О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е     № 226 

                                    гр.Добрич 

                                     10.05.2017г.

 

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ            в з.з. на десети май

през две хиляди и седемнадесета  година

в състав:

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: А.ПАНАЙОТОВА     

                                                          ЧЛЕНОВЕ: Т.СТОЕВА

                                                                             М.ГЕОРГИЕВА

                                                                                                                              

при  секретаря ……….……..........................      и в присъствието на прокурора...............................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик  Стоева             Ч.  т.д.№110 по описа за 2017 г.и за да се произнесе взе предвид   следното.......................:

   Производството е по чл.274 ал.1 т.1 от ГПК.

   Постъпила е частна жалба от Ю.В.И. ЕГН **********,чрез пълномощника й Б.З.,ВАК,съдебен адрес ***,офис 1 срещу Определение №* от 04.04.2017г.по гр.д.№89/2017г. по описа на РС гр.Балчик,с което производството по делото е прекратено,поради неотстраняване на нередовности в исковата молба в указания от съда срок.

   Частната жалба е депозирана в законоустановения срок и е допустима.

   Като прецени доводите на жалбоподателя и мотивите на обжалваното определение Окръжният съд намира за установено следното:

   С разпореждане от 17.02.2017г. районният съд е указал на жалбоподателя-ищец в производството да отстрани следните нередовности на исковата молба-да обоснове правния интерес от предявения иск по чл.440 от ГПК,да подпише исковата молба или да представи надлежно заверено адвокатско пълномощно,да представи вносна бележка за допълнителна държавна такса в размер на 458,94 лв. и да впише исковата молба.

   С уточняваща молба от 06.03.2017г. ищецът уточнява,че предявява иск,с правно основание чл.170 от ЗЗД-за обявяване нищожност на договорна ипотека,съгласно НА№*,том 10,рег.№*,дело №*/2007г.на Нотариус Обретен Обретенов.Правния интерес,обоснован още с предявения иск се състои в това,че срещу недвижимия имот на ищцата е насочено изпълнение от ЧСИ Сл.Сербезов ,като последната е счетена за ипотекарен длъжник и съществува опасност имота й да бъде изложен на публична продан.Сочи се,че макар в исковата молба да се цитират нарушения на разпоредбите на чл.чл.166,чл.* и чл.170 от ЗЗД,предявеният иск е с правно основание чл.170 от ЗЗД-да се прогласи нищожността спрямо ответника „СИБАНК“ЕАД на договора за ипотека.Представено е адвокатско пълномощно.Счита се,че внесената държавна такса отговаря на цената на иска,която е определена от стойността на данъчната оценка на имота и не се дължи довнасяне на допълнителни държавни такси,както и че не се налага вписване на молбата.

   Районният съд е счел,че с уточняващата молба не са отстранени констатираните нередовности и е прекратил производството по делото.

  Жалбата е основателна.

  От обстоятелствената част на исковата молба се установява,че срещу недвижимия имот на жалбоподателката е насочено изпълнение за задължения на „***“ ООД,образувано е изпълнително дело №297/16 по описа на ЧСИ С.Сербезов,на 13.12.2016г. е описан недвижимия имот на ищцата и е изготвена оценка.  Ищцата счита,че учредената върху имота й ипотека е нищожна,поради неспазване на изискванията на чл.170 от ЗЗД,поради което настоява съдът да установи твърдяната нищожност.Касае се до един иск,държавната такса по който е правилно определена и внесена.Искът за нищожност на договор за ипотека е облигационен,а цената му се определя от размера на данъчната оценка,върху която се дължи 4% държавна такса.Неправилен е извода на съда,че е предявен иск по чл.440 от ГПК,както и че са налице три обективно съединени иска,по всеки от които се дължи държавна такса.В тази насока е Определение №500 от 16.11.2016г.на ВКС по ч.т.д.№2223/2016г. Първо ТО.Молбата действително следва да се впише ,но това не е основание за прекратяване на производството по делото.С уточняващата молба са отстранени констатираните от съда нередовности на исковата молба,поради което съдът неправилно е прекратил производството по делото.

   С тези мотиви обжалваното определение следва да  бъде отменено,а делото върнато за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

  ОТМЕНЯ Определение №* от 04.04.2017г.по гр.д.№89/2017г. по описа на РС гр.Балчик,с което производството по делото е прекратено,поради неотстраняване на нередовности в исковата молба в указания от съда срок,КАТО

  ВРЪЩА делото на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

 Определението не подлежи на обжалване.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:1.               2.