О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                     № 249

                                     05.04.2017г.гр.Добрич

 

            ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито  заседание    на пети април  през две хиляди и седемнадесета     година   в състав :

                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ  : АЛБЕНА ПЕЕВА

като разгледа докладваното от   съдията  ч. гр.145 по описа за 2017г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по  част VІІ ,глава 56 ,раздел ІІ  от ГПК .

Образувано е по  искане  вх.рег.№2072/30.03.2017г. в ДОС  от Районен съд  гр.С. ,П.  за директно събиране на писмени доказателства - -извлечение от акта за раждане на малолетния  С.Г.И. род.  ***г. в гр.Добрич ,съгласно чл.17 от регламент 1206/2001г. на Съвета .

Добричкият окръжен съд намира ,че съгласно разпоредбата на  чл.617 ал.1 от ГПК  не е компетентен да  извърши поисканото събиране на доказателствата .Съгласно цитираната процесуална норма  исканията за събиране на доказателства  се отправят до районния съд  в чийто район ще се извършва събирането  ,т.е. компетентен да събере доказателствата е Районен съд-гр.Добрич .

Съгласно чл.7 параграф 2  от Регламент /ЕО / 1206/2001г. когато изпълнението на искането  ,изготвено чрез попълване на формуляр“ А „ не попада в компетентността на  съда ,до който е изпратено ,последния препраща искането до компетентния съд  на своята държава-членка  и информира молещия съд за това  ,чрез попълването на формуляр „А“  от приложението .

С оглед на горното искането следва да бъде изпратено на Районен съд –Добрич ,като производството по настоящето дело бъде прекратено,а молещия съд бъде уведомен за препращането  с формуляр „А“ от приложението към цитирания регламент .  

Водим  от горното , Добричкият окръжен съд

 

                                     ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА  производството по ч. гр.145 по описа за 2017г.на Добрички окръжен съд .

ИЗПРАЩА  искане за събиране на доказателствата  по чл.17 от Регламент /ЕО / 1206/2001г. на Съвета  изходящо от  Районен съд  гр.С. ,П.  на Районен съд- гр.Добрич по кемпетентност .

             На молещия съд да се изпрати  съобщение за препращането  с формуляр „А“ от приложението  към цитирания регламент .

Определението не подлежи на обжалване .

 

         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ  :