Р Е Ш Е Н И Е

   108    , гр. Добрич, 27.04. 2017г.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в публичното заседание на трети април     през  две хиляди и седемнадесета   година, в състав:

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ : ДЕСИСЛАВА Н.                                          ЧЛЕНОВЕ :     АЛБЕНА ПЕЕВА

                                                             МАРИНА ГЕОРГИЕВА       

при участието на секретаря С.Д.   , разгледа докладваното от съдията Албена Пеева  в. гр. д. №73 по описа на Добричкия окръжен съд за 2017г. и за да се произнесе, взе  предвид следното :

Производството е по чл.258   и сл.  ГПК .

Образувано е по въззивна жалба  от К.В.И.  с ЕГН ********** като законен представител на детето  ***  чрез пълномощник адв. Т.Т. ДАК срещу решение № 39/12.01.2017г. ,постановено по гр.д. 3137/2016г. ДРС ,с което е определена мярка за закрила на детето  като е настанено в семейството на роднини неговите дядо и баба  по бащина линия .

Твърди се ,че майката не е дезинтересирана  от отглеждане на детето , а е възпрепятствана от родителите на съпруга си .Поради факта ,че работи в чужбина не е могла да  защити правата си по повод отглеждането на детето.Самото дете е било предоставено за отглеждане на своите баба и дядо по общо съгласие на родителите.Не бил налице изключителен случай за настаняване на дете извън семейството  и майката не се намира в трайна невъзможност да се грижи за детето.

Настоява за отмяна на решението .

Дирекция“*** „ Добрич в отговор оспорва жалбата .

Настоява за потвърждаване на съдебния акт .

В отговор С.З.Е.  и И.М.Е.  оспорват жалбата  . 

Настояват за потвърждаване на съдебния акт .

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима .

Разгледана по същество е  неоснователна , а решението   правилно .

         Добричкият окръжен съд като обсъди   събраните по делото доказателства и становищата на страните  намира за установено следното : 

Първоинстанционното производство е  образувано по искане на Дирекция „*** „гр.Добрич  за  определяне мярка за закрила на детето ***   като бъде  настанено в семейството на роднини неговите дядо и баба  по бащина линия .

Твърдяно е ,че детето което е на 4г. се отглежда в дома на неговите баба и дядо от 5-6м. възраст .Бащата е чужбина не се е завръщал в страната , не изплаща издръжки за детето.Майката също  непосредствено  след 5-6 м. на детето е заминала  в чужбина – Франция , където работи . като два три пъти е изпращала средства за детето . През м. април 2016г. детето е имало здравословен проблем и претърпяло сърдечна операция. Придружител при лечението била бабата на детето . С майката  в дирекцията е имало само една среща .

Майката не се е явила в съдебно заседание и не е заела становище по иска .

С.Е. и И.  Е. са заели становище за предоставяне семейна грижа  на детето .

При така установеното съдът намира следното :

От разпитаните по делото свидетели  Ю.* , Ст.*, Т.* и М.*  по категоричен начин се установява ,че след 5-6 м. възраст на детето неговите родители са заминали да работят в чужбина .Не е спорно ,че от 2012г. майката  живее и работи във Франция.Свидетелите еднопосочно установяват ,че тя се е завръщала ,но конкретни искания за осъществяване контакти с детето не е правила пред Дирекция „*** „. В продължителния период от време до издаване на заповедта на  дирекцията детето е оглеждано и възпитавано от бабата и дядото . Безспорно се  установява и че то е имало здравословен проблем и е претърпяло сърдечна операция  като придружител по нея била бабата на детето .

С оглед изложеното съдът намира ,че се е касаело до дете в риск ,за което е следвало да се предприемат мерки за закрилата му.  След като майката не е търсила съдействие от дирекцията за осъществяване контакти с детето и е изразявала становище за отглеждане от неговите баба и дядо  съдът намира ,че същата на практика се е дезинтересирала .

Съдът правилно е преценил ,че интересите на детето  ще бъдат защитени  като грижата за неговото израстване бъде поета от неговите баба и дядо за срок от 5 години.

Решението е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено .

Водим  от горното  Добричкият окръжен съд

                                  Р Е Ш И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА  решение № 39/12.01.2017г. ,постановено по гр.д. 3137/2016г. ДРС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване .

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ  :                              ЧЛЕНОВЕ  : 1.

 

 

                                                                                 2.