П Р И С Ъ Д А

 8

25.04.2017 г.,  гр.***

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

***кият окръжен съд,                                                 Наказателен състав,    

на  двадесет и пети април                                                    2017 година

в публично съдебно заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ФЛОРЕНТИНА НЕДЕЛЧЕВА

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:  Д.С.А.П.

Секретар – А.Н.

Прокурор – ВИОЛЕТА ВЕЛИКОВА

Като разгледа докладваното от председателя на състава

НОХ дело № 73 по описа за 2017 година

 

 

П Р И С Ъ Д И :

 

 ПРИЗНАВА подсъдимия Д.М.Д. -  роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, собственик на фирма за превоз ЕТ „***.”,  не осъждан,  ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 15.07.2016г., около 07:20 часа на главен път І-9, между гр. *** и с. *** при управление на моторно превозно средство микробус „Мерцедес 312Д Спринтер” с рег. № ***, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:  чл. 20, ал.1  от Закона за движение по пътищата, и по непредпазливост е причинил смърт на едно лице – Гюлшен Осман Рамис с ЕГН ********** *** и телесни повреди на повече лица, а именно:

- на С.К.И. с ЕГН ********** ***, изразяваща се в счупване на първа и втора ребрени дъги в дясно и първа ребрена дъга в ляво, обусловили затруднение на движението на снагата за период от около 2 месеца, счупване на телата на четвърти и пети гръдни прешлени довели до затруднение на движението на снагата за период от около 5-6 месеца, счупване на страничните израстъци на първи, четвърти, пети, шести и седми гръдни прешлени, довели до затруднение движението на снагата за период от около 3-4 месеца;

- на Д.А.П. с ЕГН ********** ***, изразяваща се в счупване на осма и девета ребрени дъги в дясно, довели до трайно затруднение движението на снагата за период от около 2 месеца;

- на О.М.Б. с ЕГН ********** ***, изразяваща се в счупване на дясната ключица, довело до трайно затруднение на движението на дясната ръка за период от около 2 месеца, контузия на гръден кош, разкъсно-контузна рана на дясната ръка, обусловили временно разстройство на здравето, не опасно за живота, поради което и на основание чл. 343, ал.4 във връзка с ал.3, пр.4-то и пр.5-то, б „б”, пр.1-во,  ал.1,  б „б” и б „в”, във връзка с чл. 342, ал.1  от НК във връзка с чл. 54 ал. 1 от НК, му определя наказание "лишаване от свобода" в размер на  ТРИ  ГОДИНИ, като на основание чл. 58а ал.1 от НК намалява така определеното наказание с 1/3 и НАЛАГА на подсъдимия наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за  срок  от ДВЕ ГОДИНИ.

ОТЛАГА на основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание с изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.  

ЛИШАВА подсъдимия Д.М.Д. от право  да управлява моторно превозно средство на основание чл. 343г във връзка с чл. 37 ал.1 т.7 от НК за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

1 бр. оптичен диск от тел.112 и 1 бр. оптичен диск с медицинска информация за О.Б., да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила.

Лек автомобил микробус марка „Мерцедес”, модел „Спринтер 312Д”, с рег.№ ***, намиращ се в двора на Районна служба по противопожарна безопасност и защита на населението /РСПБЗН/ гр. ***,  да се върне на собственика му Д.М.Д. с ЕГН ********** след влизане на присъдата в сила.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Д.М.Д. с гореснета самоличност, да заплати сторените по делото съдебно деловодните разноски  в размер на  1737,84 лева  по сметка на ОД на МВР – *** по ДП №52/2016г. по описа  РУ  на МВР гр. ***.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. *** в петнадесет дневен срок, считано от днес.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                     СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                           2.