Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                                     № 156

 

                                     12 .06.2017г.гр.Добрич

 

 

                                    В  ИМЕТО   НА  НАРОДА

 

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в публично заседание    на  двадесет и втори май     през  две хиляди и седемнадесета   година   в състав :

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА    

                                   ЧЛЕНОВЕ:       1.АЛБЕНА ПЕЕВА    

                                                             2.ЕЛИЦА СТОЯНОВА  

 

при секретаря  Павлина Пенева  в присъствието на  прокурора,разгледа докладваното  от съдията Ал.Пеева  в.гр.д.153 по описа за 2017г. и за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е по чл.258   и сл.  от ГПК .

Образувано е по въззивна жалба  от Б.С.  И. ***  чрез  адв.Г.А. срещу решение №5/16.01.2017г., постановено по гр.д. 242/2016г.ТРС  ,с което е отхвърлен предявеният му иск  срещу В.Х.  М.  по чл.59 ал.9 от СК като неоснователен .

Сочи се ,че Дирекция „Социално подпомагане „Тервел не са представили  социален доклад  ,поради факта, че детето е извън България .Освен това между страните бил налице същия спор поставен на разглеждане пред съд в Турция ,който щял да има значение за резултата по настоящия спор. 

Постъпил е отговор  от въззиваемата чрез особен представител адв. Ат.А. ,с който се оспорва жалбата.

По повод жалбата  Добричкият окръжен съд  разгледа, съдържащите се в нея  оплаквания ,становището на  страните   и с оглед тях и  събраните по делото доказателства  провери обжалваното решение  и основателността на иска ,като приема за установено следното :

Въззивната  жалба е  предявена в срок и е процесуално допустима.

Първоинстанционното  производството  е образувано по искова молба от Б.С.  И.   срещу В.Х.  М.  за предоставяне упражняването на родителските права  на детето  С.Б.С.  с ЕГН ********** на бащата  с осъждането на майката да заплаща месечна издръжка в размер на 150 лв.  ,считано от завеждане на исковата молба .

В условие на евентуалност  се иска промяна на режима на лични отношения .

Твърдяно е ,че бракът на страните е прекратен с развод  като упражняването на родителските права върху детето С.  са предоставени на майката.След като се е снабдила със съдебно  решение за извеждане на детето извън страната за  2 седмици ,тя го е извела  в Турция и не го е върнала.По този начин контактите на бащата с детето били ограничени.

В отговор ответникът чрез особен представител адв. А. е оспорил иска .

При така установеното съдът намира следното :

Не е спорно ,че бракът между страните е прекратен с развод  с решение по гр.д. 1611/2010г. на РС-Силистра .

Не е спорно и че с решение по гр.д. 433/2011г.  на РС –Тервел  е разрешено на детето  да му бъде издаден задграничен паспорт и да пътува в Турция  за период от 2 седмици през всяка календарна година.

Установено е и че е бил предявен иск от ответницата срещу ищеца за промяна  на обичайния  режим на лични отношения с детето на  всяка една година през летните месеци  от 10.06.до 01.09  и по три дни по време на религиозните празници ,който иск е отхвърлен от съда .

Установено е още,  че бащата е  провел производство  за отвличане на дете по реда на Хагската конвенция , проведено в съд в Турция  като  въззивната инстанция по него отменя  решението ,с което е отхвърлен иска .

От представения социален доклад от  Дирекция „Социално подпомагане „-Дулово се установява ,че  от 5 години са прекъснати  контактите между детето и неговия баща,който го е видял само за 5  минути пред блока ,в който живее.Ищецът живее в жилище на родителите си като има самостоятелни стаи за него и детето . Подпомаган е от тях и сестра си ,която работи в чужбина.  Обработва  50 дка земеделска земя  -25 дка собствена и 25 дка под аренда. С месечни доходи е от 1000-1300лв.

От разпитаните св.Р. ** и Л. ** се установява ,че от три години детето е с майка си в Турция .Ищецът отишъл в Турция ,за да го види ,но  това било възможно само за 5 минути пред входа на жилището ,в което то  живее.Имало е опити и за други срещи ,но детето не му е било дадено .Бащата бил с добри доходи и битови условия.

От правна страна съдът намира следното :

Предметът на производството  по връщане на дете по Хагската конвенция е различен  от това по чл.59ал.9 от СК .Между двете производства не съществува връзка  на преюдициалност .За изследване най-доброто  за детето в негов интерес  са обстоятелствата по чл.59 ал.4 от СК .

В случая с ограничаване личните контакти  от страна на майката  на детето с бащата е  накърнено правото на детето на лични отношения с ищеца .Това ограничаване не е в интерес на детето и представлява промяна на обстоятелствата по смисъла на чл. 59ал.9 от СК . От друга страна от социалния доклад и свидетелските показания се доказват критериите, от които се ръководи съда за  :възпитателски качества на родителя,  полагане до момента грижи  за осъществяване контакти  с  детето, желанието на родителя ,  възможност за подпомагане от трети лица,добри  битови условия .

В  конкретния случай майката  бездейства и по време на процеса не доказва свои родителски качества  и обстоятелства по посочените критерии.

Искът е основателен и следва да бъде уважен  като  упражняването на родителските права бъдат  предоставени на бащата  с определен обичаен  режим на лични контакти с майката:всяка първа и трета  събота и неделя от месеца от 09ч. до 18ч.по местоживеене на детето   и един месец през лятото ,когато бащата не ползва  платен годишен отпуск  .

По отношение на издръжката съдът намира ,че същата следва да бъде определена в размер на 150лв. месечно ,платима  от  ответницата, считано от влизане на решението в сила .

С оглед резултата от спора ответницата следва да бъде осъдена да заплати ДТ по сметка на ДОС в размер на 216лв.

Решението като неправилно следва да бъде отменено и вместо него постановено ново.

Водим от горното  ,Добричкият окръжен съд

                                  Р  Е  Ш  И  :

ОТМЕНЯ    решение №5/16.01.2017г. ,постановено по гр.д. 242/2016г.ТРС и вместо него постановява :

ПРЕДОСТАВЯ  упражняването на родителските права  по отношение на детето  С.  с ЕГН ********** на бащата Б.С.  И.   с ЕГН ********** ***  и определя местоживеене ***.

ОПРЕДЕЛЯ  режим на лични контакти на майката В.Х.И. с ЕГН ********** с детето  С. *** и трета  събота и неделя от месеца от 09ч. до 18ч.  по местоживеене на детето и един месец през лятото, когато бащата не ползва  платен годишен отпуск  .

ОСЪЖДА МАЙКАТА В.Х.И. с ЕГН ********** *** с адрес в Турция ,Чорлу , **  ,кв.***,  ул.“**“ **№2/39 да заплаща месечна издръжка  в размер на по 150 лв. ,чрез неговия законен представител Б.С.  И.   с ЕГН ********** ***,  считано от влизане на решението в сила  ,ведно със законната лихва за  забавата за всяка закъсняла вноска  до настъпване на причини за изменяне или прекратяване на издръжката .

ОСЪЖДА В.Х.И. с ЕГН ********** *** ,с адрес в Турция ,Чорлу , **  ,кв.** ,  ул.“**“ **№2/39 да заплати ДТ в размер  на  216лв.  върху определения размер на издръжката по сметка на Окръжен съд-Добрич  .

Решението  подлежи на обжалване в едномесечен срок пред ВКС .

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ  :                                 ЧЛЕНОВЕ  : 1.

 

                                                                                             2.