О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 245

  

                                  гр.Добрич     05.04.2017 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На пети април                                                    2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                    

                                                   МАРИНА ГЕОРГИЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №53 по описа за 2017 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадени са две въззивни жалби-въззивна жалба от М.М.А.,В.Д.М. и К.Д.М. чрез особения им представител адв.Т.Т. от ДАК и въззивна жалба от ЗК „О.”-с.О.,общ.Добрич срещу решение №1305/27.12.2016 г. по гр.д.№2870/2014 г. на Добричкия районен съд,с което е прогласена относителна недействителност спрямо М.М.А. на договор за покупко-продажба на недвижим имот-нива с площ 49,996 дка,имот №**** по плана за земеразделяне на землището на с.С.,обективиран в нотариален акт №*,том *,дело №*/**** г. на помощник-нотариус при нотариус с рег.№* на Нотариалната камара,вписан под №*,том * от *** г. на СВ-Д.,сключен между ЗК „О.”-с.О. като купувач и М.М.А. ЕГН *********,В.Д.М. ЕГН ********** и К.Д.М. ЕГН ********** като продавачи,респ. е допусната делба на описаната нива между съделители с квоти:Ф.М.А.  ЕГН ********** – 1/5 ид.ч,Б.М.А. ЕГН **********-1/5 ид.ч,Н.М.А.  ЕГН **********-1/5 ид.ч,М.М.А. ЕГН ********** -1/5 ид.ч ,М.М.А. ЕГН ********* -1/15 ид.ч,В.Д.М. ЕГН **********-1/15 ид.ч и К.Д.М. ЕГН **********-1/15 ид.ч.

Като постави на разглеждане депозираните въззивни жалби,ДОС установи следното:

В мотивите на обжалваното първоинстанционно решение е прието,че следва поради уважаване на иска по чл.76 от ЗН да се допусне делба на процесната нива само между наследници на М.А. И.,т.е. без участието на приобретателя по обявената за относително недействителна сделка ЗК „О.”-с.О..В диспозитива на съдебното решение обаче липсва такъв за отхвърляне на иска за делба по отношение на горната ЗК,а такъв иск е предявен от М.М.А. не само срещу останалите наследници на общия наследодател М.А. И.,но и срещу ЗК „О.”-с.О..Между кои съделители ще се допусне делбата зависи от изхода по предявените искове на основание чл.76 от ЗН.Налице е очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното първоинстанционно решение,която се състои в пропуск на съда да отрази в диспозитива изразената в мотивите своя воля за отхвърляне на иска за делба спрямо приобретателя по атакуваната сделка ЗК „О.”.

Предвид горното производството по настоящото въззивно дело следва да бъде прекратено и делото да се изпрати на ДРС за поправка на допуснатата очевидна фактическа грешка по реда на чл.247 от ГПК.

Определението е необжалваемо,тъй като няма характер на преграждащо развитието на производството.След изпълнение на процедурата по чл.247 от ГПК и постановяване на решение за поправка на ОФГ от районния съд делото ведно с двете жалби срещу първоначалното решение и евентуална жалба срещу второто решение за поправката следва да се изпрати обратно на ДОС за произнасяне по същите.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№53/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното първоинстанционно решение съобразно указанията в мотивите на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                        2.