Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 53

             В ИМЕТО НА НАРОДА                       

              гр.Добрич 27.03.2017 г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  открито заседание на двадесет и четвърти март

през две хиляди и седемнадесета                              година в състав:

                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

при  секретаря Н.Б.  ………...................... и в присъствието на прокурора МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА.....................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......Т.д.№274

от 2016 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

     Производството е по чл.155 т.3 от ТЗ.

     Постъпила е искова молба от Окръжна прокуратура гр.Добрич за прекратяване на „****“ЕООД,ЕИК ****,поради смъртта на управителя на дружеството.

     Окръжна прокуратура е на становище,че са налице всички условията на чл.155 т.3 от ТЗ за прекратяване на дейността на дружеството.

    Ответното дружество,чрез назначения си особен представител не оспорва предявения иск.

    Окръжният съд,като се запозна с писмените доказателства по делото ,прие за установено следното:Представен е препис-извлечение от акт за смърт ат 06.12.2016г.,от който е видно ,че управителя на ответното дружество **** е починал на 31.12.2013г.От удостоверение на ТР при АВ от 07.12.2016г. се вижда,че по партидата на дружеството,като негов управител и представляващ е вписан ****.

   Съгласно чл.157 от ТЗ дружеството,в което капитала се притежава от едно лице,се прекратява със смъртта му,ако не е предвидено друго или ако наследниците не поискат да продължат дейността му.Съгласно разпоредбата на чл.155 т.3 от ТЗ дружеството се прекратява по иск на прокурора,когато в продължение на три месеца няма вписан управител,както е в настоящия случай.

   Дружеството следва да бъде прекратено,а след влизане в сила на настоящото съдебно решение,препис от него да се изпрати на ТР за откриване на производство по ликвидация и назначаване на служебен ликвидатор.

   Ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на ДОС сумата от 50 лв.-дължима държавна такса и сумата от 300 лв.-дължимо възнаграждение на особен представител.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

      Р  Е  Ш  И:

  ПРЕКРАТЯВА „****“ЕООД,ЕИК ****,поради смъртта на управителя на дружеството.

  ОСЪЖДА „****“ЕООД,ЕИК **** да заплати по сметка на Добрички окръжен съд сумата от 350 лв./триста и петдесет лева/-съдебно деловодни разноски.

   Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните.

   След влизане в сила на настоящото решение ,препис от него да се изпрати на ТР за откриване на производство по ликвидация и назначаване на служебен ликвидатор.

 

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: