О   П   Р   Е   Д   Е   Л    Е    Н    И    Е № 251

 

Гр.Добрич ,23.05.2017 година

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИ окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  двадесет и трети май  ,две хиляди и седемнадесета година,в състав:

                                 

                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

т. дело № 65  по описа за 2017 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

        

Делото е образувано по подадена искова молба от ***“,град Добрич срещу Сдружение с нестопанска цел „****“,гр.Добрич за отмяна на взетите решения на общо събрание,проведено на 10.02.2017 г.

След образуване на делото,при започнатата двустранна размяна на книжата по делото е постъпило заявление от И.С.К. ЕГН-**********,в качеството му на ликвидатор на СНЦ „****“,с което уведомява съда,че с Решение №19/06.03.2017 г. по ф.дело №525/2006 г. е вписана промяна по партидата на сдружението,като е постановено заличаването му.Към заявлението е приложено ксекопие на цитираното решение.

Съдът извърши служебна справка и констатира,че действително,с  Решение №19/06.03.2017 г. по ф.дело №525/2006 г. ДОС е заличил сдружението.

Исковата молба е заведена в ДОС на 10.03.2017 г.

Предявените искове са недопустими поради липсата на положителна процесуална предпоставка за предявяването им, а именно - правоспособност на посочения ответник.Справката в регистъра на ЮЛНЦ

установява , че посоченото от ищеца като ответник юридическо лице с нестопанска цел е заличено на 06.03.2017 г., т.е. преди депозирането на исковата молба в Добрички окръжен съд, което е станало на 10.03.2017 год..

При така възприетата фактическа обстановка, настоящият съдебен състав прави следните правни изводи:

      Възникването, съществуването и надлежното упражняване на право на иск зависи от наличието на съответни положителни процесуални предпоставки или липсата на определени процесуални пречки. Една от абсолютните процесуални предпоставки, за да бъде проведено успешно исково производство, е да съществуват правосубектни страни. Процесуалните правоспособност и дееспособност, респективно процесуалната правосубектност /за юридически лица/ са от категорията на процесуалните предпоставки, за които съдът следи служебно. Доколкото процесуалната правосубектност на дадено юридическо лице представлява признатата от закона възможност това лице да бъде субект на процесуални правоотношения като страна, то несъществуването на юридическото лице в правния мир към момента на предявяване на иска, изключва валидното възникване на процесуално правоотношение и настъпване на целените от ищеца правни последици.

      В конкретния случай е предявен иск срещу юридическо лице, което преди подаване на исковата молба е загубило своята правосубектност поради прекратяване и заличаване.Със заличаването от регистъра на ЮЛНЦ, същото губи своята правосубектност и не би могло да бъде надлежна страна в процеса по смисъла на чл.26, ал.1 ГПК. Това лице не би могло да извършва правно валидни процесуални действия, нито срещу него биха могли да се предприемат такива действия. Ето защо настоящият съдебен състав приема, че е недопустимо провеждането на исково производство при първоначална липса на правен субект, какъвто е настоящия случай.

Гореизложеното налага производството да се прекрати,поради недопустимост на иска,а исковата молба да се върне на ищеца.

Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

О  П   Р   Е   Д   Е  Л   И :

 

 

                 ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

                 ВРЪЩА подадената от ***“,град Добрич  искова молба.

                 Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски апелативен съд в седмичен срок от съобщаването му ищеца.

 

                                                                            Окръжен съдия: