П Р И С Ъ Д А

6

град ***, 07.04.2017г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

***ки окръжен съд, наказателна колегия, в публично съдебно заседание

 на седми април, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

Председател: Калиптен Алид,

Съдебни заседатели:  Д.С. и Х. Иорданов,

при участието на прокурор Златко Тодоров и съдебен секретар Ж.Х.,

 разгледа н.о.х.д.№ 95 по описа на ДОС за 2017г., като

 

ПРИСЪДИ:

 

          Признава подсъдимата Г.Н.Д. - родена на ***г***, български гражданин, с основно образование, омъжена, работи в чужбина, неосъждана, ЕГН **********

 

за виновна в това, че:

 

1. На 11.12.2016г. в с.Д., обл.*** е дала подкуп – банкнота с номинал 50.00/петдесет/ лева, сериен № БО6041980, емисия 2006г. на БНБ на длъжностни лица- полицейски орган в сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР – *** – младши инспектор Ж.С.Ж. и младши инспектор В.Б.С., за да не извършат действия по служба – да не й съставят актове за установяване на административно нарушение за допуснати нарушения  по закона за движение по пътищата, съответно АУАН от 11.12.2016г., бланков № .. на сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР – *** и АУАН от 11.12.2016г., бланков № … на сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР - ***, поради което на основание чл.304а, пр.3 във вр. с чл.304, ал.1 от НК и чл.54, ал.1 от НК й налага наказания «лишаване от свобода» за срок от 1/една/ година и «глоба» в размер на 1000.00/хиляда/ лева.

На основание чл.58а, ал.1 от НК намалява наложеното наказание лишаване от свобода с една трета, като подсъдимата Г.Н.Д. следва да изтърпи наказание «лишаване от свобода» за срок от 8/осем/ месеца.

2. На 11.12.2016г. в с.Д., обл.*** по ул.»Първа», до дом № … в посока центъра е управлявала моторно превозно средство – лек автомобил «Сузуки - Балено», който не е регистриран по надлежния ред, поради което на основание чл.345, ал.2 от НК и чл.54, ал.1 от НК й налага наказание «глоба» в размер на 500.00/петстотин/ лева.

На основание чл.23, ал.1 от НК подсъдимата Г.Н.Д. следва да изтърпи най-тежкото между така наложените наказания, а именно лишаване от свобода за срок от 8/осем/ месеца, чието изпълнение на основание чл.66, ал.1 от НК отлага за срок от три години.

На основание чл.23, ал.3 от НК към така наложеното най-тежко наказание лишаване от свобода присъединява наказанието глоба в размер на 1000.00 / хиляда/ лева.

На основание чл.307а от НК отнема в полза на държавата предмета на престъплението - банкнота с номинал 50.00/петдесет/ лева, сериен № БО6041980, емисия 2006г. на БНБ, предадена за съхранение в «Алианц Банк България»-АД – клон *** с договор от 15.03.2017г. за наем на сейф № 36 в обществен трезор на банката.

На основание чл.111, ал.1 от НПК вещественото доказателство, изготвено за целите на наказателното производство – оптичен носител с № 05-01-000758, съдържащ 10 файла, с рег.№ 7855р-9708, екз.2/27.12.2016г. на Дирекция «Вътрешна сигурност» при МВР, след влизане на присъдата в сила, да се върне на съответния орган – Дирекция «Вътрешна сигурност» при МВР.

На основание чл.112, ал.4 от НПК писмените документи – АУАН от 11.12.2016г., бланков № … на сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР – *** и АУАН от 11.12.2016г., бланков № … след влизане на присъдата в сила, да се предадат на сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР – ***.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимата Г.Н.Д. да заплати сторените по делото разноски в размер на 39.87 лева по сметка на ОД на МВР- град ***.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок от днес.

 

 

            Председател:                         Съдебни заседатели: 1/                       2/               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

град ***, 07.04.2017г.

 

 

           ***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД – НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ в открито съдебно заседание на седми април, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИПТЕН АЛИД

                                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.Д.С.

                                                                                                2.Х.Й.

            секретар: Ж.Х.

            при участието на прокурор: ЗЛАТКО ТОДОРОВ

            разгледа докладваното от председателя н.о.х.дело № 95/2017г. по описа на Окръжен съд – град ***

            Съдът на основание чл.309 от НПК, след постановяване на присъдата служебно и сам се занима с мярката за неотклонение на подсъдимата Г.Н.Д. и като взе предвид степента на обществена опасност на конкретно извършените от нея деяния и данните за личността й, включително и факта, че с крайния първоинстанционен съдебен акт на основание чл.66, ал.1 от НК изтърпяването на определеното на основание чл.23 от НК общо наказание е отложено за срок от три години

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наложената мярка за неотклонение „Гаранция в пари” в размер на 300.00/триста/ лева по отношение на подсъдимата Г.Н.Д., ЕГН ********** до влизане на присъдата в сила.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба и протест в седмодневен срок от днес пред Апелативен съд – град Варна.

 

 

 

                                                                   

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                            2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№………

07.04.2017г., град ***

 

 

***ки окръжен съд                                                                  Наказателно отделение

на седми април,

две хиляди и седемнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

                      

                                               Председател: Калиптен Алид

                            Съдебни заседатели: Д.С.

                                                               Х.Й.

 

като разгледа, докладваното от съдия Алид

НОХД № 95 по описа на съда за 2017г., след постановяване на присъдата, съдът сам и служебно постави за раглеждане въпроса относно мярката за процесуална принуда «забрана за напускане пределите на РБ»

 

Съдът прие за установено следното:

На 08.02.2017г. с постановление на наблюдаващия прокурор по досъдебно производство № …/2016г. по описа на Второ РУ при ОД на МВР – *** спрямо подсъдимата Г.Н.Д. е била наложена мярка за процесуална принуда «забрана за напускане пределите на Република България» до приключване на наказателното производство, която е потвърдена от съда с определение № … от 27.02.2017г. по ч.н.д. № 53/2017г. по описа на Окръжен съд –***.

На 07.04.2017г. по отношение на подсъдимата по н.о.х.д. № 95/2017г. е постановена присъда, с която на основание чл.23, ал.1 от НК за извършени в реална съвкупност две престъпления по чл.304а, пр.3 във вр. с чл.304, ал.1 от НК и по чл.345, ал.2 от НК й е наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, чието изпълнение на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено за срок от три години. Към така определеното най-тежко наказание е присъединено и наказанието глоба в размер на 1000.00/хиляда/ лева.

Въпреки, че крайният съдебен акт срещу подсъдимата Д. не е влязъл в сила, съдебният състав намира, че към настоящия момент няма процесуална пречка да й бъде отменена наложената мярка на процесуална принуда 4забрана за напускане на пределите на Република България  именно с оглед финализирането на производството в първоинстанционния съд.

Воден от горното, съдът

                                                                

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ наложената на подсъдимата Г.Н.Д., ЕГН ********** мярка за процесуална принуда ”забрана за напускане пределите на Република България”.

Определението подлежи на обжалване и протестиране с частна жалба и протест в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Варна.

Препис от определението да се изпрати в ОД на МВР – *** за сведение и изпълнение.

 

            Председател:                      Съдебни заседатели: 1/                        2/