Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

№ 33

 

 

гр. Добрич, 06.03.2017 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на шести март две хиляди и седемнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа т. д. № 48 по описа на Добричкия окръжен съд за 2014 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 от Закона за търговския регистър.  

Търговско дело № 48/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба на „***“ ЕООД гр. Добрич срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 25 ЗТР, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТР. Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителят е поискал вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в търговския регистър по партидата на търговското дружество: вписване на годишен финансов отчет за финансовата 2014 г.

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед неизпълнение от страна на заявителя на дадените му от длъжностното лице по регистрацията указания за отстраняване на констатираните нередовности на заявлението.

Изводите на длъжностното лице по регистрацията са правилни и законосъобразни.

„***“ ЕООД  гр. Добрич е подал заявление по електронен път за обявяване на годишен финансов отчет за 2015 г. Видно от данните по делото, едноличен собственик на капитала е „***“ ЛТД гр. Б., Ш.. Към заявлението е представено извлечение от търговския регистър от кантон Б. – Ш. относно актуалното състояние на търговското дружество-едноличен собственик на капитала към 06.09.2013 г.,  В конкретния случай, с оглед разпоредбата на чл. 65, ал. 3 ТЗ, молителят е следвало да представи извлечение относно актуалното състояние на търговското дружество – едноличен собственик на капитала към датата на вземане на решението за приемане на ГФО за 2015 г. – 19.05.2016 г., за да се установи компетентността на органите на дружеството, респ. и лицата, които го управляват и представляват към  посочената дата. Длъжностното лице по регистрацията е дала указания на молителя в тази насока, които не са изпълнени от последния. С оглед неизпълнение на указанията, длъжностното лице по регистрацията е постановило своя отказ.

Изложените съображения налагат извода за правилност и законосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява неоснователна и следва да се отхвърли.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТХВЪРЛЯ жалба рег. № 20170217100502 на „***“ ЕООД гр. Добрич, ул. „*“ № *, в*, ет. **, ап. *, ЕИК *** срещу Отказ рег. №  20150629195754-2/18.08.2016 г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление рег. № 20160526130758-2/15.02.2017 г.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                                  

                                                                  СЪДИЯ: