ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 596

гр.Добрич, 23.05.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на двадесет и трети май през 2017г. в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА ч.гр.дело №213 по описа за 2017г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по чл. 255 и сл. от ГПК, образувано въз основа на молба вх.№3219/22.05.2017г., подадена от  адв.М.Г.,в качеството  й на пълномощник на Н.П.Ж. с ЕГН ********** ***.№ 291/2016 год. по описа на Генералтошевски районен съд, за определяне на срок за изпращане на подадена от страната частна жалба срещу разпореждане за връщане на въззивна жалба срещу решението по делото.

Молбата е подадена в ДОС в нарушение на процедурата по чл.255, ал.2 от ГПК, т.е.не е подадена  чрез съда, от чието бездействие страната се оплаква, не е приложено становището на районния съд, липсва и делото, при което не може да се правят изводи за това дали посоченото в молбата процесуално действие е наистина дължимо от първоинстанционния съд и дали извършването му е забавено /има ли подадена редовна частна жалба, подлежаща на администриране на горната инстанция след изчерпана процедура по чл. 276, ал.1 от ГПК/, както и дали подалият молбата адвокат е действително пълномощник на молителката по делото.

 Горното налага производството по молбата да се прекрати и същата да се изпрати на първоинстанционния съд за окомплектоване с делото и прилагане на становище по  чл. 255, ал.2 от ГПК. Делото и становището не могат да бъдат изискани служебно от горния съд, защото подобен подход би изключил възможността по чл. 256 от ГПК за удовлетворяване на молбата от първоинстанционния съд.

 По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по ч.гр.д.№ 213/2017 год. на ДОС и

ИЗПРАЩА молба вх.№3219/22.05.2017г., подадена от  адв.М.Г.,в качеството  й на пълномощник на Н.П.Ж. с ЕГН ********** ***.№ 291/2016 год. по описа на Генералтошевски районен съд, за надлежното и окомплектоване по чл. 255 и сл. от ГПК и администрирането й на горната инстанция за разглеждане.

Определението е окончателно.

 

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: