Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    №77

 

                          гр.Добрич   27.04.2017г.

 

                      В  ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в публично заседание

на тридесет и първи март   през две хиляди и седемнадесета  година в състав:

 

                                                    Съдия: Таня Ангелова

при секретаря  Н.Б.                         като разгледа докладваното от Т.Ангелова т.д.№  9      по описа за 2017 г.и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по чл.607а,чл.625   във връзка с чл.630   ал.1  от ТЗ по молба на „С.”ЕООД с ЕИК **   за откриване на производство по несъстоятелност на „Б.”ЕООД с ЕИК -** гр.Ш. с последиците на чл.630 ал.1 от ТЗ.Сочи се в молбата,че ответникът е с изискуемо задължение по търговска сделка,неизпълнено  на падежа.

        След преценка на представените с молбата писмени доказателст

ва и заключението на вещото лице Д.Д. съдът намира,че молбата на кредитора за откриване на производство по несъстоятелност при условията на чл.632 ал.1 от ТЗ като основателна следва да се уважи,поради следните съображения:

        За да се открие производство по несъстоятелност съдът следва

да констатира наличието на двете материални предпоставки на чл.

607 а ал.1 от ТЗ-длъжник,който е търговец и неплатежоспособност на търговеца .Безспорно длъжникът е търговец по смисъла на чл.1 ал.2 т.2 от Търговския закон ,дружеството е учредено през 2008г. и след редица прехвърляния на дяловете с решение от 24.02.1016г. е с едноличен собственик на капитала А.  Д.Р.. .Налице е и втората материална предпоставка -неплатежоспособност на търговеца.Съгл. чл.608 ал.1 от ТЗ търговецът  е неплатежоспособен,ако не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините ,спрял е плащанията и пр.Видно от представената и неоспорена съдебно-счетоводна експертиза,базирана на извършена документална проверка и специални знания последният баланс на дружеството е към 31.*.2015г. към която дата ДМА са земи,сгради,машини,транспортни средства и автомобили с първоначална стойност 199 165 лв. и балансова стойност 156 627.66 лв. ,вземанията от клиенти са * 000 лв.В актива на баланса е посочена сума на парични средства от 281000 лв.,която фигурира в оборотна ведомост в касата на дружеството,но според вещото лице такава сума не е предадена на последния собственик.В пасива на баланса са отразени задължения в размер на 497 000 лв.,от които 413 999 лв. са по получени заеми и неплатени задължения към ** в размер на 10454.85 лв.,задължения към други кредитори 62 268 лв.Непокрита загуба по баланса на дружеството е в размер на 38 000 лв. и текуща загуба от 102 000 лв.Вещото лице сочи като дата на спиране на плащанията 31.*.2015г.,тъй като след тази дата няма извършвани плащания от дружеството.Същото сочи,че  финансовите му затруднения имат траен и необратим характер,тъй като коефициентите за рентабилност са отрицателна величина и показват невъзвращаемост на капитала,коефициентите на ликвидност са под единица и сочат,че дружеството изпитва сериозни затруднения при посрещане на текущите си плащания.Стойностите на показателя финансова автономност са много под единица и сочат,че дружеството е зависимо от външни кредитори като е налице много висок коефициент на задлъжнялост.Изводът на вещото лице е,че търговецът не е в състояние да покрие своите задължения.

        Молбата е подадена от легитимирано лице по чл.625 от ТЗ- кредитор по търговска сделка-запис на заповед от 15.08.2016г.

        Налице са предпоставките за постановяване на решение по чл.

632 ал.1 от ТЗ като се има предвид,че липсват налични парични средства по представените  писмени доказателства,както и по заключението на вещото лице,търговецът  е в  невъзможност  да покрие разноските за производството по несъстоятелност.Поканените кредитори по чл.629б от ТЗ не са предплатили посочените от съда разноски за откриване на производството.  Началната  дата на неплатежоспособност  е посочената от вещото лице,като търговецът  следва да се обяви в несъстоятелност и производството по делото да се спре.Дружеството следва да бъде осъдено да заплати на „С.”ЕООД заплатената държавна такса от 250 лв.и 300 лв. възнаграждение на вещо лице или общо 550 лв.

       Воден от гореизложеното Окръжният съд

                     Р      Е     Ш     И   :

       О Б Я В Я В А  неплатежоспособност  на „Б.”ЕООД ЕИК ** гр.Ш.,ул.”Д.” № * с начална дата 31.*.2015г.

       О Б Я В Я В А  „Б.”ЕООД гр.Ш. в несъстоятелност .

       НАЛАГА общи запор и възбрана върху имуществото на дружеството.

       ПОСТАНОВЯВА прекратяване на дейността на предприятието на дружеството.

       О С Ъ Ж Д А  ЕООД”Б.” ЕИК ** –в несъстоятелност гр.Ш.,ул.”Д.” № * да заплати на „С.”ЕООД ЕИК ** гр.Добрич,ул.”Х. А.”№ * съдебно-деловодни разноски от 550 лв./петстотин и петдесет лева/,от които 250 лв. държавна такса и 300 лв. възнаграждение на вещо лице,които следва да се изплатят от масата на несъстоятелността.

       СПИРА   производството по несъстоятелност.

       Решението може да се обжалва пред Апелативен съд  гр.Варна в

7-дневен срок от вписването в Търговския регистър .

       Препис от решението да се изпрати на Търговския регистър за вписване.

                                         Съдия: