О   П   Р   Е   Д   Е   Л    Е   Н   И  Е

                                                                      № 190

                                             Гр.ДОБРИЧ 19.04.2017г.

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН  СЪД  ТЪРГОВСКО  ОТДЕЛЕНИЕ  в  закрито заседание на ДЕВЕТНАДЕСЕТИ АПРИЛ 2017г.в състав:

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

 

  Като разгледа докладваното ч.т.д.№ 102/2017г.по описа на ДОС и за да се  произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е  по реда на чл.536 ГПК,вр. с чл.19,ал.5 от ЗТР.

  Образувано е по молба на И.П.А.,ЕГН:**********,***,чрез пълномощника му-адв.М.Г.,съдебен адрес:***,молба за спиране на регистърното производство в Търговския регистър при Агенция по вписванията,относно обстоятелства,заявени по партидата на Кооперация “ *********“,с.***,община Добричка,ЕИК ***,със заявление вх.№ ***,за които обстоятелства са взети решения на проведено на 08.04.2017г. Общо събрание на кооперацията.Искането за спиране е обосновано с наличието на висящ пред Добрички районен съд спор между молителя И.П.А.,ЕГН:**********,като член-кооператор и Кооперацията с правно основание чл.58 от ЗК,за отмяна на решенията на Общото събрание на кооперацията,проведено на 08.04.2017г.,което е основание на исканото вписване на промени по партидата на кооперацията.

  Съдът,като взе предвид постъпилата молба,данните по делото и извърши служебно справка в електронния сайт на Търговския регистър,намира за установено от фактическа  и правна страна следното:

  Видно от приложенията към молбата,въз основа на която е образувано настоящото дело,молителят е депозирал пред Районен съд,гр.Добрич,искова молба,вх.рег.№ ***/18.04.2017г.,с която е предявил  срещу Кооперация “ *********“,с.***,община Добричка,ЕИК ***,представлявана от председателя Петко Иванов П.,иск с правно основание чл.58,ал.1 от ЗК за отмяна на решенията,взети на проведеното на 08.04.2017г. Общо събрание на кооперацията.

  При извършената служебна справка в електронния сайт на Търговския регистър по партидата на  Кооперация “ *********“,ЕИК ***,ДОС констатира,че е подадено заявление,вх.рег.№ ***,за вписване на взети решения на проведено на 08.04.2017г.Общо събрание на кооперацията.По подаденото заявление няма отразено произнасяне.

  С оглед установеното ДОС намира,че молбата по чл.536 ГПК,вр. с чл.19,ал.5 от ГПК,с която е сезиран,е процесуално допустима-подадена е от лице,имащо интерес от нея,доколкото към момента е налице висящо регистърно производство.

  Разгледана по същество,молбата е основателна.

  Съгласно чл.19,ал.5 от ЗТР,регистърното производство пред Агенцията по вписванията се спира въз основа на акт на съда на основание чл.536 от ГПК.Нормата на чл.536,ал.1,т.1 от ГПК допуска спиране на охранителното производство,каквато безспорно е регистърното,когато има дело относно правоотношение,което е условие за  издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт,а съгласно ал.3 охранителното  производство по ал.1 се спира,ако са налице условията за издаване на искания акт,в случаите по чл.19,ал.5 от ЗТР.

  В случая е установено,че е налице висящ гражданскоправен спор пред ДРС между молителя и кооперацията,имащ за предмет законосъобразността  на  решенията,взети на проведено на 08.04.2017г.Общо събрание на кооперацията,които решения са условие за извършване на исканото пред Търговския регистър вписване на обстоятелства по заявлението с вх.рег.№ ***.Т.е. налице е именно хипотезата на чл.536,ал.1,т.1 от ГПК и регистърното производство следва да бъде спряно,до приключване с влязъл в сила съдебен акт на производството пред ДРС по искова молба,вх.рег.№ ***/18.04.2017г.Спирането на охранителното производство по чл.536,ал.1 от ГПК не се идентифицира с обезпечителното производство,тъй като е предвидено като самостоятелно основание.Проверката по чл.536 от ГПК е формална,като достатъчна предпоставка по чл.536,ал.1,т.1 от ГПК е наличието на образувано дело.Сезиран с искане за спиране на регистърното  производство,съдът не разглежда въпроса за вероятната основателност на предявения иск,като единствената абсолютна положителна предпоставка за допустимост на искането е наличието на правен интерес.

  На основание чл.540 от ГПК разноските по охранителните производства са за сметка на молителя.В случая молителят не е заплатил държавна такса по настоящото производство.Съдът,като взе  предвид нормата на чл.19,ал.2 от ЗТР,която задължава длъжностното лице по регистрацията да се  произнесе по постъпилото заявление за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на кооперацията незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването му,намира,че с оглед охраняване интереса на молителя не следва да оставя молбата му без движение,до внасяне на такса по нея,а на основание чл.77 от ГПК да го осъди за заплащането й с настоящия съдебен акт.Доколкото в Тарифата за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК,не е посочена изрично дължимата  по молба с  правно основание чл.536 от ГПК държавна такса,а и както вече се посочи,производството по чл.536 ГПК не се идентифицира с обезпечителното производство,съдът намира,че следва да осъди молителя да заплати държавна такса за образуване на настоящото дело в размер на 25.00 лв.,определена по реда на чл.16 от Тарифата за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК.

  Воден от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                          О   П   Р   Е   Д   Е  Л   И :

 

  СПИРА на основание чл.536 ГПК,във връзка с чл.19,ал.5 от ЗТР регистърното  производство по вписване на промени по партидата на Кооперация “ *********“,с.***,община Добричка,ЕИК ***,относно обстоятелства,за които са взети решения на проведено на 08.04.2017г. Общо събрание на кооперацията и които са заявени пред Агенция по вписванията-Търговски регистър със Заявление,вх.№ ***,до приключване с влязъл в сила съдебен акт на производството пред ДРС по искова молба,вх.рег.№ ***/18.04.2017г.

  ОСЪЖДА  на основание чл.77 от ГПК И.П.А.,ЕГН:**********,***,да заплати в полза на Окръжен съд-гр.Добрич сумата от 25.00 лв./двадесет и пет лева/,представляваща дължима държавна такса за настоящото  производство.

  ПРЕПИС от определението служебно да се изпрати незабавно на АВ-Търговски регистър.

  Определението,          съгл.чл.536,ал.3 от ГПК,подлежи на обжалване с частна жалба  пред Апелативен съд,гр.Варна,в едноседмичен срок от връчването му.

  Препис от определението да се връчи на пълномощника на молителя-адв.М.Г.,на посочения в молбата съдебен адрес.

 

                                                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: