О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

  566         12.05.2017 г.,

 

град Добрич

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ : ТАНЯ  АНГЕЛОВА

                                                         ЧЛЕНОВЕ : ЕВА  ИВАНОВА

 мл.с. МАРИНА  ГЕОРГИЕВА

 

разгледа докладваното от съдия Таня Ангелова в.гр.д. № 179 по описа за 2017 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

         Производството е образувано по жалба с вх. рег. №2615/26.04.2017г. на М.К.В., ЕГН **********,*** срещу  Постановление на ДСИ при РС – Генерал Тошево от 28.03.2017г., с което е оставена без уважение молбата на длъжника по и.д. 19/17г. по описа на районния съд, за изменение на размера на адвокатското възнаграждение, определено на взискателя.

         След като се запозна с материалите по делото и с изложеното в жалбата, Въззивният съд установи, че в обжалваното постановление е допусната очевидна фактическа грешка, а именно – личното име на длъжника М.К.В. е изписано погрешно като „Иванка“.

Законодателят не е дал легално определение на понятието "очевидна фактическа грешка". В правната теория е прието, че очевидна фактическа грешка е всяко несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на съдебния акт. Такива грешки може да са погрешно посочване от съда на имената на страните, погрешно пресметнати суми и т.н.

Съгласно  чл. 247, ал. 1 ГПК съдът по своя инициатива или по молба на страните може да поправи допуснатите в решението очевидни фактически грешки. Компетентен да се произнесе за поправката е съдът, постановил съответния съдебен акт.

По изложените съображения Въззивният съд намира, че производството по настоящето дело следва да се прекрати и делото да се върне за поправка на очевидната фактическа грешка, допусната в диспозитива на обжалваното постановление.

 

Водим от гореизложеното, Добричкият окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д. № 179/2017 г. по описа на Окръжен съд - Добрич.

 

ВРЪЩА делото на Районен съд – Генерал Тошево за поправка на очевидна фактическа грешка.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 

                                                                                               2.