О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                              286            ,25.04.2017 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На двадесет и пети април две хиляди и седемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

                                        Председател  : ДИАНА Д.  

Членове:  ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА           

                                                               ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело номер 163 по описа за 2017 година, намира следното :

 

 

                   След постановеното определение по член 267,ал.1 от ГПК пъл-номощникът на А.А.К. – адвокат Д.Д. е съобщил на въззивния съд с писмена молба с вх.№ 2549/24.04.2017 г. ( по регистрату-рата на ДОС ), че съищцата З.А.К. е починала на дата 14.03.2017 г. , прилага удостоверение за наследници .

         Въззивният съд съобразява, че съгласно представеното удостовере-ние за наследници З.А.К. е починала на 14.03.2017 г. и е ос-тавила за наследници по закон освен съпруга си ( съищец и въззивник ) А.А.К. и три деца : ***, *** А. и ***, с посочени в удостоверението адреси . Фак-тът на смъртта на страната , макар да не е станал известен , е основание по член 229,ал.1,т.2 от ГПК, на което производството следва да се счита спря-но ( и без нарочен акт за това ). Основанието за спиране е настъпило ,след започнал да тече ,считано от 6.03.2017 г. ,срок по член 259,ал.1 от ГПК за обжалване на първоинстанционното решение . Следователно и този срок следва да се счита за спрян – член 61 от ГПК . Всички правоприемници на починалата имат право да получат преписи от постановеното по отноше-ние на праводателката им съдебно решение с оглед обезпечаване правото им на въззивна жалба .  Ето защо след конституирането им и прекратяване на въззивното производство ( по допустимата, редовна жалба с вх.№ 4767/ 20.03.2017 г. на съищеца А. А.К. ) , делото следва да се изпра-ти на първоинстанционния съд за извършване на действията по член 7,ал.2 във връзка с член 259,ал.1 от ГПК по отношение на правоприемниците на З.А.К. – съпруга й А.А.К. и трите й деца :  ***, *** А. и ***. След изти-чане на сроковете за обжалване по отношение на тях и ако се наложи след администриране на подадени от един или няколко от тях въззивни жалби делото да се изпрати от първоинстанционния съд отново на въззивната ин-станция за разглеждане на въззивна жалба с вх.№ 4767/ 20.03.2017 г. ( по регистратурата на ДРС ) на съищеца А.А.К. и на евентуални  други жалби на правоприемниците .

         Воден от горните съображения, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И   :

         КОНСТИТУИРА на основание член 227 от ГПК като страна право-приемниците на съищцата З.А.К., починала на 14.03.2017 г. : А.А.К. , ЕГН: ********** *** ;  ***, ЕГН: ********** *** *** А., ЕГН: ********** *** и ***, ЕГН: ********** *** .

         ПРЕКРАТЯВА въззивното производство и ВРЪЩА делото на пър-воинстанционния съд за извършване на действията по член 7,ал.2 във връз-ка с член 259,ал.1 от ГПК ( за връчване на преписи от решението ) на всич-ки правоприемници на починалата и след изтичане на срока по член 259, ал.1 от ГПК ( двуседмичен ) и извършването на други действия по член 262- 263 от ГПК относно новоподадени ( от тези правоприемници ) въззив-ни жалби да изпрати тях и ( администрираната вече ) въззивна жалба с вх. № 4767/ 20.03.2017 г. ( по регистратурата на ДРС ) на съищеца А.А.К. на горестоящия съд.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

                                                                                                2.