О П Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е  № 160

 

град ***, 16.05.2017г.

 

***ки окръжен съд, наказателна колегия, в публично заседание на девети май, две хиляди и седемнадесета година, в състав :  

                                  

                                                                                       Съдия :  Калиптен Алид

                                                                            Съдебни заседатели:  И.Г.       

                                                                                                                 М.Р.

                                                                                 

Секретар Тодорка Драганова

Прокурор Радослав Бухчев,

постави за разглеждане ч.н.д. № 118/2017г. по описа на Окръжен съд - град ***,  докладвано от съдия Алид и за да се произнесе, взе предвид следното: 

 

Производството е образувано по реда на чл. 451-452 от НПК във връзка с чл. 43а, т.1 от НК по предложение на Председателя на Пробационен съвет с район на действие Районен съд - град *** при ОС ”ИН” - ***, Пробационна служба – звено *** за замяна на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото, наложена на И.Г.П. с друга пробационна мярка – „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа  без разрешение от пробационния служител или от прокурора.

В съдебно заседание представителят на ОС ”ИН” с район на действие РС – град *** поддържа предложението.

Представителят на ОП - град *** счита предложението за основателно и пледира за уважаването му.

Защитникът на осъдения застъпва тезата, че предложението следва да се уважи като основателно, тъй като е съобразено със здравословното състояние на осъдения. При дадена последна дума И.Г.П. се присъединява към становището на защитника си, но прави възражения относно срока за изтърпяване на пробационната мярка. Същият счита, че неправилно са били отчетени отработените от него часове в изпълнение на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото”.

След като обсъди и прецени приложения по делото доказателствен материал, съдът установи:

И.Г.П. е осъждан три пъти, съответно: 1/ с влязъл в сила краен съдебен акт на 17.03.2009г. по НОХД 258/2009г. по описа на РС – *** за извършено на 29.11.2008г. престъпление по чл.343б, ал.1 от НК; 2/ с влязъл в сила на 21.07.2011г. краен съдебен акт по НОХД 1468/2011г. по описа на РС – *** за извършено на 26.06.2011г. престъпление по чл.343б, ал.2 от НК  и 3/ с влязъл в сила на 22.05.2012г. краен съдебен акт по НОХД № 576/2012г. по описа на РС – *** за извършено на 28.12.2011г. престъпление по чл.343б, ал.2 от НК.

 Предмет на разглеждане в настоящото производство е изпълнението на наложеното на осъдения П. по последното визирано дело наказание „пробация” със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от три години с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице три пъти седмично; „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от три години и 300 часа годишно „безвъзмезден труд в полза на обществото” за срок от три години.

Видно от приложеното по делото досие № ПР-178/2012г. е, че наказанието е било приведено в изпълнение на 18.08.2014г., като на същата дата П. е бил запознат за правата и задълженията си по време на изпълнение на наложените пробационни мерки.

При изтърпяването на първите две пробационни мерки, с малки изключения, не са констатирани нарушения, които да обуславят предприемането на съответни действия за тяхната замяна с друга пробационна мярка или с наказание лишаване от свобода, но е  налице системно неизпълнение на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото” от страна на осъдения.

       Видно от приложените материали по делото е, че с оглед изпълнение на мярката „безвъзмезден труд в полза на обществото“ на 22.08.2014г. е било сключено споразумение с Община ***/стр. 19/ и на осъдения е била връчена Заповед да изработи безвъзмездния труд на общински обекти в с.***/стр.20/. П. e подписал Декларация/стр.18/ за изпълнение на тази пробационна мярка. На срещите с пробационен служител основна тема на разговорите е било изпълнението на безвъзмездния труд.  Общо от наложените му 900 часа за три години, Г. е изработил 371 часа, като неотработената част възлиза на 529 часа/вж. отчетна книжка/. Неизпълнението на безвъзмездния труд е отразено в констативни протоколи/стр.40; 44; 66; 71; 88; 97; 102/. Осъденият не е спазвал и изготвените на основание чл.255, ал.1 от ППЗИНЗС месечни графици, в които се определят дните и часовете за изпълнение на безвъзмездния труд/стр. 41-42; 46-47; 77-78; 80-81; 98-99/.            

        Поради неизпълнението на безвъзмездния труд са му били наложени следните наказания:

       -  На 14.12.2016г. на основание чл.227, ал.1, т.1 от ЗИНЗС – Забележка /стр. 101/.

              - На 13.03.2017г. на основание чл.227, ал.1, т.2 от ЗИНЗС – Писмено предупреждение за предложение за замяна на „пробацията“ с наказание „лишаване от свобода“ /стр.106/.

        С оглед депозираните от П. медицински документи относно здравословното му състояние – амбулаторни листове и епикризи/стр. 68; 69; 70; 75-76; 84-87; 91-93; 94-95/ е изготвено настоящото предложение, внесено в Окръжен съд – *** от Пробационна служба – звено *** при ОС”ИН” – *** за замяна на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото с друга пробационна мярка – „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа  без разрешение от пробационния служител или от прокурора.

При изложените съображения и предвид липсата на осъществен предупредителен, превантивен и превъзпитателен ефект на наложените наказания по чл.227, ал.1 от ЗИНЗС спрямо осъдения, процесното предложение се явява законосъобразно и обосновано. Под предлог за влошено здравословно състояние П. е преустановил изпълнението на наложената му пробационна мярка, отклонявайки се от изтърпяване на постановената от съда санкция, поради което съгласно чл.43а, т.1 от НК наложената пробация подлежи на замяна с друга пробационна мярка, а именно „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа  без разрешение от пробационния служител или от прокурора. Ето защо, съгласно чл.43а, т.1 от НК остатъкът от 529 часа от наложената пробационна мярка подлежи на замяна с горепосочената пробационна мярка съобразно предвиденото от закона съотношение за преобразуване, а именно за срок от 1 година, 5 месеца и 14 дни. Наведените доводи от осъдения, че при изпълнение на пробационната мярка по чл.42а, ал.2, т.6 от НК не са били отчетени всички отработени от него часове, се явяват голословни и неподкрепени с доказателства. Видно от отчетната книжка е, че срещу всяка дата и отработени часове той е положил подписи без възражения в тази насока.

Воден от изложеното и на основание чл.452, ал.3 във вр. с ал.1 от НПК във вр. с чл.43а, т.1 от НК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

Заменя остатъка от 529 часа на пробационната мярка «безвъзмезден труд в полза на обществото», наложена на И.Г.П., ЕГН ********** по н.о.х.д.№ 576/2012г. на Районен съд - град *** с пробационна мярка „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа  без разрешение от пробационния служител или от прокурора за срок от 1 година, 5 месеца и 14 дни.

След влизане на съдебния акт в сила, да се направят съответните отбелязвания в бюлетина за съдимост.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - град *** в седмодневен срок от уведомяването на страните.                                                                

 

 

Съдия :                         Съдебни заседатели : 1.                             2.