Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

29

 

град Добрич, 25.05.2017 година

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД - НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ, в публично съдебно заседание на двадесет и трети май, две хиляди и седемнадесета година, в  състав:

                                                          

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Флорентина Неделчева

                                                        ЧЛЕНОВЕ:  Георги Павлов  

                                                                                          Калиптен Алид                         

                                                                                  

                                                                              

при участието на секретар П. П., като изслуша докладваното от съдия К.Алид в.н.ч.х.д. № 105 по описа за 2017г. на Добрички окръжен съд, за да се произнесе,  взе  предвид  следното:

 

С присъда № 15/08.03.2017г. по н.ч.х.д. № 879/2012г. по описа на Районен съд – Добрич подсъдимият Т.А.Т. е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото му частно обвинение за престъпление по чл.130, ал.1 от НК, а именно за това, че на 10.01.2011г. около 19.00 часа в град Добрич е причинил на М.Г.М., ЕГН ********** лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, извън случаите на чл.128 от НК и чл.129 от НК.

Частният тъжител чрез процесуалния си представител иска отмяна на пръвоинстанционната присъда и постановяване на нова - осъдителна присъда, включително с уважаване на гражданския иск, по който липсва каквото и да е произнасяне в първоинстанционния съд. Алтернативно се прави бланкетно искане за връщане на делото поради допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон.

След като обсъди и прецени събраните в хода на разследването материали, становищата и доводите на страните, съдът счете, че е налице основание за отмяна на поднадзорния съдебен акт поради допуснати съществени процесуални нарушения и връщане на делото за разглеждане на първоинстанционния съд от нов състав по следните съображения:

- Първоинстанционният съдебен състав е базирал своя краен съдебен акт на гласни доказателства - показанията на свидетелката П. Н. С., приобщени на основание чл.281, ал.1, т.4 от НПК, без същата изобщо да е била призовавана по делото.

С гореописаната констатация се установява, че са били нарушени едни от основните принципи в наказателния процес, обективирани в чл.17 и чл.18 от НПК – непосредственост и устно извършване на наказателното производство.

Не на последно място, следва да се отбележи, че визираните показания нямат никаква доказателствена стойност с оглед допуснато съществено процесуално нарушение във фазата на разпоредителното заседание от съдебния състав, разглеждал делото – не е била индивидуализирана правната квалификация на процесното деяние.

- В мотивите на присъдата е налице формално посочване на събраните гласни доказателства, без да се конкретизира какви обстоятелства се установяват с показанията на свидетелите, като прави впечатление, че са обективирани крайни правни изводи с използване на обши фразеологични изрази.

Изложеното дава основание да се приеме, че поднадзорният акт не е обоснован. Ето защо, независимо, че от въззивната инстанция биха могли да бъдат отстранени част от допуснатите процесуални нарушения при събиране на доказателствата, следва делото да бъде върнато за повторно разглеждане от нов съдебен състав в РС- град Добрич  поради невъзможността да бъде санирано неизпълнението на разпоредбата на чл.305, ал.3 от НПК за обосноваване на крайния съдебен акт.                  

С оглед допуснатото съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните при постановяване на първоинстанционната присъда – липсата на подробен  анализ на доказателствата, респ. позоваването на дискредитирана доказателствена съвкупност, които в константната практика на съдилищата се отъждествяват с дефицит на мотиви/чл.348, ал.3, т.2, пр.1 от НПК/, настоящият съдебен състав не би могъл да се произнесе по другите, наведени в жалбата основания за неправилността й, а те трябва да се съобразят при новото разглеждане на делото.

При последващото разглеждане на делото следва да се имат предвид и указанията на предходен въззивен състав относно приложението на чл.307 от НПК/произнасяне по гражданския иск/.

Поради гореизложените съображения и на основание чл.335, ал.2 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

Отменя изцяло присъда № 15/08.03.2017г. по н.ч.х.д. № 879/2012г. по описа на РС- град Добрич и връща делото за разглеждане от нов състав.

Решението е окончателно.

 

 

                    Председател:                                                     Членове: 1/                             

 

                    

                                                                                             2/