Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 52

            В ИМЕТО НА НАРОДА

                           гр.Добрич 27.03.2017 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД.................... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  открито заседание на двадесет и четвърти март………………………..

през две хиляди и седемнадесета                                                   година в състав:

 

                                         

                                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

 

 

при  секретаря Н.Б..........................................................................      и в присъствието на прокурора ДИМИТЪР ДИМИТРОВ............................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Т.СТОЕВА.

Т.д.№286           по описа за 2016г.и за да се произнесе взе предвид   следното:.......................

       Постъпила е искова молба от О. П. гр.Добрич за прекратяване по реда на чл.155 т.3 от ТЗ на „Б. Т.“ЕООД,със седалище и адрес на управление Ваканционно селище „Р.“,обл.Добрич,ЕИК ****,поради смъртта на управителя на дружеството.

      Исковата молба е с правно основание чл.155 т.3 от ТЗ.

      Ответното дружество чрез назначения му особен представител не оспорва предявения иск.

     Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по делото,прие за установено следното:Видно от Препис-извлечение от Акт за смърт от 13.12.2016г.*** е починал на 29.03.2013г.,а видно от удостоверение за регистрация от 12.12.2016г.на ТР при АВ  управител и представляващ ответното дружество е именно ***.

     Съгласно разпоредбата на чл.157 от ТЗ дружеството ,в което капитала се притежава от едно лице ,се прекратява със смъртта му,освен ако е предвиден друго или наследниците на пожелаят да продължат дейността му.

    Съгласно разпоредбата на чл.155 т.3 от ТЗ О. П. има право да иска прекратяване на дейността на дружеството,ако в продължение на повече от три месеца дружеството няма вписан управител.

   Искът е основателен и доказан и следва да бъде уважен,като се прекрати дейността на ответното дружество,а след влизане в сила на настоящото решение,препис от същото да се изпрати на ТР при АВ за откриване на процедура по ликвидация и вписване на служебен ликвидатор.

   Дружеството следва да бъде осъдено да заплати по сметка на ДОС сумата от 50 лв.-дължима държавна такса и сумата от 300 лв.-заплатено възнаграждение на особен представител.

   Водим от горното Окръжният съд,

      Р  Е  Ш  И:

    ПРЕКРАТЯВА на „Б. Т.“ЕООД,със седалище и адрес на управление Ваканционно селище „Р.“,обл.Добрич,ЕИК ****,поради смъртта на управителя на дружеството.

    ОСЪЖДА „Б. Т.“ЕООД,със седалище и адрес на управление Ваканционно селище „Р.“,обл.Добрич,ЕИК **** да заплати по сметка на ДОС сумата от 350 лв./триста и петдесет лева/-съдебно деловодни  разноски.

    Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните.

    След влизане в сила на настоящото решение,препис от него да се изпрати на ТР при АВ за откриване на процедура по ликвидация и вписване на служебен ликвидатор.

    

                                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: