по който ответникът не е в състояние да заплати.Имуществото на кооперацията не е достатъчно за покриване на задълженията й към кредиторите на дружеството.

   Като доказателство по делото е приложено копие от изп.д.№**г.на ТРС.По същото дело е депозиран изпълнителен лист от 30.05.2001г. на Т.ски районен съд,по силата на който ответникът е осъден да заплати на „Б. „ООД,представляван от Л.З.А. сумата от 168 000 лв.,задължение по запис на заповед ,издаден на 28.02.2000г.с падеж на 10.08.2000г.,ведно със законна лихва,начиная от 15.08.2000г.до окончателното изплащане на задължението.Присъдена е сумата от 3 360 лв.-съдебно деловодни разноски.Вземането е цедирано на ищеца на 07.05.2003г.,видно от представения договор за цесия от същата дата.Изпълнителното дело е образувано на 07.06.2013г.за сумата от 31 370 лв.-главница,ведно с лихва считано от  14.01.2004г.

   Междувременно е заведен иск с правно основание чл.124 от ГПК от страна на ЗК“***“,в ликвидация срещу ООД“А.“ за установяването на недължимостта на вземането по изп.д.№**г. в размер на 31 370 лв.-като погасено по давност.Образувано е т.д.№276/2013г.по описа на Добрички окръжен съд,което е приключило с влязло в сила съдебно решение №116 от 16.06.2015г.,потвърдено с Решение №23 от 22.01.2016г.по в.т.д.№594/2015г.на Апелативен съд гр.Варна,с които решения е признато за установено,че задължението по изп.д.№**г.не съществува ,като погасено по давност.

   Представено е разпореждане  по чл.171 ал.2 от ДОПК  за прекратяване на изпълнителното производство ,поради погасяване по давност на държавните вземания към ответника.

   При това положение съдът намира,че искът е неоснователен по следните съображения:Видно от доказателствата по делото вземането на ищеца по делото е погасено по давност.Липсва задължителна законова предпоставка,визирана в чл.625 от ТЗ,а именно иска да бъде предявен от кредитор на длъжника по търговска сделка.Доколкото вземането на кредитора е погасено по давност,той не е активно легитимиран да води настоящото дело.Активната легитимация се следи служебно от съда и тъй като в случая такава не е доказана,искът като неоснователен следва да бъде отхвърлен.Дължат се сторените от ответника съдебно-деловодни разноски,съгласно представения по делото списък на разноските.

     Водим от горното Окръжният съд,

          Р  Е  Ш  И:

     ОТХВЪРЛЯ иска ,предявен от ООД”***”гр.С.,ж.к.”***”,бл.*,вх.*,ет.* ап.*,представлявано от управителя Е.Д.Н. и Л.З.А. срещу ЗК”***”,в ликвидация,ЕИК ***,представлявано от  ликвидационна комисия в състав С. Г. С.,С. И. Г. и Д. М. Д.,със седалище и адрес на управление –гр.Т.,ул.“Г. С.“ *, за откриване на производство по несъстоятелност на кооперацията  и обявяване на неплатежоспособността й.

    ОСЪЖДА   ООД”***”гр.С.,ж.к.”***”,бл.*,вх.*,ет.* ап.*,представлявано от управителя Е.Д.Н. и Л.З.А.  да заплати на ЗК”***”,в ликвидация,ЕИК ***,представлявано от  ликвидационна комисия в състав С. Г. С.,С. И. Г. и Д. М. Д.,със седалище и адрес на управление –гр.Т.,ул.“Г. С.“ * сумата от  3800 лв./три хиляди и осемстотин лева/-адвокатско възнаграждение,както и сумата от 350 лв./триста и петдесет лева/-съдебно деловодни разноски.

    Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: