О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

150

гр.Добрич, 12.05.2017г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Добрички  окръжен  съд,   наказателно  отделение,  публично съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и седемнадесета година,

Председател: Атанас Каменски,

Съдебни заседатели: Х.Г. и С.Д.,

Прокурор: Радослав Бухчев,

Съдебен секретар:Б.М.-Ю.,

н.ч.д. №119  по  описа  на  Окръжен съд-гр.Добрич  за  2017г.

Производството е образувано по реда на чл.306, ал.1, т.1, пр.1 от НПК по предложение на ОП-гр.Добрич за определяне на общо наказание на Н.С.И. по н.о.х.д.№108/2016г. на ОС-гр.Добрич и н.о.х.д.№526/2016г. на РС-гр.Нови Пазар.

В съдебно заседание представителят на ОП-гр.Добрич поддържа искането за групиране на санкциите, както и за завишаване на общото наказание.

Осъденият  и защитникът поддържат предложението в първата му част, респективно-оспорват наличието на основания за приложението на чл.24 от НК.

Предмет на производството са две осъждания:

С определение от 03.11.2016г. по н.о.х.д.№526/2016г. на РС-гр.Нови Пазар, за извършено на 26.04.2016г. престъпление по чл.196, ал.1, т.1 от НК, за което на И. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца.

С присъда №20/31.05.2016г. по н.о.х.д.№108/2016г. на ОС-гр.Добрич, за извършено на 14.04.2015г. престъпление по чл.343, ал.4, във в-ка с ал.3, пр.1-пр.4, б.“а“, пр.1 и б.“б“, пр.1, във в-ка с ал.1, б.“б“ и б.“в“ от НК, за което на лицето е наложено лишаване от свобода за срок от четири години.

Деянията, предмет на двете дела са осъществени при условията на реална съвкупност помежду си, поради което и на основание чл.25, във в-ка с чл.23 от НК, за същите следва да бъде определено общо наказание в размер на по-тежката от двете санкции, а именно-лишаване от свобода за срок от четири години.

По отношение приложението на чл.24 от НК:

До процесните две производства И. е съден шестнадесет пъти за общо деветнадесет престъпления, част от които-продължавани, т.е. включващи повече от едно посегателство, като са налице четиринадесет квалифицирани кражби, от които три-при опасен рецидив, два случая на противозаконно отнемане на МПС, бягство от затвора и противозаконно лишаване от свобода. Наказанията за същите са били групирани по най-благоприятен за осъдения начин в отделно изтърпявани съвкупности, една от които е лишаване от свобода за срок от три години.

Последното изтърпявано от И. наказание е по н.о.х.д.№6796/2013г. на РС-гр.Варна. Изпълнението на наложената за бягство от затвора пробация е приключило към 24.04.2016г. В срока на реализиране на тази санкция е осъществено транспортното престъпление по н.о.х.д.№108/2016г. на ОС-гр.Добрич, извършено в пияно състояние, съпроводено с бягство от местопрестъплението и причинило смъртта на едно лице и средна телесна повреда на друго. До приключването на процеса за това престъпление и само два дена след изтърпяване на пробацията е осъществено и деянието, предмет на  н.о.х.д.№526/2016г. на РС-гр.Нови Пазар.

За извършената при условията на опасен рецидив кражба, въз основа на сключено с обвинението споразумение е наложено наказание лишаване от свобода, индивидуализирано по реда на чл.55 от НК значително под минималния размер и малко над законоустановения минимум. Подчертано снизходителна е и наложената за транспортното престъпление санкция, първоначално определена като една втора от средния за престъплението размер и допълнително редуцирана до лишаване от свобода за срок от четири години, с оглед проведеното съкратено съдебно следствие. В резултат простото групиране на двете санкции по реда на чл.25, във в-ка с чл.23 от НК, предполага определяне на общо наказание лишаване от свобода за срок от четири години, при условия, че за извършените престъпления са въведени специални минимуми от две, респ. три години, при максимален срок за всяко-десет години. В този си размер общата санкция би била напълно неадекватна на изключителната тежест на осъществените процесни и предходни деяния, както и на демонстрираната от дееца трайна асоциална нагласа и упорито незачитане на законите в страната.

Предвид горните констатации и съображения, с оглед цялостната фрапираща като обем и разнородност престъпна деятелност на осъдения, констатирайки, че упражнената до момента наказателна репресия се е оказала явно негодна да постигне целите по чл.36 от НК и приемайки, че с действията си И. съставлява реална и непосредствена заплаха за обществото, настоящият състав намери за безусловно необходимо прилагането на разпоредбата на чл.24 от НК, посредством максимално завишаване на общата санкция, но до размера, претендиран от обвинението, а именно-с осем месеца. При изпълнение на същата следва да бъде зачетено изтърпяното до момента наказание по н.о.х.д.№526/2016г. на РС-гр.Нови Пазар и н.о.х.д.№108/2016г. на ОС-гр.Добрич. Що се касае до претенцията на защитата за допълнително приспадане на пробацията по н.о.х.д.№6796/2013г. на РС-гр.Варна, искането следва да се отхвърли като недопустимо поради очевидно противоречие с материалния закон.

Воден от изложеното и на основание чл.306, ал.1, т.1 от НПК съдът

О П Р Е Д Е Л И:

На основание чл.25, във в-ка с чл.23 от НК определя на Н.С.И. с ЕГН:********** общо наказание по н.о.х.д.№108/2016г. на ОС-гр.Добрич и н.о.х.д.№526/2016г. на РС-гр.Нови Пазар в размер на най-тежката от наложените санкции, а именно-лишаване от свобода за срок от четири години.

На основание чл.24 от НК увеличава така групираното наказание до лишаване от свобода за срок от четири години и осем месеца, като определя първоначален общ режим-съобразно чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

На основание чл.25, ал.2 от НК зачита изтърпяното до привеждане на определението в изпълнение наказание по н.о.х.д.№526/2016г. на РС-гр.Нови Пазар и н.о.х.д.№108/2016г. на ОС-гр.Добрич.

Определението подлежи на обжалване и протест пред АС-гр.Варна в 7-дневен срок от днес.

 

Председател: ………                     Заседатели:  ...……..                         ……….