О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                             № 230

                                             гр. Добрич, 03.04.2017г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На трети април                                                  година 2017

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                             ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                                          

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 101       по описа за 2017 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е жалба от „***“АД - София срещу действието от 10.01.2017г.  по изп.д.№20168100400336 на ЧСИ с рег.№810 и район на действие ДОС, изразяващо се в необявяването на жалбоподателя за купувач на идеални части от недвижим имот в гр.Д., предмет на публична продан, приета от съдебния изпълнител за нестанала.

В жалбата са изложени доводи в подкрепа на твърдение, че жалбоподателят е подал действително наддавателно предложение, което било и единствено, и следвало да бъде обявен за купувач на имота. Приетото от съдебния изпълнител, че неддавателното предложение е недействително, било неправилно.

Отговор по жалбата от взискателя по изпълнението не е постъпил.

Жалбата е редовна и подадена в срок, но е недопустима.

Производството по изп.д.№ 20168100400336 на ЧСИ с рег.№810 и район на действие ДОС има за предмет събиране на парични вземания на „ОББ“АД – гр.София от длъжника „*** ***“ООД – гр.С.. Изпълнението е насочено срещу идеални части от недвижим имот в гр.Д., ипотекирани от длъжника за обезпечение на дълга му към взискателя. Имотът е прехвърлен от длъжника на „***“АД – София. Прехвърлянето е осъществено след вписване на ипотеката, непротивопоставимо е на взискателя, поради което и за имота е обявена публична продан. В срока на проданта единственото наддавателно предложение е подадено от „***“АД. По съображения,

че наддавачът е собственик на имота, предмет на проданта, което изключва възможността той да му бъде възложен, съдебният изпълнител не е обявил жалбоподателя – единствен наддавач за купувач по проданта.

В разпоредбите на чл.435 от ГПК лимитативно са изброени действията на съдебния изпълнител, които подлежат на обжалване, лицата, които имат право да ги обжалват, и основанията за обжалването им.

Действието, с което съдебният изпълнител не е обявил никой от наддавачите /или единствения такъв/ за купувач от публичната продан, не е предвидено като предмет на обжалване.

Доколкото необявяването на купувач може да се сведе до отказ на съдебния изпълнител да извърши изпълнително действие, то отказите на съдебния изпълнител подлежат на обжалване, но само от взискателя – чл.435 ал.1 от ГПК. Жалбоподателят не е взискател.

Жалбоподателят не е и длъжник, както не е и трето лице по чл.429 ал.3 от ГПК /не той е дал имота си в обезпечение дълга на длъжника/. Жалбоподателят е трето лице на изпълнението, което търпи изпълнението върху имота си, защото придобиването му е непротивопоставимо на взискателя. Третото лице на изпълнението може да обжалва действията на съдебния изпълнител, но на основание че те имат за предмет имущество, което не е собственост на длъжника, а принадлежи на третото лице – чл.435 ал.4 от ГПК. Жалбата в случая не е за това, че се изпълнява върху имота на жалбоподателя, а за това, че не е извършено следващото в изпълнението действие – обявяването на купувач.

По изложените съображения жалбата е недопустима. Като такава тя не подлежи на разглеждане и производството по нея следва да бъде прекратено.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№101/2017г. по описа на съда и оставя без разглеждане жалбата на„***“АД – С., срещу действието от 10.01.2017г.  по изп.д.№20168100400336 на ЧСИ с рег.№810 и район на действие ДОС, изразяващо се в необявяването на жалбоподателя за купувач на недвижим имот в гр.Д., предмет на публична продан, приета от съдебния изпълнител за нестанала.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд-Варна в едноседмичен срок от връчването му.

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.            2.