Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ 22

гр.***, 04.04.2017 г.

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

 

***ки  окръжен  съд,   наказателно  отделение, публично  съдебно заседание на четвърти април две хиляди  и седемнадесета година, 

Председател: Петър Монев,

Членове: Флорентина Неделчева и Деница Петрова,

прокурор Радослав Бухчев , съдебен секретар А.Н., разгледа

н.ч.д. № 81/2017 г.  на Окръжен съд-гр.***, докладвано от съдия Флорентина Неделчева

 

        

Производството е образувано по реда на чл. 32 ал. 1 във връзка  с чл. 16 ал. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане  и решения за налагане на финансови санкции /ЗПИИРКОРНФС/ за разглеждане на постъпилото в Окръжен съд – *** Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, издадено от административните власти на ФРГермания и засягащо българския гражданин Н.Н.Г. с ЕГН **********.

В съдебно заседание представителят на ОП-*** изразява становище  за признаване на решението за налагане на финансовата санкция, тъй като е не е налице  нито една от предпоставките за отказ. Изтъква се, че за същото нарушение на Закона за движението по пътищата в РБългария е предвидено наказание т.е. не е необходимо да се изследва двойната наказуемост съгласно нашия закон. Счита се, че са изпълнени законовите изисквания за признаване на административния акт, с които е наложена финансовата санкция вкл. и направените разноски.

Н.Г. е нередовно призован, представлява се и се защитава от служебно назначения за негов защитник адвокат. Последният счита, че са изпълнени изискванията на закона, поради което предоставя на съда да реши дали да  признае финансовата санкция и разноските по делото.

Окръжният съд, съобразявайки се със събраните доказателства, изразените становища на страните, от фактическа и правна страна приема следното:

С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции е представено за признаване и изпълнение  наказателно постановление за налагане на глоба по дело № КТ-362284621-ТК , постановено от управителя на окръг Боркен, ФРГермания от 27.07.2016 г., влязло в сила на 20.08.2016 г. , с което на българския гражданин Н.Г. е наложена финансова санкция за деяние, извършено на територията на издаващата държава и непопадащо под юрисдикцията на българските съдилища и административни органи. С цитираното постановление е наложена финансова санкция – осъждане за заплащане на парична сума в размер на 70 евро, както и заплащане на сторените в  административно производство разходи в размер 29.80 евро. Осъждането е за деяние, реализирано на територията на Гронау, ФРГермания /издаващата държава/  на 11.04.2016 г., представляващо превишаване на допустимата максимална скорост извън затворените квартали с 20 км/ч.  Квалифицирано е като такова по чл.3 ал.3, чл.49 от Правилника за движение по пътищата, чл.24 от Закона за движение по пътищата и 11.1.4 от Федералния каталог за финансови санкции на ФР Германия.

Удостоверението е издадено по образец /съгласно Приложение № 2 към чл. 4, ал. І от ЗПИИРКОРНФС, редакция ДВ бр. 15/23.02.2010г., в сила към момента на издаването му/,  в писмена форма, придружено от превод на български език, от компетентен орган и отговаря на изискванията, залегнали в разпоредбите на чл. 4 и чл. 5 от ЗПИИРКОРНФС.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен административен орган за налагане на финансова санкция. Изпратеното в Окръжен съд – гр.*** удостоверение на немски език с превод на български език съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения наказателен акт, чието признаване се иска.

Касае се за наказателно постановление за налагане на финансова санкция, което съгласно нормата на чл. 3, ал. І, т. 1 от  ЗПИИРКОРНФС се явява акт за налагане на задължение за плащане на глоба, имуществена санкция и др. вид парична санкция на съдебен или несъдебен орган за извършване на престъпление или административно нарушение.

Деянието, осъществено от засегнатото лице Н.Г., попада сред изброените в чл. 30 ал. 2 т.1 от ЗПИИРКОРНФС, поради което не се изисква изследване за наличие на двойна наказуемост. Същото деяние  е наказуемо и по българското законодателство, съгласно Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му.

В удостоверението и наказателното постановление изрично е описано деянието на Г. като нарушение на правилата за движение по пътищата.

Нарушението се санкционира с норма от ЗДП и Федералния каталог за финансови санкции.

В общия размер на подлежащата на изпълнение финансова санкция се включват и направените разноски т.е. същата е 70 евро глоба и 29.80 евро разноски, следователно е в общ размер от 99.80 евро. Тази сума към 20.08.2016 г., когато е влязло в сила наказателното постановление, е в размер на 195.11 лв.  

С оглед изложените фактически обстоятелства и правни изводи, Окръжният съд приема, че трябва да постанови  признаване на наказателното постановление за налагане на глоба и присъдените разноски, тъй като  са спазени изискванията на чл.30 ал.1 от ЗПИИРКОРФС.

Окръжният съд счита, че трябва да осъди Н.Г. да заплати но сметката на съда сумата от 50 лв., изплатено възнаграждение на преводача на наказателното постановление т.е. като разноски по делото.

По гореизложените съображения и на основание чл. 32, ал. І от ЗПИИРКОРНФС, ***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

          

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА наказателно постановление от 27.07.2016 г., постановено  от Управителя на окръг Боркен, ФР Германия по дело № КТ 362284621 ТК , влязло в сила на 20.08.2016 г., с която на българския гражданин Н.Н.Г., роден на *** ***, Р България, с ЕГН ********** е наложена финансова санкция в размер на 70 евро, представляваща наложена глоба и присъдени  разноски в размер на 29.80 евро, общо 99.80 евро , равностойни на 195.11 лв. по курс на Българска Народна Банка към датата на влизане в сила на постановлението  – 20.08.2016 г.

ОСЪЖДА Н.Н.Г.  със снетата самоличност да заплати по сметка на Окръжен съд-*** сумата от 50.00 лв.,направени в производството разноски.

Препис от решението да се връчи на засегнатото лице!

Да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, както и копие на уведомлението да се изпрати на Министерство на правосъдието.

Препис от решението да се изпрати на Националната агенция по приходите за изпълнение, съгласно ДОПКодекс.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес т.е. неговото обявяване пред АС-***.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.