Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

 

№ 389

Гр.Добрич,16.03.2017 г.

 

          ДОБРИЧКИ окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  шестнадесети март,две хиляди и седемнадесета,в състав:

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

ч.т. дело №  62  по описа за 2017 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

              Постъпила е молба от „***”ЕООД   гр.София,чрез пълномощника  си Г.С.С.-Кръстева-юрисконсулт,за издаване на изпълнителен лист  на осн. чл.404 ал.1 ГПК,въз основа на Решение № 73/02.06.2016г. на арбитражен съд  срещу длъжника А.Д.Д. ЕГН-**********,за сумата  от 1 794,61 лв.,ведно със законна лихва до окончателното изплащане,както и 247,68 лв. юрисконсултско възнаграждение в арбитражното производство,арбитражна такса от 70 лв.,държавна такса от 50 лв.за образуване на настоящото производство.

           Като се запозна с доказателствата по делото ,съдът намира за установено следното:

           Иска се издаване на изпълнителен лист въз основа на арбитражно решение на арбитър в неизвестен арбитражен съд.

           Съгласно изменението на чл.19 ал.1 от ГПК ,в сила от 28.01.2017г.,страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд ,освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот,издръжка или права по трудово правоотношение или е спор ,по който една от страните е потребител по смисъла на пар.13 ал.1 от ДР  на ЗЗП.Съгласно изменението на чл.405 ал.5 от ГПК ,в сила от 28.01.2017г.съдът следва да откаже издаване на изпълнителен лист въз основа на нищожни решения по смисъла на чл.47 ал.2 от ЗМТА.Нормите са процесуални и действат по висящи производства по издаване на изпълнителен лист,доколкото не е предвидено друго.

         Според редакцията на чл.47 ал.2 от ЗМТА/ДВ бр.8/2017г./Арбитражните решения,постановени по спорове,предметът на които не подлежи на решаване от арбитраж са нищожни.

          За да бъде издаден изпълнителен лист ,на основание чл.404 и сл.от ГПК във вр. с чл.51 ал.1 от ЗМТА,съдът следва да разполага с действително арбитражно решение и доказателства,че то е редовно връчено на длъжника.Предвид непосредственото действие на горецитираните правни норми в настоящото производство съдът намира,че представеното арбитражно решение е нищожно по силата на чл.47 ал.2 от ЗМТА във вр.с чл.19 ал.1 изр.последно от ГПК и на основание чл.405  ал.5 от ГПК следва да остави без уважение молбата за издаване на изпълнителен лист.

          Предвид гореизложеното молбата за издаване на изпълнителен лист следва да се остави без уважение.

          Воден от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

Р  А  З  П   О   Р   Е  Д  И   :

 

        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на „***”ЕООД   гр.София,чрез пълномощника  си Г.С.С.-Кръстева за издаване на изпълнителен лист въз основа на Решение № 73/02.06.2016  срещу длъжника А.Д.Д. ЕГН-**********,за сумата  от 1 794,61 лв.,ведно със законна лихва до окончателното изплащане,както и 247,68 лв. юрисконсултско възнаграждение в арбитражното производство,арбитражна такса от 70 лв.,държавна такса от 50 лв.за образуване на настоящото производство.

       Разпореждането може да се обжалва пред Апелативен съд гр.Варна с частна жалба в двуседмичен срок от връчването му на молителя.

 

                                                                         Окръжен съдия: