О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

№ 556

Добрич,10.05.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито    съдебно заседание на  десети май       през две хиляди и седемнадесета    година в състав:                                             

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА    

                                            ЧЛЕНОВЕ  :      1.А. ПЕЕВА     

                                                                       2.ЕЛИЦА СТОЯНОВА     

Секретар…………….

сложи за разглеждане В.ч. гр. дело №167 по описа на съда за 2017 г., докладвано от съдията Ал.Пеева и за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по чл.274 от ГПК .

         Постъпила е жалба с вх.№2385/13.04.2017г. на „*** „АД  с ЕИК *** с .Дончево чрез адв. К.П. САК срещу определение  от 14.02.2017г. на РС Ген.Тошево ,постановено по гр.д. 267/2016г. ,с което е прекратено производството по делото, поради недопустимост на иска  и липса на правен интерес.

         Определението било неправилно и незаконосъобразно. Ищецът заявявал самостоятелни права върху имота и правен интерес,които съдът не кредитирал .

В отговор  ответниците И.Ш. и  П.Т. чрез адв. Ал.Н.  оспорват жалбата.

Ответникът  Д.Т. не заема становище .

Ответникът  „***“ЕООД   оспорва жалбата .

Претендира сторените съдебни разноски .

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима .

Разгледана по същество е основателна .

Проуизводството по делото е образувано по предявен иск от „*** „АД  срещу И.Ш.,  П.Т., Д.Т. и   „***“ЕООД за признаване за установено, че не са собственици  на 730 кв.м.  с идентификатор  № *** ,съответно  идентификатор  № ***.

Твърдяно е ,че  е придобил собствеността върху  на 1716 кв.м.  с идентификатор  ***/,от които продал 600 кв.м. на трето лице.Върху имота имало изградени ресторант ,сгради, кухня  ,склад. Бил образуват от имот №*** целият от 5253 кв.м.

Този имот и имот №***  ответниците придобили  по земеделска реституция , която според  ищеца била нищожна и чиято нищожност се иска от съда да бъде провъзгласена . Нищожни били и последващите договори за делба , които ответниците сключили  .Сочи се ,че по-късно те отчуждили част от имота на  четвъртия ответник, който също не е придобил собствеността.

Представени са скици ,които  удостоверяват ,че  имоти с  ***/, *** съответно  идентификатор  № *** са идентични и индивидуализирани.

В уточняващите молби  и представени доказателства –нотариален акт  ищецът заявява права върху посочените имоти предмет на спора . Доколко исканията са относими е въпрос по същество на спора .

По отношение на правния интерес съдът намира следното : На въззивния съд служебно е известно  и от справка ,която прилагаме,че между страните са водени много спорове с предмет посочените идентификатори .За да се прецени правния интерес, след справка  по делата следва да се установи и силата на присъдено нещо на постановените актове .

С  оглед на това  определението е неправилно ,следва да се отмени  и делото върне за разглеждане от първоинстанционния съд.

Водим от горното Добричкият окръжен съд

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

ОТМЕНЯ  определение  от 14.02.2017г. на РС Ген.Тошево, постановено по гр.д. 267/2016г. и връща делото за продължаване съдопроизводствените действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО   не  подлежи на обжалване.

 

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ  :                     ЧЛЕНОВЕ  : 1.     

 

 

                                                                                            2.