О   П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   № 263

 

                                    Гр.Добрич      31.05.2017г.

 

                                   В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание на тридесет и първи май  през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

                                                                     1.ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:

                                                                     2. ГЕОРГИ ПАВЛОВ

 

При секретаря                                        като разгледа докладваното от Т.Ангелова в.ч.т.д.№ 132/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по чл.274 от ГПК във вр. с чл.413 ал.1 от ГПК.

        Образувано е по повод подадената от „***”ЕАД ЕИК *** гр.С.чрез пълномощник юриск.Т.К. частна жалба   против заповед за изпълнение по чл.417 ГПК от 23.06.2016г. по ч.гр.д.№ 303 /2016г. на Балчишки РС в частта за разноските.

         Сочи се в жалбата,че заповедта е постановена в нарушение на разпоредбата на чл.78 ал.8 ГПК.Осъществена била правна помощ от юрисконсулт,заявлението е било уважено,а възнаграждението било в минимален размер съгл. чл.7 ал.2 т.1 и чл.7 ал.5от Наредба № 1/2004г.за минималните размери на адвокатските възнаграждения.Недопустимо съдът служебно е намалил размера на възнаграждението.

         Добричкият окръжен съд като прецени данните и доказателствата по ч.гр.д.№ 303/2016г. на Балчишкия РС  намира,че като подадена от легитимирано лице,в законовия 7-дневен срок,визиран в ГПК частната жалба е процесуално допустима,а разгледана по същество е основателна,поради следните съображения:

         Балчишкият  районен съд е бил сезиран със заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл.417 от ГПК.От представеното пълномощно  е видно,че молителят е ангажирал правна помощ на юрисконсулт по трудов договор,който е подготвил необходимата документация и е депозирал заявлението в ДРС.Посоченото в заявлението възнаграждение на процесуалния представител на молителя от 300 лв. е съобразено с разпоредбата на чл.7 ал.5 във вр. с чл.7 ал.2 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения,както и с чл.78 ал.8 от ГПК.

       Незаконосъобразно първоинстанционният съд е намалил претендираното възнаграждение в нарушение на чл.78 ал.5 от ГПК предвид едностранния характер на производството и липсата на възражение от насрещната страна.Нещо повече,мотивите в решенията на ВАС не са задължителни  по граждански спорове,поради което неправилно БРС се е позовал на тях.

       Жалбата е основателна и следва да се уважи като разпореждането,съдържащо заповед за изпълнение по чл.417 ГПК следва да се отмени в частта за разноските като длъжникът бъде осъден да заплати юрисконсултско възнаграждение в претендирания размер от 300 лв.,както и разноски за частното производство от 15 лв. заплатена държавна такса.

       Воден от гореизложеното Окръжният съд

                    О П Р Е Д Е Л И :

       О Т М Е Н Я     Заповед-разпореждане  № 174/23.06.2016г. по ч. гр.д.№ 303/2016г. на Балчишки районен съд в частта за присъденото юрисконсултско възнаграждение,като вместо нея ПОСТАНОВЯВА:

       ОСЪЖДА длъжникът А.А.И.с ЕГН-********** *** да заплати на кредитора „***”ЕАД ЕИК *** гр.С. 300 лв./триста лева/ юрисконсултско възнаграждение,както и 15 лв./петнадесет лева/ държавна такса за втората инстанция.

       Определението не подлежи на обжалване.

 

Председател:                                 Членове: 1.                            2.