Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 84

 

                                       Гр.Добрич  03.05.2017г.

 

                                      В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд  търговско отделение в закрито заседание на трети май  през две хиляди и  седемнадесета година в състав:

 

                                                      СЪДИЯ: ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

При секретаря                             като разгледа докладваното от Т. Ангелова т.д.№ 106/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по реда на чл.25 от Закона за търговския регистър.

        Образувано е по подадена жалба от ЕООД”***”в ликвидация гр.Добрич,представлявано от ликвидатора *** чрез адв.М.Г.  против отказ на длъжностното лице по регистрация при Агенцията по вписванията да впише заличаване на дружеството.Сочи се в жалбата,че са представени изискуемите доказателства,от които е видно,че дружеството няма задължения и няма налично имущество.От баланса се установявало само наличието на капитала,който е разпределен след приключване на ликвидацията,посочено в отчета и пояснителния доклад.Твърди се,че длъжностното лице по регистрацията има само правомощията по чл.21 от Наредба № 1 за формална констатация за наличието на изискуемите документи и тяхната редовност от външна страна.Не било изпълнение императивното задължение  по чл.22 ал.5 от ЗТР да се дадат указания на заявителя за отстраняване на нередовност,което водело до незаконосъобразност на отказа.

        Жалбата е подадена в законоустановения срок,видно от приложеното известие за доставяне отказът е връчен на жалбоподателя   с дата 12.04.2017г.,а жалбата е постъпила на 18.04.2017г.

        Разгледана по същество жалбата е основателна.Пред Агенцията по вписванията са представени със заявление обр. А-4 от Наредба № 1 с молба за заличаване на дружеството с приложени изискуемите документи съгл. чл.273 ал.1 от ТЗ .

        Правомощията на длъжностното лице по регистрацията и обхвата на проверката,която то следва да извърши са уредени в чл.21 от ЗТР.Длъжностното лице по регистрация проверява дали е подадено заявление за исканата регистрация по образеца,предвиден в цитираната Наредба,дали заявеното обстоятелство подлежи на вписване,дали заявлението изхожда от оправомощено лице и към него приложени ли са всички  документи,съгл.изискванията на закона,съответно подлежащия на обявяване акт,съществува ли заявеното за вписване обстоятелство,дали е платена съответната държавна такса за вписване .Може да се направи извод,че проверката е само досежно спазването на формата на подадените документи и представителната власт на заявителя,както и наличието на изискуемите се за съответното вписване приложения.От представените доказателства се установява,че   са налице изискуемите от ЗТР и чл.273 от  ТЗ писмени доказателства.Видно от приложените баланс и отчет на ликвидатора,пояснителен доклад и решение на едноличния собственик дружеството няма налично имущество и няма задължения към кредитори.Отразената сума в баланса в графа”парични средства” не сочи на „неприключили взаимоотношения” ,както е приело длъжностното лице по регистрацията.В решението на едноличния собственик от 04.04.2017г.изрично е посочено,че се касае до капиталът на дружеството,който се разпределя на собственика. Отказът  на Агенцията по вписвания да впише сочените обстоятелства е неправилен и незаконосъобразен,поради което следва да бъде отменен,като се укаже да се извърши вписване на заличаването.

       Воден от гореизложеното Окръжният съд

                    Р    Е    Ш   И  :

       О Т М Е Н Я      отказ  № ****/12.04.2017г.  на Агенция по вписванията,Търговски регистър да впише заявеното от адв.М.Р.Г.  като пълномощник на *** –едноличен собственик и управител на  „*****”ЕООД гр.Добрич ЕИК **** заличаване на дружеството.

        З А Д Ъ Л Ж А В А  Агенция по вписванията да впише заличаване на дружеството по заявление вх.№ *****/10.04 .2017г.на адв.М.Г..

     Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в седмодневен срок от съобщаването му.

                                                                   Съдия: