П Р О Т О К О Л

 

 10.04.2017г.                                              гр. ***

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                         НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ на десети април две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС КАМЕНСКИ     

 

Секретар – А.Н.

Прокурора СВИЛЕНА КОСТОВА

сложи за разглеждане докладваното от съдия Каменски

НОХД № 97 по описа за 2017г. 

На именното повикване 13:30 ч. се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. *** – Редовно призована, се представлява от прокурора Костова.

ПОДСЪДИМИЯТР.П.А. - Редовно призован,  явява се лично и с адв. М.Т. от ДАК, редовно упълномощена от хода на досъдебното производство.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. Т. – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на подсъдимия :

Р.П.А. – роден на ***г***, българин, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, безработен, не осъждан, ЕГН:**********.

 

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение, като на основание чл. 382 ал.5 от НПК предлага на страните в текста на споразумението да бъде вписано, че количествата наркотични вещества, останали след изготвяне на ФХЕ и предадени за съхранение на ЦМУ – София, след като бъдат иззети в полза на държавата, следва да бъдат и унищожени след влизане на споразумението в сила.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №97/2017г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, подсъдимия и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и  морала. Съгласна съм и с така предложеното допълнение в текста на споразумението.

АДВ. Т. – Уважаема госпожо председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура гр. ***, което сме подписали заедно с подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу Р.П.А.. Съгласни сме с предложеното допълнение в текста на споразумението и следва същото да бъде вписано в окончателния текст на същото.

 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва подсъдимият  да отговори на въпросите, визирани в чл. 382, ал.4 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам в какво ме обвинява ***ката окръжна прокуратура, признавам се за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено, като съм съгласен с така предложеното допълнение.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382 ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че:

На 06.10.2016г. в гр. ***, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана/ с нетно тегло 6,31 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 4,2% на стойност 37,86 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал.1, предл. 4-то от НК във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК на подсъдимият Р.П. се определя наказание  лишаване от свобода” за срок от една година и шест  месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не налага на подс. Р.П.А. по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.67 ал.2 от НК възлага възпитателната работа през време на изпитателния срок на районния инспектор при Първо РУ на МВР – ***, по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл.189 ал.3 от НПК на подсъдимия Р.П.А. се възлагат сторените по делото разноски в размер на 92,10 лв., които следва да  заплати по сметка на ОД на МВР-***.

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл.354а ал.6 от НК, се отнемат в полза на държавата 1 брой сива електронна везна с капаче; количествата наркотични вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана/, останали след изготвяне на физикохимичната експертиза, иззети и приобщени като веществено доказателство с Протокол от 06.10.2016г. за оглед на местопроизшествие, предадени за съхранение на Централно митническо управление, отдел „МРР – НОП”, като след влизане на присъдата в сила посочените веществени доказателства /без 1 бр. електронна везна/ следва да се унищожат.

Иззетата като веществено доказателство парична сума в размер на 9,60 лева, оставена на съхранение в метална каса в Първо РУ на МВР – ***, следва да се върне на собственика й, а именно Р.П.А..

Иззетите като веществени доказателства вещи – 1 бр. Черна на цвят кутия с филтри с надпис „ОСВ Slim”, 2 бр. прозрачни полиетиленови плика със самозалепваща се лента /празни/ и опаковки о наркотични вещества, поставени в плик с печати на БНТЛ гр. ***, следва да се унищожат.

Деянието е извършено от подсъдимия с действие и при форма на вината пряк умисъл.

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

 

ПРОКУРОР:

                /Свилена Костова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

               /Адв. М.Т./

 

 

ПОДСЪДИМ:

/Р.П.А./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и подсъдимия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл. 381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

 

Воден от горното, съдът на основание чл.382 ал.VІІ от НПК във връзка с чл. 24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: №  6

   

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура гр. ***, подсъдимият Р.П.А. и неговия защитник адв. М.Т. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД № 97/2017г. по описа на Окръжен съд гр. ***, по силата на което,

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.П.А. – роден на ***г***, българин, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, безработен, не осъждан, ЕГН:**********

ЗА ВИНОВЕН, в това, че:

На 06.10.2016г. в гр. ***, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана/ с нетно тегло 6,31 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 4,2% на стойност 37,86 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал.1, предл. 4-то от НК във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК определя на подсъдимия Р.П.А. наказание  лишаване от свобода” за срок от една година и шест  месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не налага на подс. Р.П.А. по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.67 ал.2 от НК възлага възпитателната работа през време на изпитателния срок на районния инспектор при Първо РУ на МВР – ***, по местоживеене на подсъдимия.

ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимия Р.П.А. да заплати по сметка на ОД на МВР - *** сторените по делото разноски в размер на 92,10 лв.

 

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл.354а ал.6 от НК, се отнемат в полза на държавата 1 брой сива електронна везна с капаче; количествата наркотични вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана/, останали след изготвяне на физикохимичната експертиза, иззети и приобщени като веществено доказателство с Протокол от 06.10.2016г. за оглед на местопроизшествие, предадени за съхранение на Централно митническо управление, отдел „МРР – НОП”, като след влизане на споразумението в сила посочените веществени доказателства /без 1 бр. електронна везна/ да се унищожат.

Иззетата като веществено доказателство парична сума в размер на 9,60 лева, оставена на съхранение в метална каса в Първо РУ на МВР – ***, да се върне на собственика й, а именно Р.П.А..

Иззетите като веществени доказателства вещи – 1 бр. Черна на цвят кутия с филтри с надпис „ОСВ Slim”, 2 бр. прозрачни полиетиленови плика със самозалепваща се лента /празни/ и опаковки от наркотични вещества, поставени в плик с печати на БНТЛ гр. ***, да се унищожат.

 

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 97/2017г. по описа на ДОС, водено срещу подсъдимите Р.П.А..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Заседанието приключи в 13:50 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

 

 

СЕКРЕТАР: